OMÜ Mühendislik Fakültesi Projesi, 'AR-GE Ödülleri' Zirvesinde

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesince tasarlanan arastirma gelistirme (AR-GE) projesi, Ulastirma ve Altyapi Bakanliginca Ankara’da düzenlenen yarismada elde ettigi “En Ekonomik AR-GE Ödülü” ile zirveye çikti.

OMÜ Mühendislik Fakültesi Projesi, 'AR-GE Ödülleri' Zirvesinde
OMÜ Mühendislik Fakültesi Akilli Ulasim Yapi ve Sistemler Mükemmeliyet Merkezi Laboratuvari’nda gelistirilen AR-GE ürünü, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi himayesindeki Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Arastirmalari Merkezi Baskanligi (UDHAM) tarafindan Ankara TCDD Kule Restoran’da düzenlenen “Ulasan ve Erisen Türkiye 2053 Üniversiteler Arasi Arastirma ve Gelistirme Fikir Yarismasi”nda “En Ekonomik AR-GE Ödülü”ne deger görüldü.



Bakan Ural ve Rektör Ünal ödül töreninde yer aldi

Ödül törenine; Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdülkadir Uraloglu ve bakan yardimcilari, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ile çok sayida üniversite rektörü, Karayollari Genel Müdürü Ahmet Gülsen, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari (TCDD) Genel Müdürü Veysi Kurt, farkli bakanliklarin üst düzey yetkilileri ve ülkemizde Akilli Ulasim Sistemleri (AUS) alaninda faaliyet gösteren birçok arastirmaci katildi.

UDHAM tarafindan düzenlenen "Ulasan ve Erisen Türkiye 2053 Üniversiteler Arasi Arastirma ve Gelistirme Fikir Yarismasi’nin ödül töreni genis bir katilimla gerçeklesti.

Ödül töreninde OMÜ Mühendislik Fakültesi Akilli Ulasim Yapi ve Sistemler Mükemmeliyet Merkezi #CEITSS Laboratuvari’nda Doç. Dr. Metin Mutlu Aydin ve Mühendislik Fakültesinin farkli bölümlerindeki ögrenciler tarafindan gelistirilen “Yapay Zekâ ve Sensör Tabanli Bir Araç Sayim ve Siniflandirma Cihazinin Gelistirilmesi” baslikli proje, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi himayesindeki UDHAM’in verdigi “En Ekonomik AR-GE Ürünü Ödülü”nün sahibi oldu.

Ödül alan proje, OMÜ Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ulastirma Ana Bilim Dali ögretim üyesi Doç. Dr. Metin Mutlu Aydin tarafindan ulasim, yapi ve sistemler alaninda kurulan Akilli Ulasim Yapi ve Sistemler Mükemmeliyet Merkezi #CEITSS Laboratuvari’nda tasarlandi. “En Ekonomik AR-GE Ödülü”nü kazanan OMÜ Takimi, Insaat Mühendisligi Bölümü Ulastirma Ana Bilim Dali ögretim üyesi ve proje danismani Doç. Dr. Metin Mutlu Aydin, Elektrik Elektronik Mühendisligi Bölümü ögrencisi Fuat Yavuz, Insaat Mühendisligi Bölümü ögrencisi Zaid Enes ve Bilgisayar Mühendisligi Bölümü ögrencisi Recep Arslan’dan olusuyor.

OMÜ Takimi’nin ödülü Rektör Ünal’dan

Ödül alan OMÜ Takimi’na ödülü, törene katilan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal tarafindan takdim edildi. OMÜ Takimi’nin elde ettigi basaridan gurur duyduklarini vurgulayan Rektör Ünal, takim üyelerini tebrik ederek sunlari söyledi:

“Yapay zekâ, yasadigimiz çagda teknolojik dönüsümün öncüsü ve en itici gücü konumunda. Bu teknolojinin, ulasim sektöründe de ciddi çözümler sunduguna ve verimliligi artirdigina tanik olmaktayiz. Tabii yapay zekâ alaninda kiyasiya bir rekabet yasaniyor. ‘Aday Arastirma Üniversitesi’ olan Üniversitemiz de diger alanlarda oldugu gibi ulasim sektöründeki dijital dönüsüme ve bunun temel dinamiklerine yönelik projeler gelistirme gayretinde. Dolayisiyla OMÜ ile ilgili beklentilere projelerimizle ve bu projelerin çiktilariyla cevap vermek zorundayiz. Inaniyoruz ki takimimizin gelistirdigi proje ürünü, Türkiye’nin arastirma ve yenilik ekosisteminin gelismesine katkida bulunup sosyo-ekonomik deger olusturacaktir. Takim üyelerine üniversitemiz adina tekrar sükranlarimi sunuyor, basarilarinin daim olmasini diliyorum.”

Ödül töreninde konusan Doç. Dr. Metin Mutlu Aydin, prototipini gelistirdikleri AR-GE ürününün, ülkemizde yapay zekâ ve sensör tabanli olarak yollarda araçlarin sayim ve siniflandirilmasinda önemli katkilar saglayacagina dikkat çekerek, “Bu yerli ve millî ürünle Türkiye’de artik oldukça düsük maliyetli olarak trafikte araç sayimi ve siniflandirma yapilabilecek. Bu ekonomik ve etkin ürünün, ülkemizde sehir içi ve sehirler arasi yollarda daha fazla kullanim potansiyeli olmasindan ötürü yollardan daha fazla verim alinmasini saglayacagini ve daha dogru planlama ve yönetim çalismalarina firsat verecegini düsünüyoruz. Ayrica projemizin akilli ulasim ve akilli sehirler kapsaminda Ulastirma ve Altyapi Bakanligi ve UDHAM arasindaki is birligini artiracagina ve yeni projeler gelistirme imkâni sunacagina inaniyoruz. Amacimiz, OMÜ’nün adini ve çalismalarini tüm Türkiye ve dünyaya duyurmak" diye konustu.

“Ulasan ve Erisen Türkiye 2053 Üniversiteler Arasi Arastirma ve Gelistirme Fikir Yarismasi”nin amaci, ulasimin gelecegine yön verecek nitelikteki fikirleri ortaya çikarmak ve bu alanda genç beyinleri tesvik etmek olarak belirlendi. Bu hedef dogrultusunda 29 farkli üniversiteden 116 ögrenci, ulasimin tüm modlarinda yenilikçi fikirler ve projelerle basvuruda bulundu.
Kaynak: İHA