Bursa'nin Manevi Mekâni Yeni Binasina Kavusuyor

Bursa’nin manevi mimarlarindan Ismail Hakki Bursevi’nin adini tasiyan ve kuruldugu günden itibaren sayisiz hafiz ve ilim adami yetistiren Ismail Hakki Bursevi Külliyesi Kur’an Kursu’nun yeni hizmet binasi insaatinda sona gelindi. Türkiye’ye binlerce hafiz yetistiren külliyede, insaat çalismalarinin yüzde 80’i hayirsever vatandaslarin destegiyle tamamlandi.

Bursa'nin Manevi Mekâni Yeni Binasina Kavusuyor
Ismail Hakki Bursevi Kur’an Kursu’nun yeni hizmet binasindaki insaat çalismalari tüm hiziyla sürüyor. Temeli yaklasik 2 yil önce atilan hafiz fabrikasi diye nitelendirilen külliyedeki insaat çalismalarinin yüzde 80’i tamamlandi. Içerisinde Kur’an Kursu, yemekhane ve yatakhanelerin bulundugu projedeki çalismalarin planlandigi tamamlanirken, ücretsiz bir sekilde yatili olarak egitim veren külliyeden yetisen hafizlar ise Türkiye’nin önemli yerlerinde görev aliyor.

Bursa’nin gönül sultanlarindan Ismail Hakki Bursevi’nin Tuzpazari’ndaki türbesi ve ayni ismi tasiyan caminin avlusunda yer alan Kur’an kursu içinde yer alan hizmet binasinin kisa sürede tamamlanmasini bekledikleri külliye 2 bin 720 metrekare alan üzerinde, derslik ve yatakhaneler disinda kütüphane, ögretmen odalari ve yemekhane gibi birimler de yer alacak.

Böylesine degerli bir manevi mirasin yasatilmasi, gelecek nesillere aktarilmasi adina çok büyük bir önem tasidigini belirten Ismail Hakki Bursevi Vakfi Baskani Mustafa Baykal, “Ismail Hakki Kur’an Kursu 1951 yilinda açildi bugüne kadar kesintisiz bir sekilde hafizlik egitimi veremeye devam etti. Bu yillar içeresinde binlerce hafiz yetistirdi. Ismail Hakki Kur’an Kursunda hafizlik egitimi devam ederken 1962-1963 yillarinda Bursa Imam Hatip Okulu da ilk burada, 52 ögrencisiyle açildi. Daha sonra bizi yetistiren, okutan, yöneticilerimiz, yüksek Islam enstitüsü ve ilahiyat fakültesinin de açilmasinda öncülük ettiler. Bu zaman zarfinda birçok hocalarimiz geldi geçti. O zamanlar siniflar kogus seklindeydi, siniflar 40-50 kisilikti. Simdi Ismail Hakki Kur’an Kursunu bastan asagiya yeniliyoruz. Siniflar 10-15 kisilik yatakhanelerimiz ise 4 kisilik olacak. Bugünkü modern çaga uygun bir egitim hayatini burada sürdürmeye devam edecegiz. Yeni insaatimiz yüzde 80’i bitti, geriye kalan yüzde 20’sini de insallah gelen bagislarla tamamlayacagiz. Vatandaslarimizdan ögrenci ve maddi destek konusunda desteklerini bekliyoruz” dedi.

Ismail Hakki Kur’an Kursu Diyanet Isleri Baskanligina bagli oldugunu ifade eden Baykal, “Buradan mezun olan bazi hafizlarimizi, hocalarimizi saymakla bitmez. Eski Kocatepe Camii Imam Hatibi Ismail Cosar, Eski Kocatepe Camii Müezzini Süleyman Arabulan, Eski Sultanahmet Camii Imami Orhan Baykal, Eski Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Sami Uslu gibi, daha bunlara benzer pek çok hafizimiz sadece Diyanet Isleri Baskanliginda degil devletin degisik kademelerinde de baska fakülteleri bitirerek görevlerini sürdürmektedir. Burada okuyan hafizlarimiz sadece olarak yetismiyorlar ayni zamanda kendileri imam hatip tahsili yaparak imam hatip diplomasini da almaktadir. Anadolu insanimizin çocuklari burada tamamen ücretsiz egitim almaktadir. Bütün ihtiyaçlari tamamen kursumuz tarafindan karsilanmaktadir. Yardimsever tüm kardeslerimize sükranlarimizi sunuyoruz. Kur’an-i Kerim’i ezberleyip hafiz olan ve dedelerine vefa borcunu ödeyen bütün genç hafiz kardeslerimize de cani gönülden tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA