Marangozluk Meslegine Ilgi Azaliyor

Tarih boyunca insanlarin en temel ihtiyaçlarini gidermek için var olan ve yillarca en çok tercih edilen zanaatlardan biri olan marangozluk meslegine ilgi her geçen gün azaliyor.

Marangozluk Meslegine Ilgi Azaliyor
Yillar önce ailelerin çocuklarini “Eti Senin, Kemigi Benim” diyerek ustalarin elinde yetistirdikleri marangozluk meslegi simdilerde gereken ilgiyi göremiyor. Aileler çocuklarinin memur, doktor, hâkim, ögretmen gibi alanlarda yetismeleri için en iyi egitimi almalarini saglarken, yaz tatili olmasina ragmen marangozluk gibi zanaat dallari ilgisizlikten yakiniyor. Çirak bulmakta zorluk çeken marangoz ustalari, böyle giderse marangozluk mesleginin yok olma tehlikesiyle karsi karsiya oldugunu belirtiyor.

Van’in Ercis ilçesinde çirak bulamamaktan yakinan marangoz ustasi Mesut Bülbül, “1992’den itibaren meslek lisesi ile birlikte marangozluk sektörüne girdim. Daha sonra kendi is yerimi açtim. Bizim dönemimizde mobilya sektöründe her dükkânda 2-3 çirak ve kalfa bulunurken, günümüzde bu olay tamamen bitmis. Su an benim bile bir tane elemanim var. Aileler çocuklarini meslege, sanata yönlendirmedikleri için sektörde kalifiye eleman yetismiyor. Bu da çok büyük bir açiga sebebiyet veriyor. Su atasözünü hatirlatmak lazim, ‘sanat altin bileziktir.’ Bugün insanlarin hepsinin kolay para kazanma ya da masa basi is yapacak diye bir kural yoktur. Bugün bu memleketin terziye, asçiya, berbere, tamirciye, sivaciya, kalipçiya, demirciye, marangoza ihtiyaci var. Sektörde kalifiyeli elemanin yetismesi için de yaniniza gelecek olan çiragin küçük yasta gelmesi lazim. Bugün 17-18 yasina, 20 yasina girmis bir insana çok fazla bir bilgi veremezsin. Yani ona katacagim bir deger yok. Ama çocuk ilkokula gittigi dönemde eger ki ortaokula gittigi dönemde tatillerde is yerlerine gelip ufak ufak ise alistiklari zaman, bu çocuk ilerisi için gerçekten çekirdekten yetisme bir sanatkâr olabilir” dedi.

Kaynak: İHA