Mus'ta Bir Köy Karantinaya Alindi

Mus’ta bir köy, sarbon hastaligi tespit edilmesi üzerine karantinaya alindi.

Mus'ta Bir Köy Karantinaya Alindi
Mus merkeze bagli Kumluca köyü, büyükbas ve küçükbas hayvanlarda sarbon hastaliginin tespit edilmesi üzerine 21 günlük karantinaya alindi. Köyde Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekiplerince 600 büyükbas hayvan hastaliga karsi asilandi.

Sarbon hastaliginin tespit edildigi köyde vatandaslara bilgiler veren Tarim ve Orman Il Müdürlügü Veteriner Hekimi Selami Kasikara, köyde 21 günlük karantinanin baslatildigini ifade ederek, “Hastaligin ilk çiktigi nokta meralar oluyor. Tabii bu meradan bulasma saglaniyor. Meradan hayvana ilk bulastiginda hayvanda ani ölüm görülüyor. Ani ölümünden sonra dogal deliklerden kan gelmesiyle kesin sarbon hastaligi olarak degerlendiriyoruz. Hayvanin kesinlikle içinin açilmasini, organlara bakilmasini istemiyoruz. Çünkü bu dogada en az bin yil yasayan bir bakteridir. Dogaya saçildigi zaman bütün canlilar, hem memeliler hem insanlar tehlike altinda olabiliyor. Tabii bunun tespitini yapmak için Il Tarim ve Orman Müdürlügü’ne basvurdugunuzda ekiplerimiz buraya geliyor ve karantina baslatiyorlar. Numunemizi Elazig Kontrol Laboratuvari Enstitüsüne gönderiyoruz. Burada pozitif çiktiktan sonra köy karantinaya aliniyor. 21 gün karantina dönemi var. Köyden 21 gün boyunca hayvan girisi, çikisi, alis, satisi herhangi bir sekilde meraya çikisi yasaklaniyor. Bundan sonra ölen hayvanlar kesinlikle etinin yenilmemesini istiyoruz. Insanlara bulasma riski var, ölüm riski var. Ölen hayvanlari derin bir çukura gömüyoruz” ifadelerini kullandi.

Sarbon hastaliginin temas yolu ile insanlara da bulastigini söyleyen Kasikara, “Karantina çikan bölgede 5 yil boyunca sürekli asilama devam etmektedir. Karantina olmayan bölgeler, hastalik çikmayan bölgelerde de üreticilerimizin asi yapmalarini, yaptirmalarini tavsiye ediyoruz. Sarbon hastaligi zor bir hastalik, insanlara geçen bir hastalik. Sarbonlu ete, hayvana, süphelendiginiz bir hayvana, ani ölmüs bir hayvana kesinlikle dokunmamalari, etini kesmemeleri, kaniyla direkt temasta bulunmamalari gerekmektedir. Saglik Il Müdürlügü ile Tarim ve Orman Il Müdürlügü’ne haber vermeleri vatandaslarimiz için en acil durumdur” dedi.

Büyükbas hayvanlarini karantinaya aldigini söyleyen çiftçilerden Erkan Korkmazer, yapilan asilamalardan sonra hayvanlarda iyilesmenin basladigini ifade ederek, “Köyümüzde 10 gündür baslayan bir sarbon vakasindan dolayi ortalama 30-40 hayvanimiz telef oldu. Hemen Tarim ve Orman Il Müdürlügüne müracaatta bulunarak bunun önlemini aldik. Gelen ekipler bütün hayvanlari asiladilar. Yapilan asilamadan sonra hayvanlarda herhangi bir ölüm yasanmadi, bu da yapilan asinin yüzde yüzlük bir sonuç garantisi. Su anda hayvanlarimiz karantinada, bir hafta daha karantinada olacak. Ricamiz hayvani telef olan çiftçilerimiz hemen Tarim ve Orman Il Müdürlügüne bilgi versinler. Hayvanlarini öyle rastgele birakmasinlar, diger hayvanlara bulasmasin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA