Tanfer; 'Erzurum Kongresi'nin Ruhuna Sahip Çikacagiz.'

Erzurum Kent Konseyi Baskani Hüseyin Tanfer, 23 Temmuz 1919’da toplanan Erzurum Kongresi’nin 105’nci yil dönümü nedeniyle mesaj yayinlayarak “Erzurum Kongresi’nin ruhuna sahip çikacagiz” dedi.

Tanfer; 'Erzurum Kongresi'nin Ruhuna Sahip Çikacagiz.'
Erzurum Kongresi’nin, Türkiye’nin yakin tarihi bakimindan dönüm noktasi oldugunu belirten Kent Konseyi Baskani Baskan Tanfer, " Isgale ugramis, ordusu dagilmis, topu, tüfegi degil, kazmasi, küregi dahi kalmamis bir millet ’Ya Allah’ diyerek ayaga kalkti ve yeniden özgürlük, istiklal ve istikbal mücadelesini verdigi o günlerin tarihi dönüm noktalarindan birisi Erzurum Kongresi’dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Havza ve Amasya tamimlerinden sonra gerçeklestirdigi Erzurum Kongresi, ayni zamanda yeni dönemin baslangici, o acilardan kurtulusun ve istiklal mücadelesi vermenin en önemli dönüm noktalarindan birisiydi. Erzurum Kongresi’ndeki ruh, Misakimilli sinirlarini yeniden belirleyen ve bu sinirlar üzerinde ayaga kalkmamizi saglayan bir ruhtur. Türkiye’nin mandaci ve himayeci anlayisla asla yürümeyecegini, yani bagimsiz bir ülke olarak ayaga kalkmaktan baska çaresi olmadigini cümle aleme ilan etmistir. Bu tam bagimsiz Türkiye ideali etrafinda gücümüzü bilerek, hayale kapilmadan rasyonel bir sekilde bu ülkenin hem gücünü hem itibarini artirmaktir. Bu nedenle Erzurum Kongresi’nin ruhuna sahip çikacagiz." dedi.

“Erzurum Kongresi’ni bir araya getiren Anadolu’nun irfanidir”

Milli Mücadele’nin teskilatli bir yapiya bürünmesinde ve Türk milletinin bagimsizlik mücadelesinde önemli asamalarindan biri olan Erzurum Kongresi’nin, "milli mücadeleyi zafere götüren istiklali tam ruhunu insa etmede engin bir ufuk oldugunu" belirten Tanfer, sözlerini söyle sürdürdü, "19 Mayis Samsun, 24 25 Mayis Havza ve Amasya Tamimlerinden sonra Kurtulus Savasi’nin en önemli adimlarindan birini olusturan Erzurum Kongresi, her biri birer ölümsüz mesale, hüviyet, kabiliyet ve kutsiyette olan delegeleri ile birlikte, milletimizin kendi gelecegine ve özgürlügüne sahip çikmak için gösterdigi mücadele yolunda mihenk tasini olusturmustur. Tarihi Kongrenin Erzurum’u birlestirici özelligi tarih boyunca öne çikmistir. Çünkü Erzurum, Anadolu’nun kuzeyini, dogusunu ve batisini birlestiren kavsak noktasindadir. Kongre’nin ilan edilmesinden bir yil önce, agir bir Ermeni mezalimine sahne olan Erzurum, bu isgal ve mezalimin sonucunda, "ölümün kesin zaferini ilan ettigi" bir sehir haline gelmisti. Fakat yine Erzurum’da ortaya konan; mücadeleyi zafere ulastiran o yüksek suur, kararlilik, secaat ve azim, vatani benzer bir ölüme, yok olusa mahkum etmek isteyen tasallutu kesin ve dönülmez bir sekilde akamete ugratmistir. Milli mücadele yillarinda kendini ortaya koyan yüksek suur, bugün de bizlere ilham kaynagi olmaya ve gelecege yürüyüsümüzde bizlere güç katmaya devam etmektedir. Birlik ve beraberligimizden asla ödün vermeden, ülkemizi daha da güçlendirmek için ayni azimle çalismalarimizi sürdürmek ise vazifemiz ve gelecege yürüyüsümüzde en büyük gücümüzdür. Erzurum Kongresi’ni o zor sartlarda bir araya getiren tek sey Anadolu’nun irfanidir, bu milletin özüdür, bu milletin hakikatidir, bu milletin inançlaridir, bu milletin degerleridir. Erzurum Kongresi’ni bir araya getiren ve tarihi bir adim olarak önümüze koyan birlik ve beraberlik ruhudur. Erzurum Kongresi’nin ruhuna sahip çikacagiz. Bu duygu ve düsünceler ile, Erzurum Kongresi’nin 105’ncü yil dönümünde, basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bagimsizlik mücadelemizin tüm kahramanlarini saygi ve minnetle yad ediyorum."
Kaynak: İHA