Klima Yoluyla Bulasan Hastaliklara Dikkat!

Erzincan’da sicaklik degerlerindeki yükselis, klima kullanimini da arttirirken beraberinde ciddi saglik sorunlarina da neden olabiliyor.

Klima Yoluyla Bulasan Hastaliklara Dikkat!
Uzmanlar, sicak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalisabilmek için kullanilan klimalarin ayni zamanda insan sagligi açisindan ciddi sorunlara da yol açabildigini belirtti.

Klima yoluyla bulasan en önemli hastaligin “klima hastaligi” olarak da adlandirilan “lejyoner hastaligi" oldugunu belirten uzmanlar, “Lejyoner hastaligi, Legionelle Pneumophilia adli bir bakterinin sebep oldugu bir zatürredir. Bu bakteri, klimalarin filtre sistemlerinde, uygun nem ve isida çogalip buralardan ortam havasina dagilmaktadir. Salginlar siklikla otel ve hastanelerde olmakla birlikte, tek tek vakalar olarak da bildirilmistir. Insandan insana bulastigi görülmemistir. Akcigerlere girisi için tespit edilen en önemli yollar, solunum cihazlari, havalandirma sistemleri ve hastanelerde solunum yollarina uygulanan birtakim islemlerdir.

Hastalik vücut direnci düsük kisilerde daha kolay yer edebilir. Seker hastalari, alkolikler, kemoterapi hastalari, kronik böbrek ve akciger hastaligi olan kisilerde olusumu daha yüksek oranlardadir. En yaygin kolaylastirici faktör sigara içilmesidir” dedi.

Özellikle iyi temizlenmeyen klimalarda üreyebilecek küf mantarlarinin alerjik rinit ve alerjik astima sebep olabileceginin de unutulmamasi gerektigini ifade eden uzmanlar, araçlardaki klimalarin dogru kullanilmamasinin da sinüzit, kulak iltihaplari ve yüz felci gibi sorunlara neden olabildigini, bu yüzden araçlarda klima kullanirken havanin direkt yüze ve gögse degil, ön cama dogru yönlendirilmesi bu sorunlarin olusmasini engelleyecegini belirtti.

Kaynak: İHA