Sokak Hayvanlarina Yönelik Yasa Teklifinde 'Ötenazi' Ibaresi Metinden Çikarildi

TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu’nda sahipsiz sokak hayvanlarina yönelik kanun teklifi görüsmelerinde 5. maddede yer alan “ötenazi” ibaresi, AK Parti Grubu’nun önergesiyle metinden çikarildi.

Hayvanlari Koruma Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi görüsmeleri TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu’nda sürüyor. Görüsmelerde AK Parti tarafindan verilen degisiklik önergesiyle kanun teklifinin 5. maddesinde yer alan “ötenazi” ibaresi metinden çikarildi. Kanun teklifinin 13’ncü maddesinin birinci fikrasindan önce gelmek üzere, ’Bakimevlerine alinan köpeklerden insan ve hayvanlarin hayati ve sagligi için tehlike teskil eden ve olumsuz davranislari kontrol edilemeyen, bulasici veya tedavi edilemeyen hastaligi bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarina ’Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu’nun 9’ncu maddesinin 3’ncü fikrasinda belirtilen tedbir uygulanir’ ibareleri eklendi. Atif yapilan kanun ise söyle:

"Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktir. Ancak, hayvanlara aci ve istirap çektiren veya iyilesme durumu bulunmayan hastalik durumlarinda, akut bulasici bir hayvan hastaliginin önlenmesi ya da eradikasyonu amaciyla veya insan sagligi için risk olusturan durumlarda, davranislari insan ve hayvanlarin hayati ve sagligi için tehlike teskil eden ve olumsuz davranislari kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafindan ötenazi yapilmasina karar verilebilir. Ötenazi islemi veteriner hekim tarafindan veya veteriner hekim gözetiminde yapilir."

5. maddesi kabul edilen yasa teklifinin diger maddeleri görüsülmeye devam ediyor.
Kaynak: İHA