Somali'deki Recep Tayyip Erdogan Hastanesi, Ülkede Çöken Saglik Sistemine Çare Olmaya Devam Ediyor

Somali’nin baskenti Mogadisu’da insaatta yüksekten düsen Somalili Ibrahim Abdülhasan, Somali halkinin saglik sorunlarina çare olmaya devam eden Recep Tayyip Erdogan Hastanesi’nde sagligina kavustu.

Somali’nin baskenti Mogadisu’daki Recep Tayyip Erdogan Hastanesi hastalari sifa olmaya devam ediyor. Kuruldugu günden bugüne Somali’de çöken saglik sistemini ayaga kaldiran hastane Somali halkina çesitli alanlarda hizmet veriyor. Ülkede bulunan tek üçüncü basamak hastane olan Recep Tayyip Erdogan Hastanesi oldukça zor saglik sorunlari ve yaralanmalarla mücadele eden hastalari sagligina kavusturuyor. Somalili Ibrahim Abdülhasan da yasadigi yalanma sonucu Recep Tayyip Erdogan Hastanesi’nde sagligina kavusan hastalardan biri oldu. Çalistigi insaattan düsen ve düsmeye bagli demir bir parçanin sirtindan girip karnindan çikan Abdülhasan Türk ve Somalili doktorlarin tedavisiyle sagligina kavustu.

Recep Tayyip Erdogan Hastanesi hizmetlerini anlatan Genel Cerrahi Uzmani Op.Dr Osman Naci Çelik, Saglik Bakanligi’nin görevlendirmesi ile Mogadisu’da saglik hizmeti vermek ve Somali halkina saglik neferleri, uzman hekimler yetistirmek amaciyla açilan hastanede görev yaptigini ifade ederek, “Hastanemiz, Somali’deki tek üçüncü basamak saglik hizmeti veren kurum. Somali’de çok sayida özel hastane ve devlet hastanesi var, ama üçüncü basamak saglik hizmeti veremiyor. Sikintili hastaliklar, zor hastaliklar, diger hastanelerde komplikasyonlar gelismis, problem çikmis olan hastalar bizim hastanemize gönderiliyor ve tedavileri yapiliyor. Bu bölge maalesef asayisin sikintili oldugu bölge. Acil servise en fazla müracaat eden delici kesici alet yaralanmalari, kursunlanma gibi, bombalamalar oluyor” dedi.

Agir yaralanmalar ve is kazalari gibi yasayan hastalarin da hastaneye müracaat ettigini ifade eden Çelik, “Bugün de öyle bir hastamiz müracaat etti. Insaatta yüksekten düsen isçinin demir parçasi sirtindan girip karnindan çikmis, gerçekten çok kötü bir yaralanma geldi. Bu hastayi birlikte çalistigimiz kidemli asistanlarimizla birlikte ameliyata aldik, ameliyati basariyla gerçeklestirdik. Hastamiz böyle bir yaralanma için sansli bir hasta. Karaciger ve böbrek yaralanmasi yoktu, kalin ve ince bagirsaklarinda bir takim parçalanmalar vardi. Hastamizin zarar görmüs bagirsaklarini çikarip gerekli müdahaleyi yaptiktan sonra servise aldik. Durumu da iyi durumda” ifadelerini kullandi.

Türkiye’den görevlendirilen doktorlarin hastanede hem hastalara hizmet ettigini hem de Somali’deki doktorlarin uzmanlasmasini, egitilmesini sagladigini kaydeden Doktor Çelik, “Hastanemiz bu ülkede bir saglik hizmeti vermenin ötesinde bu ülkeye bu insanlara saglik hizmeti verecek genç nesiller, saglik neferleri yetistirmek. Yanimdaki arkadaslar asistanlarimiz kisa bir süre sonra uzman olarak yetisecekler ve kendi ülkelerine hizmete baslayacaklar” açiklamasini yapti.
Kaynak: İHA