Küresel Isinma Ve Yeni Salgin Hastalik Riski

Halk Sagligi ve Iç Hastaliklari Uzmani Dr. M. Emin Dinççag, iklim krizinin, olaganüstü sicakliklarin gelecekte çok ciddi halk sagligi sorunlarina yol açabilecegine dikkat çekerek, yaslilar, kalp damar hastalari, çocuklar ve gebelerin risk gruplarinin basinda geldigini vurguladi.

Küresel Isinma Ve Yeni Salgin Hastalik Riski
Iklim krizi ve muhtemel risklerini degerlendiren Uzm. Dr. M. Emin Dinççag, “Iklim krizi, olaganüstü sicakliklar gelecekte çok ciddi halk sagligi sorunlarina neden olabilir. Yaslilar, kalp damar hastalari, çocuklar ve gebeler bu saglik sorunlarindan en çok etkilenenler olacaktir. Son yillarin en sicak aylarini yasiyoruz. Küresel isinma fark edilir ve insan yasamini daha çok etkiler hale geldi. Gökova Körfezi’nde deniz koruma alanlarinda rutin yapilan deniz suyu sicakligi ölçümleri deniz suyunun sürekli isindigini ortaya koydu. Denizdeki bitki örtüsü ve ekosistem bu isinmadan olumsuz etkileniyor. Biyoçesitlilik istilaci tür baskisi altinda. Ekosistemler sürekli degisiyor” dedi.



Degisen iklimin, insan sagligini olumsuz etkiledigi gibi, insan beslenmesini dolayli yönden etkileyerek insan sagligini tehdit ettigini belirten Dr. M. Emin Dinççag, “Erken dogum artiyor, yaslilarin ve bebeklerin ölümleri artiyor. Iklim degisikligi mikroorganizmalari da etkileyerek degisik suslarin ortaya çikmasina neden oluyor, belki gelecekte salgin yapabilecek mikrop yapisi ortaya çikabilecek. Onun için dünya yeni salginlara hazir olmalidir. Küresel isinma, siradan vatandasin da günlük yasamda hissedebildigi hale geldi. 2024 yili Ocak ayi, ‘20. yüzyilin en sicak ocak ayi’ olarak tarihe geçti. Simdiye degin ocak ayi sicakligi 12 derece iken, Ocak 2024 13-14 derece olarak gerçeklesti” seklinde konustu.



Dr. Dinççag, söyle devam etti:

“Küresel isinma, ekosistemleri degistirerek mevcut florayi bozarak, hastalik yapan mikroplari da etkilemektedir. Bu bakimdan dünya yasadigi pandemi gibi gelecekte de birçok salgin hastaliga ugramasi sürpriz olmayacaktir. Sicakligin olusturdugu yasli ölümleri, çocuklarda ortaya çikabilecek ölümler, ishal hastaligi gelecekte daha çok görülecektir. Bilim adamlari, iklim kaynakli birçok felaketin gelecekte insanligin karsilasabilecegi sorunlar arasinda görmektedirler. Uzun sicak hava dalgalari, daha yogun yagislar, artan kuraklik insan ömrünü ve sagligini gelecekte daha çok etkileyecektir. Artan yanginlar bunun faturasi da gelecekte daha çok hissedilecektir. Artan sera gazlarinin insan sagligina direk etkisi, küresel isinmadan kaynaklanan asiri isinin çogunu emen okyanuslara, okyanuslardaki ekosisteme olusturacagi etkilerle insan sagligina yansimasinin da ne olacagi bilinmemektedir.”

“Dünyanin teknoloji ve ulasim sayesinde küçüldügü, bir enfeksiyonun hizla dünyanin bir baska kösesine yayildigi düsünülürse, gelecekte salginlarin ihtimali hiç de az olmasa gerek” diyen Dinççag, “Küresel isinmanin yaninda artan manyetik kirlilik ve bunun insan bagisiklik sisteminde olusturacagi olumsuzluklarda dikkate alinirsa gelecekte salginlarin ihtimali daha da artmaktadir. Kimyasallar, katki maddeleri, endüstrinin kullandigi agir metaller, suyun, havanin ve topragin kirlenmesi ekosistemleri, mikrobiyotayi degistirmekte ve insan sagliginin da ayni sekilde olumsuz olarak etkilenecegi düsünülmektedir. Gelecekte halk sagligi sorunlarina hazir olmali ve koruyucu saglik hizmetlerine gerekli yatirimlari yapmalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA