Çiftçi Açiklamasi 'Ordu'da Çiçek Balinda Yüzde 50 Verim Kaybi Var'

Türkiye’de en fazla bal üretiminin yapildigi Ordu’da bal hasat sezonu basladi. Ordu Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Akin Çiftçi, 2024 yili hasat sezonunda çiçek bali üretimi yapan aricilarda yüzde 50 verim kaybi oldugunu söyledi.

Çiftçi Açiklamasi 'Ordu'da Çiçek Balinda Yüzde 50 Verim Kaybi Var'
Türkiye genelinde birlik üyesi 82 bin arici bulunurken, yaklasik 300 bin kisi geçimini aricilik ile sagliyor. Ordu’da ise 3 bin 500 kayitli arici ve yaklasik 10 bin aile bu sektörden geçimini sagliyor. Ordulu aricilar tarafindan yaklasik 60 ilde üretimi yapilan ballar Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

Gezgin aricilik ile en fazla üretim yapan Ordulu aricilarin, 2024 yilinda çiçek bali üretimi bir önceki yila göre yüzde 50 azaldi. 2023 yilinda 19 bin ton bal üretimi yapilan Ordu’da bu yil rekoltenin yari yari düsmesi bekleniyor. Aricilarin maliyetlerinin göz önünde bulundurularak, fiyatlarin yükselmesi gerektigi belirtiliyor.

“Çiçek balinda yüzde 50 verim kaybi var, kestane bali üretimi iyi”

Ordu Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Akin Çiftçi, artik aricilarin bal hasat sezonunun sonlarina yaklastiklarini belirterek, 2024 yilinin aricilar için çok verimli geçmedigini aktardi. Çiftçi, “Kis mevsimi yok denilecek kadar azdi, yagmurun da az olmasi nedeniyle bazi bölgelerde yüzde 40-50 oraninda verim kaybi var. Kestane bali üreten aricilarimiz az da olsa memnun. Su an hasat sezonumuz basladi, bundan sonraki süreçte insallah amacimiz yüzde 50 verim kaybiyla birlikte balimizin hak ettigi degere ulasmasini saglamak” diye konustu.

Kestane bali hasadinin bittigini, bundan sonraki süreçte çiçek bali hasadinin yapilacagini ve agustos ayi içerisinde çam bali üretiminin yapilacagini aktaran Çiftçi, kurak havanin aricilari etkiledigini ifade ederek, “Aricilarimizin çok fazla emek ile ürettigi ballar hak ettigi degeri bulmuyor. Maliyetlerimiz son 3 yilda yüzde 700 artti. Ilkbahar ve sonbahar beslemesinde kullandigimiz seker ve bunlarin nakliye maliyetleri çok artti. Market raflarinda ise ballarimiz hak ettigi degerlere ulasmiyor. Bununla ilgili bakanligimizdan destek bekliyoruz. NMR cihazinin (dogal bal saflik testi) artik sahte balin önüne geçmek için mutlaka kullanilmasi gerekiyor. Bu konuda bakanligimizdan destek bekliyoruz” seklinde konustu.



“Ariciligin sürdürülebilmesi için bir kilogram çiçek balinin 180-200 TL olmasi gerekiyor”

2024 yilinda yüzde 50 verim kaybi oldugunu hatirlatarak, bu nedenle aricilarin kullandigi kredilerin mutlaka bir yil süreyle ertelenmesini talep ettiklerini söyleyen Çiftçi, “Aricilikta sürdürülebilirligin saglanmasi için bir kilogram çiçek balinin toptan olarak 180-200 liradan satilmasi gerekiyor. Geçen yila göre bakildiginda yüzde 50 verim kaybi eklendigi zaman, bu bahsettigimiz fiyatlari da yakalayamazsak aricilikta sürdürülebilirligi devam ettirmekte zorlaniriz. Ordulu aricilarimiz bu isi gezgin olarak yaptigi ve bal üretimi fazla oldugu için bu fiyat aricilarimizi kurtarir diye düsünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA