Kütahya'da 'Kibris Baris Harekâti'nin 50. Yili Kutlama Programi Ve Zafer' Konulu Panel Düzenlendi

Kibris Baris Harekâti’nin 50. Yili etkinlikleri kapsaminda Kütahya Valiligi ve Kütahya Dumlupinar Üniversitesi is birligi ile ’Kibris Baris Harekâti’nin 50. Yili Kutlama Programi ve Zafer’ konulu paneli düzenlendi.

Kütahya'da 'Kibris Baris Harekâti'nin 50. Yili Kutlama Programi Ve Zafer' Konulu Panel Düzenlendi
Kütahya Il Millî Egitim Müdürlügünün ev sahipliginde düzenlenen etkinlige Kütahya Belediye Baskan Yardimcisi Ümit Tulum, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak, Kütahya Il Jandarma Komutani J. Kd. Alb. Murat Kirbaç, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ayhan Kahraman, Kütahya Il Millî Egitim Müdürü Hasan Basyigit, Türkiye Muharip Gaziler Dernegi Kütahya Sube Baskan Yardimcisi Murat Karahan, gaziler, üniversite personeli ve vatandaslar katildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan etkinligin açilis konusmasini yapan Rektör Prof. Dr. Süleyman Kiziltoprak, Kibris Baris Harekâti’nin önemine vurgu yaparak düsüncelerini aktardi. Kiziltoprak, "Kibris’ta, yillarca Rum zulmü, EOKA terörü altinda yasamlarini sürdüren ve sistematik baskiya maruz kalan Türkler 20 Temmuz 1974’ta sabahin erken saatlerinde Türk askerinin adaya girisi ile aradigi huzuru bulmustur. 1960’ta iki toplumlu Kibris Cumhuriyeti’nin kuruldugu ilk günden itibaren Rumlarin Türkleri ada yönetimi ve yasaminda yok sayma girisimleri giderek artan bir terör hâline gelmistir. Türkiye, Londra-Zürih Anlasmalari’nda Kibris adasindaki siyasi ve anayasal düzenin devami konusunda elde ettigi garantörlük hakki uyarinca mesru bir sekilde 1974’te adaya askerini çikarmistir. Yunan ve Rumlarin adayi Yunanistan’a fikir hedefleri Türkiye’nin adaya müdahalesi ile bir hayal hâline gelmistir. Bugünden itibaren Türkiye’de ve Kibris’ta hüzün ve aci degil kahramanlik türküleri söylenmeye baslanmistir. Baris Harekâti’ndan içinde bulundugumuz bugünlere kadar Kibris’ta Türklerin aleyhine herhangi bir zulüm, terör olayi gerçeklesmemistir. Askeri kuvvetlerimizin Kibris Türkleri için adanin kuzeyinde olusturdugu güvenli yasam alani hem Türkleri korumus hem de Rumlara engel olmustur, Kibris’a baris gelmistir. Söz konusu alan, 1985’te Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin ilan edilmesi ile Kibris Türkü’nün topragi olarak tescillenmistir" dedi.

Kaynak: İHA