Erzurum'da 105 Yillik Cosku Ve Heyecan

Erzurum Kongresi’nin 105. yil dönümü törenlerle kutlandi, kongre temsili olarak canlandirildi.

Erzurum'da 105 Yillik Cosku Ve Heyecan
Havuzbasi Kent Meydani’nda baslayan etkinlikler, kortej yürüyüsünün ardindan kongrenin yapildigi tarihi binada düzenlenen törenle devam etti. Törenlere Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, TBMM Baskanlik Divani Üyesi ve Kütahya Milletvekili Adil Biçer, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, 9’uncu Kolordu ve Garnizon Komutan Vekili Tuggeneral Mehmet Cihanoglu, kamu kurum ve kurulus yöneticileri STK yöneticileri, gaziler ve vatandaslar katildi.



Baskan Sekmen: "Erzurum Kongresi; milli andimizdir, azmimiz ve kararliligimizdir"

Erzurum Kongre Binasi’nda yapilan törende konusan Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Erzurum Kongresi’yle yükselen ruhun, aslinda necip milletin iman dolu gögsünde tasidigi milli ruhun ta kendisi oldugunu ifade ederek, “Erzurum Kongresi; bagimsizlik ugruna edilen kutlu bir yemindir. Erzurum Kongresi; dalga-dalga büyüyerek cennet vatanin her yanina ulasan güçlü bir sestir. Erzurum Kongresi; Anadolu topraklarinda filizlenip kök salan ve buram-buram Cumhuriyet kokan o tohumun ismidir. Erzurum Kongresi; milletimizi Anadolu’dan silip süpürmek isteyenlere karsi sergilenen sarsilmaz bir durusun adidir. Erzurum Kongresi; milli andimizdir, azmimiz ve kararliligimizdir. Mukaddes ve muazzez vatan topraklarini isgale yeltenen emperyalist güçlere hadlerini bir kez daha bildirdigimiz onurlu bir direnç olmakla birlikte. Erzurum Kongresi; ayni zamanda seref ve haysiyet dolu bir sahlanisin da fotografidir” dedi.



Milletvekili Biçer: "Erzurum Kongresi sadece bir toplanti degil"

TBMM Baskanlik Divani Üyesi ve Kütahya Milletvekili Adil Biçer, Erzurum Kongresi’nin milletin bagimsizlik askinin, birlik ve beraberlik ruhunun en güçlü sekilde tezahür ettigi bir dönüm noktasi oldugunu dile getirerek, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari burada bir araya gelerek vatan bir bütündür, bölünemez ilkesini tüm dünyaya haykirmis ve bagimsizlik mesalesini tutusturmuslardir. Erzurum Kongresi sadece bir toplanti degil, ayni zamanda milletimizin gelecegini degistiren, bagimsiz ve özgürlüge giden yolda atilan kararli bir adimdir. Istiklal mücadelesinin hedeflerinin ve ilkelerinin tespitinde belirleyici bir rol oynamistir. Ve milletimizin özgürlük yolundaki azim ve kararliligini tüm dünyaya duyuran cumhuriyete uzanan yolun temel taslarindan biri olmustur o günlerde Erzurum’da yakilan bagimsizlik atesi bugün de ayni heyecan ve kararlilikla yüreklerimizle yanmaya devam etmektedir” seklinde konustu.



Vali Çiftçi: “Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri Erzurum’da atildi”

105 yil önce Erzurum Kongresi’nden alinan kararlarla; her türlü isgal ve bölünme projesine karsi çikildigini, manda ve himaye tasarilarinin reddedildigini, tam bagimsizlik vurgusu yapildigini anlatan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, "’Kuvayimilliye’yi tek kuvvet olarak tanimak ve millî iradeyi hâkim kilmak esastir’ siâriyla Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri Erzurum’da atilmistir. Bagimsizligimizin nisânesi sanli bayragimizin gölgesi altinda her dâim birlik ve dirlik içinde yasayan sanli bir milletin evlatlari olarak gelecegimizi daha müreffeh hale getirmenin en temel yolu, sahip oldugumuz engin vatan sevgimizdir. Ülkemizi her alanda daha ileri 4 tasimak için bu sevgiyle ve azimle çalismaya devam etmeliyiz. Çünkü vatanini en çok seven, görevini en iyi yapandir. Muhterem Davetliler! Erzurum Kongresi’nin ardindan geçen bir asirda, dünyanin en münbit topraklarina sahip olan bizler güçlenmeye, gelismeye gayret ettikçe dâhilî ve haricî düsmanlarimiz da bundan rahatsizlik duymaktadir. Ancak varligimizi yok etmek isteyen her türlü ser odaginin hainliklerine karsi tipki 15 Temmuz’da oldugu gibi, Kongre zamanindaki iman dolu milli suur, hamdolsun ki bizler için Cumhuriyetimizin ikinci asrini aydinlatan bir rehber olacaktir. Atalarimizin bu topraklari vatan yapmak için gösterdigi fedakârlik ve kararliliktan örnek alarak, ayni iradeyle birlik ve beraberligimizi bozmaya çalisanlara karsi mücadelemizi sürdürecegiz” ifadelerine yer verdi.

Konusmalarin ardindan siirler okundu, halk oyunu ve mehter takimi gösterisi yapildi. Daha sonra Erzurum Kongresi temsili olarak canlandirildi, kongre ruhu o günlerde delege olanlarin torunlariyla ayni yerde tekrar yasandi.
Kaynak: İHA