Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Son 10 Yilin Alerji Salgini Açiklamasi Besin Alerjileri, Giderek Artiyor'

Son yillarda besin alerjisinin giderek arttigini söyleyen Çocuk Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, “Son 10 yilin alerji salgini olarak besin alerjilerini adlandiriyoruz. Alerjik sok, yani anafilaksi son 10 yilda 7 kat artti, giderek de artmaya devam ediyor. Açik alanlardaki beslenme, açik büfe kullanimlari besin alerjilerinde kazara karsilasma riskini artiyor. Alerjilerin hem siddeti artti hem daha kalici olmasi giderek artiyor. Alerjik sok, maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Çok kisa sürede hastaneye basvurmak her zaman olamayabiliyor. Mutlaka adrenalin otoenjektörlerini hastalarimiz yanlarinda tasisin, hayat kurtarici” dedi.

Uzmanlar Uyariyor Açiklamasi 'Son 10 Yilin Alerji Salgini Açiklamasi Besin Alerjileri, Giderek Artiyor'
Son yillarda alerji vakalarinda artis oldugunu ifade eden Çocuk Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, nedenlerini anlatti, önerilerini siraladi. Prof. Dr. Tekinoglu, yaz aylarinda açik alanlardan ürün alirken, restoranlarda yemek yerken kisilerin alerjileri bulunan ürünlere karsi dikkat etmesi gerektigini belirtti.

Kisinin bagisiklik sisteminin alerjen maddeye asiri siddetli bir sekilde tepki göstermesi durumu olarak belirtilen anafilaktik sok durumun çok ciddi oldugunu söyleyen Prof. Dr. Nacaroglu, adrenalin otoenjektörünün hayat kurtarici oldugunu aktardi.

"Alerjik sok son 10 yilda 7 kat artti"

Alerjik soka karsi kisilerin dikkat etmesi gerekenler hakkinda bilgiler veren Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, “Anafilaksi; alerjik sok en ciddi reaksiyonumuz. Özellikle vücudumuzun ilaç, besin, ari gibi venomlara karsi anormal, abartili bir bagisiklik sistemi yaniti. Alerjik sok durumunda dudaklarda kizariklik, ciltte kabariklik, nefes almada güçlük, öksürük, hirilti, kalbin hizli çarpmasi, tansiyon düsmesi, kalp durmasi gibi ölümle sonuçlanabilecek çok ciddi reaksiyonlar karsimiza çikabilir. Bu durumlarda disarida, herhangi bir dis ortamda ya da yanlislikla karsilasma sonrasinda alerjik sok durumu tekrarladiginda mutlaka yanlarinda adrenalin otoenjektörü, kalemi tasimalarini istiyoruz. Adrenalin kalemi hayat kurtarici çünkü bir besin alerjimiz var, diyelim ki besinle karsilastik, 30 dakika içerisinde kalp durmasina bagli ölüm olabiliyor ya da bu ilaç alerjisinde 5 dakikada gerçeklesebiliyor. Ari sokmasi sonrasi 15 dakika içerisinde gerçeklesebiliyor, bu kadar kisa sürede saglik kurulusuna basvurmak çok olmayabiliyor. Sok düzeyinde bir alerjimiz varsa 2 adet otoenjektör yaziyoruz. Bacagimizin kanlanmasinin en iyi oldugu bölgeye hizlica uyguladiktan sonra 10 saniye boyunca beklememiz gerekiyor. Özellikle besin alerjisine bagli da çocuklarda çok sik görmeye basladigimiz anafilaksi, ari alerjilerinde de karsimiza çikiyor. Yazla birlikte tatil bölgelerinde, restoranlarda, teknelerde, herhangi bir yerde, açik alanda, piknik alaninda ari sokmasi sonrasi maalesef alerjik sok durumu karsimiza çikabiliyor. O yüzden mutlaka, mutlaka ari alerjimiz varsa adrenalin otoenjektörü yanimizda tasimamiz gerekiyor. Asilama yapiyoruz, duyarsizlastirmaya çalisiyoruz. Özellikle ari sokmasi sonrasi sok durumunuz varsa asi tedavisi için mutlaka bir alerji uzmanina basvurmaniz gerekiyor" dedi.

"Son 10 yilin alerji salgini, besin alerjileri"

"Son yillarda besin alerjisi giderek artiyor" diyen Prof. Dr. Nacaroglu, “Açik alanlardaki beslenme, açik büfe kullanimlari besin alerjilerinde kazara karsilasma riskini artiyor. Açik alanlarda satilan yiyecekler, içecekler içerisine ari venomlari girebiliyor. Mutlaka bu konuda ebeveynlerimizin dikkat etmesi gerekiyor. Disarida yemek yedigimizde restoranlara bilgi vermemiz gerekiyor. Ne zaman, nerede, nasil karsilasacaklari belli olmayabiliyor. O yüzden adrenalin otoenjektörü hayat kurtarici. Son 10 yilin alerji salgini olarak besin alerjilerini adlandiriyoruz. En önemli risk faktörlerinden bir tanesi; islenmis, genetigi degistirilmis besinlerin kullanimi, besinler içinde tatlandirici, koruyucu maddelerin kullanimi, sezaryen dogum, antibiyotik kullanimina bagli bagirsaktaki iyi bakteri çesitliligimizin azalmasinin besin alerjisini giderek arttirdigini gösterilmis. Diger önemli bir husus yeni yapilan bir çalisma sonucu ortaya çikan özellikle bu sanayi tipi, disarida restoranlarda, endüstrinin kullandigi bulasik makinelerinde yüksek konsantrasyonda deterjan kullaniliyor ve çok kisa sürede bulasiklar yikaniyor. Buna bagli olarak da tabaklar, bardaklarin üzerinde yüksek miktarda bu deterjanlar kalintilar olarak kaliyor. O tabaklari, bardaklari kullandigimizda maalesef deterjanlari bir miktar almis oluyoruz. Bu deterjanlari agiz yoluyla aldigimizda hem yemek borumuzda hem bagirsaklarimizda bariyerler bozularak besin alerjisi giderek daha sik görülmeye baslaniyor. Evde de deterjan kullaniminda yikama sonrasi su ile tekrar bir durulama yapmak bu gibi zararli etkenlerden uzak durmak açisindan bize yol gösterici olabilir" ifadelerini kullandi.

"Alerjik sok, maalesef ölümle sonuçlanabiliyor"

Alerji durumlarina karsi toplumun bilinçli olmasi gerektigini aktaran Prof. Dr. Nacaroglu sözlerine söyle devam etti: "Özellikle yer fistigi alerjisi, ABD’de, Ingiltere’de çok sik görülen bir alerjen, anafilaktik soka neden olabiliyor. Bu konuda toplumumuzu bilinçlendirmemiz, hastalarimizin mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Maalesef bu konuda bilinçliligimiz çok fazla degil, ayni kullanilan biçakla geçen miktar, ayni tezgahtaki bulas bile soka neden olabiliyor. Burada mutlaka, mutlaka bulaslari, kazara karsilasmalari önlememiz gerekiyor. 10 yil önce besin alerjileri görmezken su an poliklinigimizde neredeyse her gün 17 çocuktan bir tanesinde besin alerjisi görmeye basladik. Su anki gördügümüz besin alerjileri daha uzun yaslara kadar devam ediyor, daha ciddi. Sok düzeyinde reaksiyonlarla karsimiza geliyor. Hem alerji görülme sikligi hem siddeti artti hem de görülen alerjilerin maalesef uzamasi, daha kalici olmasi giderek artiyor. Önleyebilmemiz için mutlaka bagirsaktaki canli bakterilerimize dikkat etmemiz, sezaryen dogumdan, gereksiz antibiyotik kullanimindan, katkili ürün tüketiminden kaçinmamiz gerekiyor. Bunlara dikkat ederek bagirsaktaki iyi bakterilerimizi artirarak besin alerjisinin artmasinin önüne geçebiliriz. Çocuklarda artan bu besin alerjisine paralel olarak bu anafilaksi son 10 yilda maalesef 7 kat artti, giderek de artmaya devam ediyor. Besin alerjisi olan çocuklar, diger çocuklar arasinda bazen kazara maruz birakilmaya çalisabiliyor. Her ebeveyn her çocugumuzun bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Alerjik sok, maalesef ölümle sonuçlanabiliyor. Mutlaka adrenalin otoenjektörlerini hastalarimiz yanlarinda tasisin"
Kaynak: İHA