Diyetisyenden 'Yaza Özel Serinleten Saglikli Smoothie' Tarifleri

Uzm. Diyetisyen Esra Öztürk yaz ayina özel; yaz meyveleriyle evde yapilabilecek, serinletici ve dogal içecek tarifleri verdi. Katkili içeceklerden her yasta uzak durulmasi gerektigine deginen Uzm. Dyt. Esra Öztürk, sekerin olumsuz etkilerini de anlatti.

Diyetisyenden 'Yaza Özel Serinleten Saglikli Smoothie' Tarifleri
Serinletici içeceklerin tadini çikartmak için yaz aylari harika. Ancak yapilan tercihler ise çok önemli. Vücut sivi dengesini korumak için su en önemli içecektir. Bunun yaninda yapilan saglikli içecek tercihleriyle hem vücut serinletme hem de saglikli beslenme süreci de desteklenebilir. Çakmak Erdem Hastahanesi’nde Beslenme ve Diyet Uzmani Esra Öztürk, bu dogrultuda kisilere evde yapilabilecek saglikli ve serinletici yaz içecek tarifleri verdi.

“Ispanak, avakado, badem sütü, muz ile smoothie hazirlayabilirsiniz”

Hazir içecekler yerine taze meyvelerden yapilmis smoothilerin tüketilebilecegini belirten Uzm. Dyt. Öztürk, “Bu vesileyle daha saglikli ürünler tercih edilmis olunur. Örnegin; ispanak, avakado, badem sütü, muz ile hazirlanmis bir smoothie hem seker orani bakimindan düsük hem de sizin için doyurucu bir ürün olacaktir. Ayni sekilde seker içerigi olarak düsünüldügünde limonata ve buzlu çay içeceklerinde basit sofra sekeri kullanmak yerine içine bal, hurma özü ekleyebilirsiniz. Bu sekilde dogal tatlandirici kullanmis olursunuz” önerisinde bulundu.

“Seker, uzun vadede bel çevresinde yaga neden olabilir”

“Sekerli içeceklerin tüketiminin zararlari uzun süre sonrasinda ortaya çikabilir” diyen Uzm. Dyt. Öztürk, “Insülin direnci, diyabet, metabolik sendrom gibi çesitli saglik sorunlarina sebep olabilir. Ayni sekilde obezite, bel çevresinde yag gibi sorunlarla karsimiza çikabilir” dedi.

“Karpuz ve kavunu kullanarak içecek yapabilirsiniz”

Uzm. Dyt. Öztürk verdigi iki tarifi söyle anlatti:

“Birincisi; yaz aylarinin sevilen meyvelerinden karpuz ve kavun ile yapilacak bir içecek olabilir. Bunun için 2-3 üçgen dilim dondurulmus karpuz ve kavunu taze nane yapraklariyla blenderdan geçirin. Ardindan içine maden suyu ekleyerek buz küpleri ile tüketebilirsiniz.”

“Ikinci tarifimiz ise yesil çayli limonata. Bunun için de ayni sekilde; iki su bardagi su, limon rendesi ve çubuk tarçini kaynatin. Ardindan içine yesil çay ekleyip demleyin. Sogumaya birakin. Sonra da limon suyunu ekleyin. Ayni sekilde buz küpleriyle tüketin. Bunu da tatlandirmak isterseniz iki tatli kasigi bal ilave edebilirsiniz.”

“Yesil çayli limonata tarifinin zayiflama sürecinde olan kisiler için de ideal seçenek”

Yesil çayli limonata tarifinin zayiflama sürecinde olan kisiler için de ideal bir seçenek olduguna deginen Uzm. Dyt. Öztürk, “Bunlari tüketirken porsiyon kontrolü de önemlidir. Karpuz, kavun saglikli evet ancak kontrollü sekilde tüketilmelidir. Yaptiginiz bu tarifler antioksidan açisindan da zengindir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA