Fransa'da Seçimin Galibi Sol Ittifak, Basbakan Adayi Olarak Lucie Castets'i Belirledi

Fransa’da düzenlenen erken genel seçimlerde birinci olan sol koalisyon Yeni Halk Cephesi (Nouveau Front Populaire), basbakan adayi olarak Lucie Castets’i belirledi.

Fransa’da 30 Haziran ve 7 Temmuz’da düzenlenen erken genel seçimlerin ardindan sol koalisyon Yeni Halk Cephesi (Nouveau Front Populaire), basbakan adayi üzerinde uzlasti. Sol koalisyon, mali suçlar uzmani Lucie Castets’i basbakan adayi olarak belirledi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, bir televizyon programinda yaptigi açiklamada Yeni Halk Cephesi’nin basbakan önerisi hakkinda bilgi vermemis, "Mesele bu degil. Mesele isim degil. Mesele su: Meclis’te hangi çogunluk ortaya çikabilir? Agustos ortasina kadar bir seyleri degistirecek durumda degiliz, çünkü bu kargasa olusturur” demisti.

Macron, ayrica mevcut hükümetin gelecek ayin ortasina kadar geçici olarak görevde kalacagini ve Paris 2024 Olimpiyat Oyunlari’na odaklanacagini belirtmisti. Macron, Olimpiyat Oyunlari’nin ardindan yeni bir basbakan atayacagini aktarmisti.

Fransa’da erken genel seçim

Fransa’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde asiri sagci Ulusal Birlik Partisi tarafindan elde edilen ezici üstünlük nedeniyle Cumhurbaskani Macron, 9 Haziran’da Ulusal Meclisi feshetmisti. Fransa’da 30 Haziran’da 1. turu yapilan erken genel seçimlerde oylarin yüzde 33.15’ini alan Ulusal Birlik Partisi birinci olmustu. Erken seçimlerin ikinci turunda ise, Jean Luc Melenchon’un liderligindeki Boyun Egmeyen Fransa (LFI), Yesiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Komünist Parti’den (PCF) olusan sol koalisyon Yeni Halk Cephesi (Nouveau Front Populaire) 182 sandalye ile seçimi ilk sirada tamamlamisti. Seçimlerin ardindan Fransa Basbakani Gabriel Attal istifa etmis, Attal’in yeni bir hükümet kurulana kadar görevlerini yürütmeye devam edecegi bildirilmisti.
Kaynak: İHA