Gazete Sayfalari Kadinlarin Elinde Sanata Dönüsüyor

Sanliurfa’nin Siverek ilçesinde kadinlar, ellerindeki gazete sayfalarini sanat eserine dönüstürüyor.

Gazete Sayfalari Kadinlarin Elinde Sanata Dönüsüyor
Siverek Kadin Destek Merkezi’nde düzenlenen El Sanatlari Kursu’na katilan kadinlar, bu kurs sayesinde atik malzemeleri degerlendirerek birçok sanat eseri olusturuyorlar. El sanatlari ögretmeni Aysegül Gürsoy Bozkurt rehberliginde gerçeklesen kurslarda, kadinlar evlerinde bulduklari gazete ve dergi kagitlarini çöpe atmak yerine kurslarda kagit bebekler yapiyorlar. Tutkal ve silikon ile sertlestirdikleri gazete kagitlarini ustaca sekillendirerek bebeklere dönüstüren kadinlar, ardindan çesitli renklerde boyuyorlar. Kadinlarin ellerinden çikan kagit atik bebekler, ileride yapilacak olan yilsonu sergisinde vatandaslarin begenisine sunulacak.

Yapilan çalisma ve kurslarla ilgili açiklama yapan Kadin Destek Merkezi birim sorumlusu Zuhal Laçin Kucakli, "Kadin demek üretim demektir. Merkezimizde yapilan sifir atik çalismalarinin amaci farkindalik olusturmak ve bunu hayatin her alanina tasimaktir. Gündelik hayatta kullanilan ve çöpe atilan birçok malzemenin yeniden dönüstürülerek kullanilabilir hale getirilmesi önemlidir. Ayrica, bu tür çalismalar kadinlarimiza terapi gibi gelmektedir. Burada atik kagit ve gazetelerden farkli renklerde kagit bebekler yaparak güzel bir çalisma yapiyoruz" dedi.

El sanatlarinin evrensel olduguna dikkat çeken el sanatlari ögretmeni Aysegül Gürsoy ise "Geleneksel kurslardan farkli bir farkindalik ve degisim yapmak istedim. Bir gün internette gezinirken kagit bebeklere rastladim ve neden bunu burada yapmayalim diye düsündüm ve böyle bir çalisma baslattik kursiyerlerimle. Gazeteleri genellikle okuyup çöpe atiyoruz ama bu sayede, bu atik gazeteleri sanat eserlerine dönüstürüyoruz" seklinde konustu.

Yaptiklari kagit bebeklerin Afrikali fakir kadinlari andirdigini belirten Gürsoy, "Bu kadinlarin özelligi sürekli çalismalaridir. Çalisirken bile süslenirler ve öyle çalisirlar. Yaptigimiz bu eserleri ileride yapilacak sergilerde sergileyecegiz" dedi.

Okullarin tatil olmasi nedeniyle bu kursa katildigini belirten kursiyer Irmak Çiçeklidag ise "Çok güzel bir çalisma, begendim ve bu kursa gelmeye karar verdim. Geri dönüsümden kagit bebekler yapiyoruz. Burada çok güzel zaman geçiriyorum, benden yasça büyük olan ablalarimla çalismak çok hosuma gidiyor. Su ana kadar 7 tane kagit bebek yaptim" diye konustu.

Kaynak: İHA