Kuyruk Sokumu Agrisi Bu 6 Yöntemle Hafifliyor

Ortopedi ve Travmatoloji uzmani Doç. Dr. Ömer Bozduman, dinlenme, buz uygulama, oturma pozisyonu degistirme, agri kesiciler, kuyruk sokumu yastigi ve fizik tedavinin kuyruk sokumu agrisini hafifletmek için etkili yöntemler oldugunu söyledi.

Kuyruk Sokumu Agrisi Bu 6 Yöntemle Hafifliyor
Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ömer Bozduman, koksiks agrisi hakkinda bilinmesi gerekenleri anlatti. Koksiks agrisi, kuyruk sokumu kemigi bölgesinde hissedilen bir tür agri oldugunu kaydeden Bozduman, “Koksiks, omurganin sonunda bulunan ve genellikle "kuyruk kemigi" olarak da bilinen küçük bir kemiktir. Bu bölgedeki agri, düsme gibi travmaya yol açan durumlar, uzun süreli oturma, dogum veya enfeksiyon gibi çesitli nedenlerden kaynaklanabilir. Dogru tani ve tedavi uygulanmadiginda koksiks agrisi tekrarlayabilir ve kisilerin hayat kalitesini olumsuz anlamda etkileyebilir. Uygun tedavi ve önlemlerle bu tekrarlama sikligi azaltilabilir ve agrinin kontrol altina alinmasi saglanabilir. Dinlenme, buz uygulama ve agri kesiciler genellikle yardimci olabilir, ancak siddetli veya uzun süre devam eden agrilar için ortopedi ve travmatoloji uzmanina görünmek önem tasir” dedi.



“Agri kroniklesebilir”

Koksiks agrisinin dogru tedavi olmamasi durumunda kroniklesebilecegini ifade eden Bozduman, “Koksiksin dogrudan bir darbe almasi veya düsme sonucu olusan travmalar sonucunda, koksikste sivi dolu kistlerin olusmasiyla, kuyruk sokumu bölgesindeki dokularin enfekte olmasi sonucu koksiks iltihabi nedeniyle, koksiksin eklem veya baglarinda olusan problemlerden, dogum sonrasinda ve koksikste olusan nadir kanser türlerinden kaynaklanabilir. Uzun süreli, geçmeyen agrilarda zaman kaybetmeden bir uzmana basvurulmalidir. Çünkü dogru tedavi plani uygulanmamasi durumunda koksiks agrisi kroniklesebilir” diye konustu.



Agriyi azaltan 6 yöntem

Koksiks agrisini hafifletmek için dinlenme, buz uygulama, oturma pozisyonu degistirme, agri kesiciler, kuyruk sokumu yastigi ve fizik tedavinin etkili oldugunu aktaran Bozduman, “Koksiks agrisi yasarken, belirli bir süre dinlenmek ve fazla hareket etmemek faydali olabilir. Koksiks bölgesine buz torbasi veya soguk kompres uygulamak, agriyi azaltabilir ve sisligi hafifletebilir. Uzun süre oturmak koksiks agrisini artirabilir, bu yüzden oturma pozisyonunuzu sik sik degistirmek veya bir yastik kullanmak faydali olabilir. Doktorunuza danisarak uygun agri kesici veya anti-enflamatuar ilaçlar alabilirsiniz. Özel olarak tasarlanmis kuyruk sokumu yastigi kullanmak, koksiks bölgesine destek saglayarak agriyi azaltabilir. Koksiks agrisini hafifletmek ve esnekligi artirmak için fizik tedavi ya da ortopedi travmatoloji uzmaninin fizyoterapiste uygulamasini önerdigi egzersizleri yapabilirsiniz. Ancak, siddetli veya uzun süreli koksiks agrisi durumlarinda beklemeden bir doktora basvurmaniz önemlidir. Doktorunuzun önerdigi tedavi seçeneklerini takip etmek, iyilesme sürecinizi hizlandirabilir” ifadelerine yer verdi.

Bozduman, koksiks agrisinda impar ganglion blokaji, koksiks agrisinda manipülasyon ve son çare olarak cerrahinin uygulanan tedavi yöntemleri oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA