'Ögle Günesine Karsi Fiziki Önlemler De Alinmali'

Asiri sicaklarin yasandigi etkili oldugu günlerde saat 10.00 ile 16.00 arasinda günese direkt maruziyetten kaçinilmasi gerektigini söyleyen Dermatoloji Uzmani Dr. Gül Sekerlisoy Tatar, "Eger bu vakitler arasinda disarida bulunmamiz gerekiyorsa, sadece günes koruyucular kullanmak yeterli olmayabilir. Bu nedenle fiziksel korunma önlemlerinden de yararlanmaliyiz” dedi.

'Ögle Günesine Karsi Fiziki Önlemler De Alinmali'
Tüm canlilar için hayat kaynagi olan günesin bagisikligin güçlenmesi, kemik sagligi ve D vitamini destegi açisindan büyük faydalar sagladigini isaret eden Liv Hospital Samsun Dermatoloji Uzm. Dr. Gül Sekerlisoy Tatar, günesten kontrollü bir sekilde faydalanilmadiginda ise sicak çarpmasi, cilt yaniklari ve ilerleyen yaslarda deri kanseri riskinin artmasi gibi olumsuz etkilere neden olabilecegini söyledi.

Uzm. Dr. Tatar, günesten dogru korunma yollari hakkinda bilgi verdi.

“UVA ve UVB derimize nüfuz ediyor”

Günesin UVA, UVB ve UVC olarak bildigimiz ultraviyole isinlari yaydigini dile getiren Uzm. Dr. Tatar, “UVC atmosferimizden yansirken, günesin zararli etkilerinden sorumlu olan UVA ve UVB atmosferimizi geçip derimize nüfuz eder” diye konustu.



Günesin zararli etkilerinden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler

Özellikle yaz aylarinda günes isinlarinin Türkiye’de bulundugu enleme daha dik açilarla gelmesinin, günesten korunma konusunun önemini artirdigini vurgulayan Uzm. Dr. Tatar, "Günese çikarken dikkat etmemiz gerekenler sunlardir: Saat 10.00-16.00 arasindaki günese direkt maruziyetten kaçinmaliyiz. Eger bu vakitler arasinda disarida bulunmamiz gerekiyorsa, sadece günes koruyucular kullanmak yeterli olmayabilir. Bu nedenle fiziksel korunma önlemlerinden de yararlanmaliyiz. Bunlar sapka, kapali kiyafetler, semsiye ve günes gözlügü gibi koruyuculardir. Günesten korunmak için seçecegimiz kiyafetlerin sik dokumali, koyu renkli, hizli kuruyan ve mümkünse UPF 40+ özelliklere sahip olmasi önemlidir" seklinde konustu.



“6 ay-2 yas arasindaki çocuklarda fiziksel filtreli günes kremleri kullanilmali”

Günes koruyucu seçerken dikkat edilmesi gerekenlere de deginen Uzm. Dr. Tatar, “Günes koruyucular temel olarak iki farkli filtre içerir; fiziksel filtreler (mineral filtreler) ve kimyasal filtreler. 6 aydan küçük çocuklarda günes kremi kullanilmasi önerilmemekte, bu gruptaki çocuklar fiziksel bariyerlerle (sapka, sik dokunmus kiyafetler, gölgelik) korunmalidir. 6 ay - 2 yas arasindaki çocuklarda ise sadece fiziksel filtreli günes kremleri tercih edilmelidir. 2 yas ve üzeri tüm gruplarda kimyasal veya mineral filtreli ya da bunlarin kombinasyonunu içeren günes kremleri kullanilabilir” ifadelerini kullandi.

“SPF degeri en az 50 olmali”

Günesten korunmak için seçtigimiz kremlerin SPF (UVB isinlarindan koruyuculuk) degerinin en az 50 olmasina ve PA (UVA korumasi) ibaresi içermesine dikkat edilmesi gerektiginin altini çizen Uzm. Dr. Tatar sunlari söyledi: "Günes kremlerimizi eczanelerden temin etmek en güvenilir yöntemdir. Kimyasal filtre içeren günes kremleri, günese çikmadan en az 30 dakika önce sürülmelidir. Fiziksel filtre içeren günes kremleri ise günese çikmadan kisa bir süre önce uygulanabilir. Uzun süre günese maruz kalinacaksa her iki saatte bir veya su/ter ile temasin yogun oldugu aktivitelerden sonra günes kremleri tazelenmelidir. Ilk uygulama için krem ve losyon formundaki günes koruyucular uygun olacaktir, fakat tazelemek için stik, sprey, krem, losyon seklindeki tüm formlar kullanilabilir. Yüz ve dekolte bölgesini korumak için gerekli günes kremi miktari, kisinin kendi isaret parmagi ile 2.5 parmak uzunlugundaki bir serit veya 1 çay kasigi dolusu koruyucu olarak düsünülebilir. Günes kremi uygulandiktan sonra hafifçe yayilmali, çok ovalamaktan kaçinilmalidir” diyerek açiklamalarini sonlandirdi."
Kaynak: İHA