Ingiltere Ve ABD Pasaportlari Güç Kaybediyor
Pasaport Endeksi raporuna göre Singapur, siralamada en üst sirayi paylasan 6 ülke ile arayi açarak, ‘Dünyanin En Güçlü Pasaportu’ unvanini yeniden devraldi. Endeksin en alt sirasinda Afganistan yer alirken, geçen yil 52’nci sirada yer alan Türk Pasaportu 7 basamak yükselerek dünyanin en güçlü 45’inci pasaportu oldu. Birlesik Krallik ve ABD pasaportlari siralamada gerilemeye devam ediyor.

Henley & Partners tarafindan, Uluslararasi Hava Tasimaciligi Birligi’nin (IATA) resmi verilerine kapsaminda düzenli olarak yayinlanan Pasaport Endeksi dünyanin en güçlü pasaportlari siralamasinda dikkat çekici veriler ortaya koydu. Endekse göre, yurttaslarina 195 ülkeye vizesiz seyahat etme imkâni saglayan Singapur Pasaportu dünyanin en güçlü pasaportu olarak yeniden ilk siraya yerlesti. Bir önceki endekste Singapur ile birlikte liderligi paylasan Fransa, Almanya, Italya, Japonya ve Ispanya ise en güçlü pasaportlar listesinde ikinci sirada yer aldilar. Bu bes ülkeden birinin pasaportuna sahip olanlar dünyada 192 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor. Diger taraftan daha önce benzerine rastlanmamis bir sekilde, Avusturya, Finlandiya, Irlanda, Lüksemburg, Hollanda, Güney Kore ve Isveç’ten olusan 7 ülke, 191 ülkeye vizesiz seyahat olanagi sunarak endekste üçüncü sirayi paylasti.
Britanya ve ABD pasaportlari güç kaybediyor
10 yil önce dünyanin en güçlü pasaportlari olarak zirveyi paylasan Birlesik Krallik ve ABD pasaportlari siralamada gerilemeye devam ediyor. 2024 endeksine göre, Birlesik Krallik pasaportu ile vizesiz seyahat edilebilen ülke sayisi 190’a düstü. Yeni endekste Birlesik Krallik, Belçika, Danimarka, Yeni Zelanda, Norveç ve Isviçre 4’üncü sirada yer aldi. Diger taraftan endekste son 10 yildaki düsüs trendini sürdüren ve 186 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen ABD pasaportu listede 8’inci sirada yer aliyor. 26 ülkeye vizesiz seyahat edilebilen Afganistan pasaportu siralamanin dibine demir atmis durumda. Bu, 19 yildir yayinlanan listenin tarihinde görülen en düsük skor olarak kayda geçti.
Endekse iliskin bir degerlendirme yapan Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, ’’2006 yilinda küresel bazda vizesiz seyahat edilebilen ortalama ülke sayisi 58 iken bu sayinin 2024’te neredeyse ikiye katlanarak 111’e yükseldi. Ancak, listenin en üstünde yer alanlarla en altinda yer alanlar arasindaki makas daha önce hiç olmadigi kadar açilmis durumda. Listenin en üst sirasinda yer alan Singapur pasaportu ile 195 ülkeye vizesiz seyahat edilebilirken en alt sirada yer alan Afganistan pasaportu ile sadece 26 ülkeye gitmek mümkün’’ seklinde konustu.
Havayolu ulasiminda maliyetler düsüyor
IATA verilerine göre, 2024 yili içinde havalimanlari 22 bin rota ve 39 milyon uçusla yaklasik 5 milyar insani bulusturacak. Havacilik Sektörünün bu yilki gelir beklentisi yaklasik 1 trilyon dolar seviyesinde olsa da giderlerin de 936 milyar dolarla rekor seviyeye ulasacagi öngörülüyor. Bu da 30,5 milyar dolarlik bir net kar demek. Buradan yola çikarak yolcu basina en düsük net karin siradan bir otel kafesinde single espresso fiyatina tekabül eden 6,14 dolar düzeyinde olacagini gösteriyor. Buna karsin, uçak yolculugunun gerçek maliyeti son 10 yilda yüzde 34 oraninda düsmüs durumda.
Endekste yükselenler, düsenler ve seçim etkisi
Siralamada en önemli yükselisi gösteren Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) pasaportu endeksin ilk yayinlandigi yil olan 2006’dan bu yana vizesiz seyahat haritasina 152 destinasyon dahil ederek vizesiz seyahat edilebilen ülke sayisini 185’e çikardi. Endekste 62’nci sirada olan BAE, 53 basamak yükselerek 9’uncu siraya yerlesti ve bu yil ilk kez ilk 10 içinde yer buldu. Endekste son 10 yildaki en sert düsüsü ise 25’inci siradan 42’nci siraya gerileyen Venezüella yasadi. Ülke, son 10 yilda ülkesini terk etmek zorunda kalan 7 milyondan fazla Venezüellalinin kaderini sekillendirebilecek 28 Temmuz’daki baskanlik seçimlerine odaklanmis durumda. Diger taraftan, Henley Küresel Mobilite 2024 Raporunda da vurgulandigi üzere ABD’de göç ve turizme bagli sektörler de yaklasan genel seçimler konusunda oldukça kaygili bir görünüm içinde. Bu kesimin en fazla öne çikan endiseleri olasi yeni bir Trump yönetiminin Geçici Koruma Statüsü uygulamasini sonlandirmasi ve toplu sinir disi etmelerin gündeme tasimasi.
Afrika’dan yapilan Schengen basvurularinin yüzde 30’una ret
Yayinlanan rapor içinde yer alan yeni bir arastirma ise Schengen vizesi için en fazla ret yaniti alan pasaportlarin çesitli Afrika ülkelerine ait oldugunu gösteriyor. Buna göre Afrika’dan iletilen her 10 Schengen basvurusundan 3’ü ret yaniti aliyor. Dünya genelinde ise Schengen basvurularinin yüzde 10’u reddediliyor. Bununla birlikte Afrika kitasi kisi basi Schengen basvurusunda en düsük orana sahip. Arastirma basvuru yapilan Afrika ülkesinin yoksulluk düzeyiyle alinan ret yanitlarinin dogru orantili oldugunu da ortaya koyuyor.
Türk Pasaportu ile 118 ülkeye vizesiz seyahat
Türkiye, Ocak 2024’ten bu yana endekste 7 basamak tirmanarak 52’nci siradan 45’inci siraya tirmandi. Bu yükselisle birlikte Türk pasaportuyla vizesiz gidilebilen ülke sayisi 118’e yükseldi. Türkiye’nin siralamada yükseldigi yeni konum ayni zamanda son 10 yildaki en iyi performansi olarak göze çarpiyor.
