Il Saglik Müdürü Sarikaya'dan Yaz Ishalinden Korunmak Için Önemli Bilgiler

Yaz mevsiminde artan ishal vakalari ile ilgili konusan Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, ishalden korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgi verdi.

Il Saglik Müdürü Sarikaya'dan Yaz Ishalinden Korunmak Için Önemli Bilgiler
Yaz mevsimindeki sicak hava ve artan nem, ishal gibi saglik sorunlarini da beraberinde getiriyor. Yaz mevsiminde ishalden korunmak için uyarilarda bulunan Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, sicak hava sebebiyle besinlerin hizli bozulabildigine dikkat çekerek, yemeklerin günlük olarak pisirilmesi gerektigini söyledi.

Ishalden korunmak için temiz su tüketilmesi ve hijyene dikkat edilmesi gerektigini belirten Sarikaya, suyu temiz olmayan deniz ve havuzlarda yüzülmemesi gerektigini kaydetti.



“Yemekler günlük olarak yapilmali ve sogumadan tüketilmelidir, tekrar isitilmamalidir”

Açikta bekletilen yemeklerin ishale sebep olabildigini kaydeden Dr. Sarikaya, “Sicak havalarda besinlerin daha hizli bozulmasi ve bakteri üremesinin daha kolay olmasi ishal ortaya çikmasini kolaylastirmaktadir. Bunun yaninda yazin toplu ortamlarda veya disarida yemek yeme aliskanliginin artmasi, deniz, havuz, kaplica kullanimi veya seyahat sirasindaki etkenler, ishal vakalarinin artis sebepleri arasinda gösterilebilir. Ayrica temiz olmayan sularin içilmesi ve bu sularla yikanan yiyeceklerin tüketilmesi de ishal olusumunun önemli nedenleri arasindadir. Yaz aylarinda eller gün içerisinde sik sik bol su ve sabunla, en az 20 saniye süreyle iyice yikanmalidir. Kullanilacak suyun temiz kaynaktan temin edildigine emin olmak gereklidir. Gidalar kapali ortamda muhafaza edilmeli, hayvanlarin temas ettigi besinler tüketilmemelidir. Ishali olan kisilerin kullandigi ya da ortak kullanilan lavabolar temizlenerek dezenfekte edildikten sonra kullanilmalidir. Deniz ve havuz suyunun temizliginden emin olunmali ve yutmamaya özen gösterilmelidir, yemekler günlük olarak yapilmali ve sogumadan tüketilmelidir, tekrar isitilmamalidir. Pisirilen yemekler açikta uzun süre bekletilmemeli, hemen tüketilmeyecek buzdolabina kaldirilmalidir, temiz su kaynaklari ile sebze ve meyveler iyice yikanarak tüketilmelidir ve besinler buzdolaplarinda 4 dereceden düsük sicaklikta saklanmalidir” dedi.



"Kuruyemis, çikolata ve kizartma gibi gidalardan uzak durulmalidir”

Ishale sebep olan yiyeceklerden uzak durulmasi gerektigini kaydeden Dr. Sarikaya, “Posasiz ve yagsiz gidalar tüketmeye ve bol sivi alimina dikkat edilmelidir. Yagsiz makarna, pirinç pilavi, haslanmis patates ya da patates püresi, haslanmis yagsiz et tüketilmelidir. Kuruyemis, çikolata ve kizartma gibi gidalardan uzak durulmalidir” diye konustu.



Saglik kurulusuna basvurulmali

Yaz ishalinin büyük saglik problemlerinin habercisi olabilecegini kaydeden Dr. Sarikaya, “Özellikle risk grubundaki, bagisiklik sistemi düsük hastalarda, iki yasindan küçük çocuklarda ve 65 yas üstü vatandaslarda, ishal ve kusma sonucunda kaybedilen sivinin, su ve gidalarla yerine konulamadigi durumlarda, kanli ishale dönüsebilir. 24 saatten sonra sikayetler de gerileme olmamasi veya artmasi, hizli kilo kaybi ya da idrar miktarinda azalma durumlarinda da saglik kurulusuna basvurmak gerekmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA