Uzmanindan 'Isi Stresi' Uyarisi

Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tip Fakültesi Aile Hekimligi Ana Bilim Dali ögretim üyesi Prof. Dr. Ugur Bilge “Isi Stresi” ile ilgili bilgilendirici bir açiklama yapti.

Uzmanindan 'Isi Stresi' Uyarisi
Artan hava sicakliginin sagligi tehdit edebilecegi uyarisinda bulunan Prof. Dr. Ugur Bilge, artan sicakliga bagli gelisen isi stresinin, hava sartlarina bagli ölümlerin önde gelen nedeni oldugunu ve altta yatan hastaliklari kötülestirebilecegini anlatti. Dünya saglik Örgütü verilerine göre isi stresinin, hava durumuna bagli ölümlerin önde gelen nedeni oldugunu anlatan Bilge, "Isi sitresi, kalp-damar hastaliklari, diyabet, akil sagligi, astim gibi altta yatan hastaliklari siddetlendirebilir, kaza riskini ve bazi bulasici hastaliklarin bulasma riskini artirabilir. Sicak çarpmasi ölüm orani yüksek bir acil durumdur. 65 yas üstü kisilerde sicaktan kaynaklanan ölümler, 2000-2004 ile 2017-2021 yillari arasinda yaklasik yüzde 85 artmistir. Kendini sogutmaya çalisan vücudun maruz kaldigi stres ayni zamanda kalbi ve böbrekleri de yorar ve kronik durumlardan (kardiyovasküler, zihinsel, solunum ve diyabetle ilgili durumlar) kaynakli riskleri artirir ve akut böbrek hasarina neden olabilir. Bas agrisi, halsizlik, huzursuzluk, bilinç bulanikligi, inme, epilepsi nöbetleri, akciger hastaliklari, kas kramp ve güçsüzlügü, döküntü, kalp ritim düzenligi, kalp krizi, böbrek ve karaciger hasari gibi durumlara neden olabilir" diye belirtti.



Bu tavsiyelere dikkat

Belirtilen bu nedenlerle, günün en sicak saatlerinde disari çikmaktan ve yorucu aktiviteler yapmaktan kaçinilmasi tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Ugur Bile, sunlari belirtti:

"Gölgede kalin. Güneste algilanan sicakliklarin 10-15 dereceden daha yüksek olabilecegini unutmayin. Günün 2-3 saatini serin bir yerde geçirin. Bogulma riskine dikkat edin. Asla yalniz yüzmeyin. Günlük hava durumunu takip edin. Dis hava sicakligi iç mekân sicakligindan düsük oldugunda, hava karardiktan sonra pencereleri açarak evinizi sogutmak için gece havasini kullanin. Dis mekan sicakliginin iç mekandan daha yüksek oldugu gün boyunca pencereleri kapatin ve dogrudan günes isigini engellemek için perde veya panjurla örtün. Mümkün oldugu kadar çok sayida elektrikli cihazi kapatin. Hafif ve bol giysiler ve yatak çarsaflari kullanin. Serin dus veya banyo yapin. Cildinizi nemli bir bez, sprey veya islak hafif giysiler kullanarak islatin. Düzenli olarak su için (saatte 1 bardak su ve günde en az 2-3 litre). Özellikle de 65 yas üstü, kalp, akciger veya böbrek rahatsizligi olan, engelli ve yalniz yasayan kisileri düzenli olarak kontrol edin. Bebekleri ve çocuklari koruyun. Sicaklik hizla tehlikeli derecede yükselebileceginden çocuklari veya hayvanlari park edilmis araçlarda asla uzun süre birakmayin.”
Kaynak: İHA