Sünnet Için Erken Bebeklik Dönemi Tavsiyesi

Medicana Saglik Grubu Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Emrah Bulut, en dogru sünnet yasini arastiran ailelere “Yenidogan bebeklerde iyilesme hizi daha yüksek oldugu için, erken bebeklik döneminde yapilan sünnetin iyilesmesi daha hizli ve kolaydir. Ancak dogru yas araligindan çok, sünnetin bir cerrah tarafindan, saglik kurulusunda ve steril ortamda yapilmasi önemlidir” dedi.

Sünnet Için Erken Bebeklik Dönemi Tavsiyesi
Yaz tatili, çocuklarin sünnet operasyonlari için en uygun dönemler arasinda yer aliyor. Cerrahi bir islem olan sünnetin, steril bir ortamda, çocuk için en uygun teknikle yapilmasi büyük önem tasiyor. Sünnet, usulüne uygun yapilmadiginda estetik bozukluga ve hatta kalici hasarlara yol açabiliyor. Medicana International Izmir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Emrah Bulut, “Sünnet; yenidogan döneminde ilk 3-6 ay sadece lokal anestezi ile sonraki dönemlerde ise hafif uyku hali olarak bilinen sedasyon anestezisi ile yapilabilir. Yenidogan bebeklerde iyilesme hizi daha yüksek oldugu için erken bebeklik döneminde yapilan sünnetin iyilesmesi daha hizli ve kolaydir” dedi.

Sünnet için dogru yas araligindan çok, uygun sartlarin önemine dikkat çeken Op. Dr. Emrah Bulut, su bilgileri verdi: “Sünnet, çocuga dogru sekilde anlatilarak, travma haline dönüstürülmeden, korku yasamalarina izin verilmeden yapildigi takdirde her yasta yapilabilir. Anlayabilecek yastaki her çocuga sünnetin ne oldugu, ne gibi faydalari olacagi ve aci çekmemesi için ne gibi önlemlerin alinacagi konusunda hem ailesi hem de islemi yapacak kisi tarafindan bilgi verilmelidir. Çocuk operasyona hazir oldugunda, verilen sedasyonla zaten islemi hatirlamayacagi için travma yasamasi söz konusu degildir. Sünnet islemi mutlaka bir cerrah tarafindan saglik kurulusunda, steril ortamda yapilmalidir.”

Idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltiyor

Op. Dr. Emrah Bulut, sünnetin hijyenik açidan avantaj sagladigini ve bazi durumlarda sünnetin tibben gerekli oldugunu ifade etti:

“Sünnet, idrar yolu enfeksiyonu geçirme oranini 3’te 1 oraninda azaltir. Ileride cinsel yolla bulasan hastaliklara yakalanma riski de sünnetli kisilerde daha azdir. Bazi durumlarda sünnet tibben gerekli bir girisimdir. Bunlar, sünnet derisinin idrar çikis deligini kapatacak kadar yapisik olmasi, 3 yasindan sonra sünnet derisinin hala penis ucuna yapisik olmasi, sünnet derisinin geriye çekilmesine bagli penis ucu dolasim bozuklugu (parafimozis), tekrarlayan penis ucu ve sünnet derisi iltihabi ataklari (balanopostit) gibi durumlardir.”
Kaynak: İHA