Havuzdan Ve Denizden Bulasabilecek Enfeksiyonlara Dikkat

Denizli Özel Tekden Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Serife Akalin, Yaz aylarinda denize ve havuza girenlerin sayisinin artmasiyla, enfeksiyon belirtileriyle hastanelere gelenlerin sayisinda da bir artis oldugunu ve bakteri, virüs ve parazitlerin olusturdugu kirlilige dikkat çekti.

Havuzdan Ve Denizden Bulasabilecek Enfeksiyonlara Dikkat


Denizli Özel Tekden Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Serife Akalin yaz aylarinda denize ve havuza girenlerinin sayisinin artmasi sebebiyle enfeksiyon belirtileriyle gelenlerin sayisinda artis oldugunu belirtti.

Özellikle çocuk havuzlarinda enfeksiyon bulasmasi açisinda daha riskli oldugunu vurguladi. Özellikle ortak kullanim alani olan havuzlarda birçok bakteri, virüs ve parazit kirlilik olusturdugunu ve bu mikroplarin suyla karistiktan sonra hasta insanlarin temas ettigi sularin, agizdan veya burundan girmesi ya da yutulmasi ile bulusabilecegini dikkat çekti.

“Yaz aylarinda enfeksiyon belirtileriyle hastaneye gelenlerin sayisi artti”

Yaz aylarinda enfeksiyon belirtileriyle hastanelere gelenlerin sayisinda artis oldugunu belirten Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Serife Akalin, “ Yaz aylarinda denize ve havuza girenlerin sayisinin artmasiyla, enfeksiyon belirtileriyle hastanelere gelenlerin sayisinda da bir artis oldu. Özellikle çocuk havuzlari enfeksiyon bulasmasi açisindan daha risklidir” dedi.



“Hasta insanlarin temas ettigi sularin, agizdan veya burundan girmesi ya da yutulmasi ile bulasabilir”

Hasta insanlarin temas ettigi sularin, agizdan veya burundan girmesi yada yutulmasi neticesinde bulasabilecek oldugunu belirten Doç. Dr. Akalin, “Havuz suyundan enfeksiyon bulasmasinin en önemli nedeni havuzu kullanan kisilerden kaynaklanan organik kirlenmelerdir. “Özellikle ortak kullanim alani olan havuzlarda birçok bakteri, virüs ve parazit kirlilik olusturur. E.coli, Cryptosporidium, Giardia, Shigella gibi suya karisan mikroplar, suyun yutulmasi ile bireylerde ishale neden olur. A tipi bulasici sarilik (Hepatit A) hastaligi da hasta insanlarin temas ettigi sularin, agizdan veya burundan girmesi ya da yutulmasi ile bulasabilir. Irmaklar ve denizler de benzer sekilde kirlenebilir. Bu sularin içilmesi ya da vücuda temas etmesiyle ishal, solunum sistemi enfeksiyonlari, kulak, göz ve cilt enfeksiyonlari olusabilir. Mantarlar klorlu ortamlarda ölmeyen ve denizde yok olmayan organizmalardir. Klorda da bölünebildiklerinden, havuzdan bulasmalari kolaydir. Ayrica havuzlardaki klor, kimyasal konjonktivit dedigimiz göz rahatsizligina da neden olur” dedi.



Çocuklariniz havuzda oyun esnasinda dikkatli olmali

Çocuk havuzlarinin enfeksiyon bulasmasi açisindan biraz daha riskli oldugunu belirten Doç. Dr. Akalin, “Çocuk havuzlarinin enfeksiyon bulasmasi açisindan biraz daha risklidir. Çocuklarin diski ve idrar kontrollerinin daha az olmasi, oyun esnasinda su yutma muhtamelleri daha fazla olmasi bunda en önemli etkendir. Özellikle yeterince temizlenmeyen ve temiz su sirkülasyonunun düzenli yapilmadigi havuzlardan enfeksiyonlar bulasabilmektedir” seklinde konustu.



Tesisler, istediginizde temizlik raporu gösterebilmeli

Tesislerin temizlik raporunu müsterine sunabilmesi gerektigine isaret eden Doç. Dr. Akalin, "Saglik Bakanligi tarafindan açik ve kapali havuzlarda, aqua parklarda, termal havuzlarda ve bunun gibi benzer yapilarda, yüzme havuzlarinin tabi olacagi saglik esaslari belirlenmistir. Havuz suyundan numune alma isi Halk Sagligi Müdürlügü veya numune alma konusunda akredite olmus ve bakanlikça yetkilendirilmis kamu kurum veya kuruluslari ile özel laboratuvarlar tarafindan yapilir. Havuz sulari hem fiziksel hem kimyasal analize tabi tutularak raporlanir ve ilgili mevzuata uygun bulunanlarin faaliyetine izin verilir. Turistik tesislerdeki havuzlarin kontrolleri Turizm Bakanligi’nin denetim yetkisindedir" dedi.



Enfeksiyonlarin birincil nedeni organik kirlenme

Enfeksiyonlarin nedenlerine de deginen Doç. Dr. Akalin, "Havuz suyundan enfeksiyon bulasmasinin en önemli nedeninin havuzu kullanan kisilerden kaynaklanan organik kirlenmedir. Bunun disinda ultraviyole isininin gelmedigi karanlik ortamlarda ve duragan sularda üreyen mikroorganizmalarin da enfeksiyon kaynagi olabilir. Bu tür enfeksiyonlara karsi mutlaka önlem alinmasi gerekir" ifadelerini kullandi.

Bu tür enfeksiyonlara karsi mutlaka önlem alinmasi gerektigini belirten Akalin, alinabilecek önlemleri söyle siraladi:

“Temizlik ve hijyen açisindan havuza girmeden önce dus alinmali, tuvalet kullanimi olduysa mutlaka sabunlu su ile eller yikanmali. Herhangi bir hastalik belirtisi ya da bulasici enfeksiyonu olan kisiler, ortak havuzlari kullanmamali. Kisiler yüzme gözlükleri ile suya girerek gözlerinin suyla olan temasini engellemeli. Mümkün oldugunca su yutmaktan kaçinilmali. Havuzdan çiktiktan sonra temiz su ile dus alinmali ya da agiz temiz suyla çalkalanarak gözler de yine temiz suyla yikanmali. Açik yarasi olan kisiler, bu yaranin su geçirmez bandaj ile kapatilmasi sonrasinda havuza girmeli, yada yara iyilesene dek havuzu kullanmamali Ates, bulanti, kusma, ishal, gözlerde kizariklik, genital bölgede yara, kasinti gibi durumlarda bir saglik kurulusuna basvurulmali” dedi.

Kaynak: İHA