EKK, Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Baskanliginda Toplandi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantisi sonrasi yapilan açiklamada, 2024-2026 dönemini içeren OVP’de öngörülen yapisal reformlarda gelinen asama ile 2025-2027 dönemini kapsayan OVP’nin hazirlik sürecinin degerlendirildigi belirtildi.

EKK, Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Baskanliginda Toplandi
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz baskanliginda, Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde toplandi. Toplantiya Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Isikhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakani Mehmet Simsek, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, Ticaret Bakani Ömer Bolat, AK Parti Grup Baskani Abdullah Güler, Genel Baskan Yardimcisi Nihat Zeybekci, Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskani Ibrahim Senel ile ilgili kurum ve kuruluslarin temsilcileri katildi.

Toplanti sonrasinda yapilan yazili açiklamada, ekonominin yol haritasi olan 12’nci Kalkinma Plani ile Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen eylemlerin etkin bir koordinasyon içinde kararlilikla uygulandigi ve olumlu sonuçlari almaya devam edilecegi belirtildi. Programin temel hedefi olan enflasyonun kalici olarak düsürülmesine yönelik uygulanan politikalar sayesinde geçis süreci tamamlandigi ve Haziran ayi ile birlikte dezenflasyon süreci basladigi aktarildi.

Cari islemler açigi önemli ölçüde gerilerken rezervlerin artmaya devam ettigine dikkat çekilen açiklamada, “Azalan risk primimiz sayesinde ülkemizin dis finansmana erisimi artarken finansman maliyetleri de düsmektedir. Dis kaynak girisinin güçlenmesi ve Türk lirasina ilginin artmasi finansal istikrari saglamlastirirken dezenflasyon sürecimize pozitif katki saglamaktadir. Programimizin olusturdugu güven ortami sonucunda uluslararasi kredi derecelendirme kuruluslari not artirimina devam etmektedir” ifadeleri kullanildi.

Kurul’da ayrica, Türkiye’nin gri listeden çikarilmis olmasinin yatirim ortaminin iyilestirilmesi bakimindan olumlu bir gelisme olarak degerlendirdigi vurgulandi.

Son dönemde uygulamaya alinan kamuda tasarruf ve verimliligi artirmaya yönelik tedbirler ile kayit disiligi azaltmaya ve vergide adaleti güçlendirmeye iliskin düzenlemeleri içeren yeni vergi paketi mali disiplinin daha da iyilesmesini saglayacagi ifade edilen açiklamada, “Programimizin nihai amaci sürdürülebilir ve kapsayici büyümeye ulasmak, fiyat istikrarinin tesisi ile kalici refah artisini saglamaktir. Bu süreçte, gençler ve kadinlar basta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini kapsayan kalkinma odakli politikalarimizla istihdam saglamaya devam edecegiz” denildi.

Bugünkü toplantida ele alinan temel hususlara ise açiklamada su sekilde yer verildi:

“2024-2026 dönemini içeren OVP’de öngörülen yapisal reformlarda gelinen asama ile 2025-2027 dönemini kapsayan OVP’nin hazirlik süreci degerlendirilmistir. Eylül ayinda yayimlamayi planladigimiz OVP ile temel politika önceliklerimiz korunacak, makroekonomik göstergeler ve yapisal reform gündemimiz son gelismeler çerçevesinde katilimci bir yaklasimla gözden geçirilecektir. Iklim degisikliginin etkileri de göz önünde bulundurularak tarimsal üretimde sürdürülebilirligin temini amaciyla sulama tesislerinin enerji ihtiyacinin içme suyu amaci tasimayan baraj ve göletlerin rezervuarlarinda kurulacak günes enerji santrallerinden karsilanmasina yönelik çalismalar ele alinmis ve bu kapsamda önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulan yatirimlar istisare edilmistir. Egitim-istihdam-üretim iliskisinin güçlendirilmesi ile isgücü piyasasinin ihtiyaç duydugu nitelikli istihdamin tespiti ve saglanmasi amaciyla olusturulan Il Istihdam ve Mesleki Egitim Kurullari ele alinmis, Kurul’un islevselliginin ve etkinliginin artirilmasina yönelik yapilan çalismalar degerlendirilmistir.”
Kaynak: İHA