'Gök Gürültüsü Duyarsaniz Sudan Çikin'

Düzce Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesi Bashekim Yardimcisi ve Acil Tip Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Cihat Demir, artan bogulma vakalarina dikkat çekerek, çocuklarin suda bogulma vakalarinin önlenebilmesi için yapilmasi gerekenleri siraladi.

'Gök Gürültüsü Duyarsaniz Sudan Çikin'
Su güvenligi için özellikle çocuklarin egitiminin olmasi gerektigini vurgulayarak sözlerine baslayan Demir, ebeveynlerin mutlaka çocuklarina yüzmeyi ögretmeleri tavsiyesinde bulunarak yapilmasi gerekenleri söyle siraladi;

Çocuklariniza yüzmeyi ögretin

Yüzme eglencelidir ama daha da önemlisi hayat kurtarici bir beceridir. Çocuklarin rahatça yüzebilmeleri veya en azindan suda yürüyebilmeleri çok önemlidir. Ancak küçük çocuklar sudayken onlari denetlemek her zaman önemlidir. Yüzebilseler bile tek baslarina güvende olduklarini varsaymayin.

Mayo alirken bu renkleri tercih edin

En az bir yetiskinin gözleri suda olmalidir. Bir telefon görüsmesi yapmaniz veya tuvalete gitmeniz gerekiyorsa, yüzücülerden sorumlu baska bir yetiskini görevlendirin veya siz tekrar dikkatinizi verene kadar çocugun disari çikip suya erisimi olmayan güvenli bir yerde kalmasini saglayin. Özellikle havuzda periyodik olarak dolasin, böylece görüsünüzü degistirebilirsiniz, çünkü su isigi kirar ve havuz köselerini ve kenarlarini görmenizi engelleyebilir. Ayrica mayo alisverisi yaparken çocugunuzun suda fark edilmesini kolaylastirmak için neon turuncu, yesil ve kirmizi gibi parlak renkleri tercih edin.

Açik su risklerini bilin

Açik suda akinti tehlikeli olabilir. Ne zaman bir seçenek varsa, cankurtaran görev basinda olan bir plaj seçin. Çocugunuzu cankurtaransiz bir plaja getirirseniz, acil bir durumda yardimci olmasi için yaninizda ikinci bir yetiskin bulundurun. Plajdaki renkli bayraklara dikkat edin ve renklerin ifade ettigi tehlike seviyelerini ögrenin. Sari: Orta siddette akintilarla orta tehlike. Kirmizi: Zorlu sartlar nedeniyle yüksek tehlike. Iki Kirmizi Bayrak: Su halka kapali. Mor: Tehlikeli deniz yasami mevcut.

Mola verin

Çocuklar saatlerce havuzda ya da denizde kalmamali. Iyi bir kural, küçük çocuklar için suda 30 dakikadan fazla olmamak ve daha büyük çocuklar için yaklasik bir saattir, böylece dinlenebilirler, biraz gölge alabilirler ve elektrolitli biraz su içebilirler. Bazen çocuklar, özellikle de küçük olanlar, çok fazla havuz suyu yutarlar ve bu da saglik açisindan risk olusturabilir. Havuz suyu tuz, potasyum ve kalsiyum gibi elektrolitler içermediginden, sicak yaz günlerinde havuzda saatlerce vakit geçiren çocuklarin elektrolit seviyeleri anormal olabilir.

Havuz kanalizasyonlarina dikkat edin

Havuz drenaji dogru sekilde takilmazsa, emme gücü o kadar güçlü olabilir ki, bir çocugu dipte tutabilir. Çocuklarin saçlari veya takilari da sikisabilir, bu nedenle yüzmeden önce saçlarini arkadan baglamak ve takilarini çikarmak en iyisidir.

Gök gürültüsü duyarsaniz sudan çikin

Açik görünebilir ancak ilk gök gürültüsü sesini simsek takip edecektir. Su elektrigi iletir, bu nedenle yildirimin suya çarpma ihtimali karadan daha fazladir. Firtina varsa içeriye girin ve firtina geçtikten en az yarim saat sonrasina kadar yüzmeye ara verin.

Bogulma kazalarini önlemede egitimin önemini tekrarlayan Demir, “Ebeveynin veya bakicinin temel yasam desteginin nasil uygulanacagini bilmesi hayati önem tasimaktadir. Ebeveynler asla çocuklarini denetimsiz olarak herhangi bir suyun yakininda birakmamalidir. Çocuklara sudayken daima can yelegi giymeleri söylenmelidir. Çogu durumda hayatta kalanlarda nörolojik sekel kalir. Bu nedenle erken müdahale ve oksijenlenme hayati önem tasir” diyerek açiklamalarini sonlandirdi.
Kaynak: İHA