Selin Tahrip Ettigi 50 Metre Yükseklikten Akan Selale Ve Magara Ilgi Bekliyor

Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde 50 metre yükseklikten akan selale ve magara seller sebebiyle tahribata ugramasina ragmen dogal güzelligi ile mest ediyor. Bölgede yasayan vatandaslar, doga harikasi selale ve magaranin bakim yapilarak turizme kazandirilmasi istedi.

Selin Tahrip Ettigi 50 Metre Yükseklikten Akan Selale Ve Magara Ilgi Bekliyor
Kastamonu’nun Devrekani ilçesine bagli Akdogan köyü ile Pinarözü köyü arasinda yer alan Akdogan Selalesi, ilçeye yaklasik 30 kilometre uzaklikta bulunuyor. Devrekani-Çatalzeytin karayolu üzerinde bulunan Akdogan Selalesi ve 300 metre uzakliktaki magara, yola yakin olmasi sayesinde kolaylikla ziyaret edilebiliyor. 5 takim sira çaglayandan olusan Akdogan Selalesi, dogal güzelligi ile ziyaretçilerini mest ediyor. Magara içerisinde yaklasik 3 gölet bulunuyor. Doga harikasi magara ve selale yasanan seller sebebiyle ugradigi tahribata ragmen güzelligini koruyor. Sel sularinin sürükledigi agaç köklerinden ve suyun yönünün degismesi riski sebebiyle selale yok olma tehlikesi yasiyor.

Bölgede yasayan vatandaslar, bölgedeki tahribatin giderilerek selale ve magaranin turizme kazandirilmasinin bölge ekonomisine büyük katki saglayabilecegini söyledi.



“Selalenin etrafi bakimdan geçirilse çok daha iyi olacak”

Herkesin selaleyi görmesi gerektigini belirten Hasan Engin, “Doga harikasi bir selaledir. Devrekani’ye takriben 30 kilometre uzakliktadir. Su anda selaleyi gösteren bir yön tabelasi yoktur. Aslinda selalenin yakinina kadar gelinip görülebiliyor. Tüm tabiat severleri selaleyi görmeye bekliyoruz” dedi.



"Etkililerden de selalenin en kisa sürede bakimi yapmalarini istiyoruz”

Bölgede yasayan insanlarin birçogunun selaleyi bilmedigini belirten Engin, “Akdogan Selalesi’nin ne yazik ki bir yön tabelasi bulunmuyor. Insanlar selaleyi bulamiyorlar. Selalenin kolaylikla bulunabilmesi için acilen yön tabelasi konulmasi gerekiyor, birde acilen selalenin bakima ihtiyaci var. Selalenin etrafi bakimdan geçirilse çok daha iyi olacaktir. Insanlar hem daha rahat ziyaret edebilir hem de burada pikniklerini yapabilirler. Çünkü burada mesire alani da bulunuyor. Bu yüzden Akdogan Selalesi’nin turizme kazandirilmasini bekliyoruz, yetkililerden de selalenin en kisa sürede bakimi yapmalarini istiyoruz” diye konustu.



“Selalenin etrafi, ne yazik ki yasanan seller sebebiyle mahvolmus”

Akdogan Selalesi’nin ve Magarasinin Devrekani ilçesine bagli oldugunu ifade eden Mehmet Özçelik ise, “Yaklasik 50 metre yükseklikten akan selale, tabiat harikasi bir yerdir. Buralari gelip görmenizi tavsiye ediyorum. Bakir kalmis çok güzel bir yerdir. Buraya gelmek çokta zor degil, gelip görülmesi gereken tabiat harikasi yerlerden bir tanesidir” seklinde konustu.



"Bölgenin daha düzenli hale getirilmesi gerektigini düsünüyorum"

Selalenin ve magaranin yasanan seller sebebiyle tahribata ugradigini belirten Özçelik, “Fakat su anda selalenin etrafini ne yazik ki yasanan seller sebebiyle mahvetmis vaziyette. Buralara yetkililerin gelip selalenin etrafinin düzeltilmesini talep ediyoruz. Insanlarin gelip buralari görmesi için bölgenin daha düzenli hale getirilmesi gerektigini düsünüyorum. Tabiat harikasi yerlere insanlarin gelip görmelerini tavsiye ediyorum. Fakat sel sebebiyle buralar harap hale gelmis” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA