Filistinli Gruplar Ulusal Birligi Saglama Konusunda Anlasti

Hamas ve El Fetih’in aralarinda bulundugu Filistinli gruplar, Pekin’de gerçeklestirilen görüsmelerin ardindan "Ulusal birlige ulasma ve Gazze’deki savas sonrasi geçici bir ulusal uzlasi hükümeti kurma" yolunda anlasti.

Filistinli Gruplar Ulusal Birligi Saglama Konusunda Anlasti
Çin’in baskenti Pekin’de Hamas Hareketi ve El Fetih’in de aralarinda bulundugu 14 Filistinli grup, bölünmeyi sona erdirmek amaciyla Pazar gününden bu yana gerçeklestirilen görüsmelerin ardindan "Bölünmenin sona erdirilmesini ve Filistin birliginin güçlendirilmesini" içeren Pekin Deklarasyonu’na imza atti. Buna göre Filistinli gruplar, Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) çatisi altinda "Geçici bir ulusal birlik hükümeti kurma" yolunda anlasmaya vardi.

Çin Disisleri Bakani Wang Yi yaptigi açiklamada, "Temel sonuç, Filistin Kurtulus Örgütü’nün (FKÖ) tüm Filistin halkinin tek mesru temsilcisi olmasidir. Gazze’deki savas sonrasi geçici bir ulusal uzlasi hükümetinin kurulmasi konusunda anlasmaya varildi. Uzlasma Filistinli gruplarin iç meselesidir ancak uluslararasi toplumun destegi olmadan basarilamaz" ifadelerini kullandi.

Hamas heyetinin temsilcisi Musa Ebu Marzuk ise uzlasma sürecini tamamlayacak bir anlasmaya varildigini belirtti.

Marzuk, "Bugün ulusal birlik için bir anlasma imzaliyoruz ve bu yolculugu tamamlamanin yolunun ulusal birlikten geçtigini ifade ediyoruz" dedi.

Hamas’in üst düzey yetkililerinden Hüsam Badran ise ulusal uzlasi hükümetinin Gazze ve Bati Seria’yi yönetecegini, savas sonrasi Gazze’de yeniden yapilanma süreciyle ilgilenecegini ve seçimler için uygun zemini hazirlayacagini dile getirdi.

Filistin topraklarindaki durum

Hamas, 2007’den bu yana 17 yildir Gazze Seridi’ni yönetiyor. Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas’in basinda oldugu ve Bati Seria ile Dogu Kudüs’ü yöneten Filistin Yönetimi ise El Fetih’in elinde bulunuyor.
Kaynak: İHA