Marmara Belediyeler Birligi'nden Çarpici Sokak Hayvanlari Raporu

Marmara Belediyeler Birligi (MBB), sokak hayvanlarina iliskin bulgu ve çözüm önerileri içeren ‘Sokak Hayvanlari Arastirma Raporu’ yayimladi. ‘Marmara Bölgesi’ndeki Belediyeler ve Mevcut Durum’ baslikli rapora göre, büyüksehir belediyelerinde belediye basina ortalama 23,7 veteriner hekim düserken, belde belediyelerinde ise bu sayinin 0,4’te kalmasi dikkat çekti.

Marmara Belediyeler Birligi'nden Çarpici Sokak Hayvanlari Raporu
MBB ve Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey’in son MBB toplantisinda sokak hayvanlariyla ilgili rapor hazirlanmasi talimati vermesinin ardindan üye belediyelerin katilimiyla ‘Sokak Hayvanlari Arastirma Raporu’ hazirlandi. Rapor, belediyelerde veteriner hekim istihdami, barinak sayisi ve imkânlari, sokak hayvani popülasyonu ve ihtiyaçlara iliskin verileri ortaya koydu. Çalismaya, Haziran-Temmuz 2024 tarihlerinde Marmara Bölgesi’nden 6 büyüksehir, 5 il, 90 ilçe ve 18 belde belediyesi olmak üzere toplam 119 belediye katilim sagladi. Raporun, alinacak kararlarin veriye dayali olmasi noktasinda fayda saglamasi hedefleniyor.

Büyüksehirlerden beldelere belediyelerdeki durum

MBB Veri ve Teknoloji Merkezi tarafindan yürütülen arastirma, belediyelerin sokak hayvanlarina yönelik çalismalarini, sahip olduklari imkânlari ve karsilastiklari zorluklari tespit etmeyi amaçliyor. Rapora göre, büyüksehir belediyelerinde belediye basina ortalama 23,7 veteriner hekim düsüyor. Belde belediyelerinde ise belediye basina 1 veteriner hekimin bile düsmemesi çarpici bir veri olarak öne çikiyor. 47 belediyenin sagladigi verilere göre tespit edilen sokak hayvani sayisi ise 322 bin 711. Belediye basina düsen ortalama sokak hayvani sayisi 6 bin 866, barinaklarda bulunan hayvan sayisi ise 18 bin 726.

Barinaklar ve sokak hayvanlarinin tespiti

Barinak durumuyla ilgili cevap veren 107 belediyeden 57’sinin barinaga sahip oldugu, 50 belediyenin ise barinaginin olmadigi görüldü.

Büyüksehir belediyeleri daha fazla personel ve veteriner hekim istihdam ederken, belde belediyelerinin bu alanda oldukça sinirli kaldigi tespit edildi. Sokak hayvanlarinin tespitine yönelik çalismalarda ise belediyelerin sadece yarisinin aktif oldugu, 47 belediyenin bu konuda arastirma yaptigi belirtildi. Hayvan bakiminda ciddi yetersizlikler oldugunu gösteren rapor, arastirma, tedavi odasi, barinma ünitesi, ameliyathane, yogun bakim ünitesi ve rehabilitasyon merkezi gibi imkanlarin belde belediyelerinde hiç bulunmadigini da ortaya koydu.

Zorluklar ve çözüm önerileri

Raporda belediyelerin veteriner hekim yetersizligi, barinak kapasite eksikligi, finansal zorluklar ve mevzuat kaynakli zorluklar yasadigi da dikkat çekti. Arastirmaya katilan belediyelerin öne çikan çözüm önerileri ise su sekilde:

Belediyelerin etkin popülasyon kontrolü ve yönetimi için kisirlastirma ve asilamada asgari kriterler belirlenmelidir.

Sokak hayvanlari yönetimi tek elden ve koordineli sekilde yürütülmeli, veteriner isleri müdürlükleri kurulmalidir.

Hayvan hastaneleri ve bakimevlerinde çalisan personelin güvenligi için çalismalar yapilmalidir.

Alanda çalisan tüm kurum ve aktörlerin bir araya geldigi ve fikir alisverisinde bulundugu ortamlar olusturulmalidir.

Belediyelerin sokak hayvanlari için bütçeleri artirilmali, bütçe ayirmayan belediyelerin ise bütçe ayirmasi saglanmali. Sürdürülebilir finansman modelleri gelistirilerek uzun vadeli çözümler üretilmeli ve projelere hibe ve fonlardan destek aranmalidir.

Merkezi yönetim, arazi tahsisi ve finansal imkanlar konusunda belediyelere katkida bulunmalidir.
Kaynak: İHA