LGS Yerlestirme Sonuçlari Açiklandi

Milli Egitim Bakanligi, Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsamindaki yerlestirme sonuçlarinin bakanligin internet adresinden erisime açildigini açikladi.

Milli Egitim Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, 28 Haziran - 17 Temmuz 2024 tarihleri arasinda 1 milyon 13 bin 239 ögrenci, merkezi sinavla ögrenci alan okullar ile yerel yerlestirme için tercihte bulundu. Böylece ilk yerlestirmede ögrencilerin yüzde 96.21’i tercihlerine yerlesti.

Sinavli okullarda doluluk orani yüzde 97.42

Açiklamaya göre, sinavla ögrenci alan okullar için açilan 202 bin 348 kontenjanin 197 bin 129’u ögrenciler tarafindan tercih edildi ve yerlestirme orani yüzde 97,42 olarak gerçeklesti. Depremzede ögrenciler için ayrilan kontenjanlarin disinda, ilk yerlestirme döneminde fen liselerindeki 39 bin 720 ve sosyal bilimler liselerindeki 9 bin 480 kontenjanin tamami doldu. Anadolu liselerinde bulunan 67 bin 390 kontenjana 67 bin 167 ögrencinin yerlestigi bilgisi verilen açiklamada, Anadolu liselerinin kontenjan doluluk oraninin yüzde 99,66 oldugu bildirildi.

Açiklamada, Anadolu imam hatip liselerinde bulunan 43 bin 268 kontenjana 41 bin 135 ögrenci yerlestigi kaydedilirken kontenjanlarindaki doluluk oraninin yüzde 95,07 oldugu ifade edildi. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde bulunan 42 bin 490 kontenjana 39 bin 627 ögrencinin yerlestigi bildirilen açiklamada, doluluk oraninin yüzde 93,26 olarak gerçeklestigi belirtildi.

“Depremzede ögrenciler için Türkiye genelinde 6 bin 805 kontenjan açildi”

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre; Adiyaman, Hatay, Kahramanmaras, Malatya, Osmaniye illeri ile Gaziantep ilinin Islahiye ve Nurdagi ilçelerinde 5 Subat 2023 tarihi itibariyla kayitli bulunan depremzede ögrenciler için Türkiye genelinde 6 bin 805 kontenjan açildi. Bu kapsamda açilan kontenjanlara basvuran ögrencilerin tamami tercihlerine yerlestirildi.

Yerel yerlestirmede ögrencilerin yüzde 95.77’si ilk üç tercihinden birine yerlesti

Merkezi ve yerel yerlestirmede tercih sirasina göre yerlesme durumu hakkinda bilgi verilen açiklamada su ifadeler yer aldi:

“Merkez, yerlestirme tercihinde bulunan ögrencilerin yüzde 72.64’ü ilk üç tercihinden birine yerlesti. Yerel yerlestirme tercihinde bulunan ögrencilerin yarisindan fazlasi ilk tercihine yerlesirken ögrencilerin yüzde 95,77’si ise ilk üç tercihinden birine yerlesti.”

Nakil islemleri iki dönemde yapilacak

Milli Egitim Bakanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, sinavla ve yerel yerlestirme kapsaminda açik kalan kontenjanlara yerlestirmeye esas nakil islemleri iki dönem halinde yapilacak. Yerlestigi okulu degistirmek isteyen ögrenciler de nakil talebinde bulunabilecekler. Her iki dönemde de merkezi sinav puani ile ögrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerlestirmeyle ögrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapilabilecek. Yerel yerlestirmeyle ögrenci alan okullar için tercihte bulunan ve ilk yerlestirmede tercihine yerlesen ögrencilerin yerlestirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayit alanindan okul ve farkli tür tercih etme zorunlulugu bulunmayacak. Ancak tercihlerine yerlesemeyen ögrenciler, yerlestirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayit alanindan seçmek suretiyle en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapilan tercihlerde ayni okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.

Yerlestirmeye esas birinci nakil için tercihler 22 - 26 Temmuz tarihleri arasinda yapilacak ve birinci nakil sonuçlari 29 Temmuz’da açiklanacak.

Ikinci nakil tercih basvurulari ise 29 Temmuz - 2 Agustos tarihleri arasinda alinacak, sonuçlar 5 Agustos’ta ilan edilecek.

6 - 14 Agustos tarihleri arasinda bos kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerlesemeyen ögrenciler için il/ilçe ögrenci yerlestirme ve nakil komisyonlarinca yerlestirme basvurulari alinacak. Okul ve kurumlar yatililik basvurularini 19- 23 Agustos tarihleri arasinda alacak. 26 Agustos’ta ise yatililik yerlestirme sonuçlari ilan edilecek.
Kaynak: İHA