82 Yasinda Hala Ilk Günkü Hevesle Berberlik Meslegini Sürdürüyor

Eskisehir’e 25 yasindayken gezmek için geldigi sirada begenip tuttugu ve 57 yildir isletmeyi sürdürdügü dükkanini 82 yasina gelmesine ragmen birakmayan Ibrahim Sen, berberlik zanaatini yasatmaya çalisiyor.

82 Yasinda Hala Ilk Günkü Hevesle Berberlik Meslegini Sürdürüyor
Afyonkarahisar’da dogup büyüyen 73 yillik berber Ibrahim Sen, ilk olarak 25 yasindayken Eskisehir’e geldi. Gezmek için turist olarak ugradigi Tarihi Odunpazari Evleri bölgesinde bos bir dükkani görüp begenen Sen, orayi tutup kendi isletmesine çevirmeye karar verdi. O günden bu yana yaklasik 57 yildir ayni dükkanda zanaatini icra eden usta berber, 82 yasina gelmesine ragmen hala meslegini birakmadi. Kendisinin okuyamayip 9 yasinda çirakligina basladigi meslek ile kendi çocuklarini da okutup is sahibi yapan Ibrahim Sen, ömrünün yettigi sürece kimseye yük ve muhtaç olmamak için esnaflik hayatina devam etmek istedigini belirtti.

Kendisi gibi esnaf olmayi düsünen gençlere yönelik tavsiyeler de veren Sen, berberligin gelecek yillarda ölmeyecek bir meslek olduguna ve hatta doktorlardan bile daha degerli olabileceklerini dikkat çekti.

"Ben okuyamadigim için çiraklik yapmaya mecbur kaldim"

Berberlik hayatiyla ilgili bilgilere deginen ve gençlere yönelik tavsiyeler veren usta berber Ibrahim Sen, "Ben Afyonkarahisar’da dogdum. Çirakligimi da orada yaptim. 1967 yilinda Eskisehir’e geldim, burayi açtim. O günden bugüne burada devam ediyorum. Oradayken 8-9 yasimda çirakliga gittim, yetistim. Askere gidip geldikten sonra Eskisehir’i gezmek istedim. Gezerken bos bir dükkan bulunca açtik, 1967 yilindan beri çalistiriyoruz. Ben okuyamadigim için çiraklik yapmaya mecbur kaldim. Sonra çocuklarim oldu. Onlari okutmak için çok ugrastim. Hepsi okudular ve mesleklerini ellerine aldilar. Kendi primimi yatirdim, emekli oldum. Emekliligime ragmen devam ediyorum. Genç çocuklara da okumalarini tavsiye ediyorum. Okumak çok güzel bir sey. Berberlerde de sabreden ileride çok kiymetli olur. Simdi çirak yok, gelmiyor. Çalistirmak için kalfa bulamiyorsun. Çocuklar 7 yasinda ilkokula basliyor. Ortaokul ve liseyi bitiresiye kadar en asagi 20 yasina geliyor. O saatten sonra da sana hizmet etmek istemiyorlar. Berberlik ölecek bir meslek degil. Ileride doktorlardan çok degerli olurlar. Neden? Arkadan yetismiyor. Bir insanin 60 sene ayni dükkanda oturmasi kolay degil. Ben çalismayi severim. Çalistigim zaman rahat ediyorum. Kimseye yük olmak istemem. Dükkanimda seve seve çalisiyorum. Allah izin verirse çalismaya da devam edecegim. Sagligim da iyi. Çoluga çocuga, kimseye muhtaç olmadan devam etmek istiyorum" dedi.

Kaynak: İHA