Diyanet Isleri Baskanligindan Cuma Hutbesini Hedef Alan CHP Sözcüsüne Cevap

Diyanet Isleri Baskanligi, “Cuma hutbesini, ‘saçmalik’, ‘hadsizlik’ gibi nitelemeler ve gelisigüzel ifadelerle, arastirmadan ve incitici bir üslupla degerlendirmek basta ibadet bilinciyle Cuma hutbelerini dinleyen vatandaslarimiz olmak üzere Baskanligimizin mensuplarini derinden yaralamistir” açiklamasinda bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Deniz Yücel, düzenledigi basin toplantisinda Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas’in Cuma günü okudugu hutbeyi hedef alan ifadeler kullanmisti. Bunun üzerine Diyanet Isleri Baskanligindan yapilan açiklamada, sunlar kaydedildi:

“Öncelikle ifade etmek gerekir ki Diyanet Isleri Baskanimiz, Cuma hutbesinde, Müslüman kadinlarin ve erkeklerin davranislari ve kiyafeti hususunda yüce kitabimiz Kur’an-i Kerim’in Ahzab Suresi 59 ve Nur Suresi 30-31 ayetlerinin ve Peygamber Efendimizin konuyla ilgili hadis-i seriflerinin açikça ortaya koydugu temel çerçeveyi ifade etmistir. Nitekim hutbede beyan edilen cümleler, asirlardan beri Müslümanlarin bildigi, ilmihal kitaplari dahil bu konuyu ele alan tüm kitaplarda yazili olan hakikatlerdir. Anayasal görevi ‘toplumu din konusunda aydinlatmak’ olan bir teskilat olarak Diyanet Isleri Baskanligi, yüce dinimiz Islam’in hakka-hakikate davet eden, hayata huzur getiren, güzel ahlaki ögreten mesajlarini, tüm mensuplari ve imkanlariyla milletimize ve insanliga tanitmakla kanunen sorumludur. Ayrica hutbeler, yayinlar ve diger faaliyetler, asla baskalarinin hayatina karismak degildir. Sadece inancimizin, medeniyetimizin, kültür ve gelenegimizin esaslarini tanitmak, anlatmak ve tavsiye etmektir. Diger yandan evlilik çagina gelen ve her açidan aile olmanin sorumlulugunu tasiyabilecek olan Müslümanlarin nikah akdiyle evlenerek aile kurmalarini yine Kur’an-i Kerim’de birçok ayette Allah emretmekte ve Peygamber Efendimiz pek çok hadis-i seriflerinde tavsiye etmektedir. Dahasi, Nur Suresi 32. ayet ve konuyla ilgili hadislerde gençlerin aile kurmalarinin kolaylastirilmasi, onlara yardim edilmesi tüm Müslümanlara bir görev olarak yüklenmektedir. Ayni sekilde her anne baba zamani geldiginde çocuklarinin aile kurmasini arzu etmekte, sorumluluk sahibi herkes aile müessesesinin millet ve devlet için ne kadar önemli oldugunu takdir etmektedir. Dolayisiyla Diyanet Isleri Baskanimiz da hutbesinde aile olmanin öneminden, faziletinden, sorumlulugundan bahsetmekte, evlilik çagina gelen gençlere aile kurmalarini tavsiye etmekte, onlara yardimci olunmasi gerektigini ifade etmekte, evliliklerin çok fazla geciktirilmesinin olumsuzluklarina dikkat çekmektedir. Bu kadar açik, dogal ve önemli hususlar içeren bir Cuma hutbesini, ‘saçmalik’, ‘hadsizlik’ gibi nitelemeler ve gelisigüzel ifadelerle, arastirmadan ve incitici bir üslupla degerlendirmek basta ibadet bilinciyle Cuma hutbelerini dinleyen vatandaslarimiz olmak üzere Diyanet Isleri Baskanligimizin mensuplarini derinden yaralamistir.”
Kaynak: İHA