Kur'an-I Kerim Askini Eserlerine Yansitiyor

Ögrencilik yillarinda Kur’an-i Kerim’i yazmayi çok sevdigi için Islam dünyasinin önemli ve vazgeçilmez sanatlarindan olan hüsn-i hat sanatini ögrenmeye baslayan Hattat Mehmet Bali, Kur’an-i Kerim askini eserlerine yansitiyor.

Kur'an-I Kerim Askini Eserlerine Yansitiyor
Üniversite ögrencisi iken egitimini almaya basladigi hat sanatinda 2 yil sonra hattat olan Mehmet Bali, sanatina, yeni eserler üreterek ve tipki hocalari gibi yeni ögrenci yetistirerek sahip çikiyor. Islam dünyasinin önemli sanatlarindan olan hüsn-i hat sanatini tarihi Mecidiye Han’da sürdüren Bali, hüsn-i hat sanatinin Türkiye’de daha çok taninmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi için kentteki üniversitelerde de egitim veriyor.

Gaziantep’te tek icazetli hüsn-i hat sanati ustasi olan ve 40 yildir meslegini severek sürdüren Bali, emek ve sabir isteyen hat sanatina son yillarda gençlerin ilgi gösterdigini ve bu sanati ögrenmek isteyen gençlere de ders verdigini söyledi.

Sanat hayatinin 40’inci yilinda eserler vermeye ve ögrenciler yetistirmeye devam eden Bali, yazi sanatina olan ilgisinin küçük yaslarda basladigini, daha sonraki zamanlarda da hat sanatina olan merakinin arttigini belirtti.

Hat sanatina çocuk yasta gönül verdigini söyleyen Bali, hat sanatinin Islam sanati oldugunu ifade etti.

Bali, hat sanatinin sabir isteyen bir sanat oldugu için birçok manevi duygunun da bu sanatta oldugunu dile getirdi. Hat sanatina Konya’da basladigini anlatan Bali, 2 yil lika ve nesih dersleri alarak hattatliga basladigini belirtti.

Çocuklugundan beri Kur’an-i Kerim yazmayi çok sevdigini belirten Bali, “Bundan dolayi yazi dersleri açilinca hemen müracaat ettim. 2 yil boyunca ders aldim. Daha sonra çesitli hattat hocalarindan ders aldim. Bu hocalarimdan 2 yilsonunda icazet aldim” dedi.

Hat sanatinin, Kur’an-i Kerim’i güzel yazma sanati olarak basladigini belirten Bali, hüsn-i hat sanatinin, Islam dünyasinin önemli ve vazgeçilmez sanatlarindan oldugunu ifade etti.

Allah rizasini umarak hat sanatiyla ilgilendigine dikkat çeken Bali, hat sanatinin farkli alanlarinda da çalismalarinin oldugunu kaydetti.



“40 tane peygamber duasini hat sanatiyla yazdik”

Çocuklugundan beri Kur’an-i Kerim’i çok sevdigini ve hat sanati ile yazmak istedigini belirten Bali, “Hat sanatina üniversite yillarinda basladim. Daha sonra Istanbul’daki meshur hattatlardan icazet aldim. Yaklasik 40 yildir bu isle ugrasiyorum. Öncelikle peygamber mucizeleri ve dualari diye iki türlü çalismalarimiz oldu. 40 tane peygamber duasini hat sanatiyla yazdik. Bu dualarin kitaplari basildi, dagitildi ve sergiler açildi. Daha sonra Kur’an-i Kerim’de peygamber mucizesi olan ayetler var, bu ayetler hat sanati ile yazilmamisti ve bu ayetleri de yazmayi Rabbim bana nasip etti. Yine sergisi açildi. Cumhurbaskanimiz Gaziantep’e geldiginde sergimizi açmisti ve kitaplari basildi. Su anda da el yazmasi bir Kur’an-i Kerim çalismasi var. 130 sayfaya kadar çalistim ve çalismaya da devam ediyorum. Insallah Rabbim ömür verirse Kur’an-i Kerim’in tamamini hat sanatiyla yazmak istiyorum” seklinde konustu.

Hüsn-i hat sanatinin tüm inceliklerini ögrenmek isteyenlere Gaziantep Üniversitesi basta olmak üzere halk egitim merkezleri ile kendi atölyesinde ögrettigini belirten Bali, “Hüsn-i hat sanatini ögrenmek isteyenlere ögretiyorum. Bu konuda hat sanatini sevenlere yardimci olmaya çalisiyoruz. Atölyemdeki tablolarimin büyük bir kismi da peygamber dualari ve peygamber mucizeleri olarak çerçeveletildi. Bu eserleri devamli dükkanimda sergiliyorum. Hat sanatinda tez, yüksek lisans ve doktora yapmak isteyenlere de yardimci oluyorum. Yine vatandaslarimizin kendi çalismalari, okuyamadiklari yazilar, dedelerinden kalmis yazilar ve kitaplar varsa da vatandaslarimiz için çözmeye çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA