Kocayayla'da Binlerce Karadenizli Bulustu, Ayni Anda Horon Oynadilar

Bursa Trabzon Kültür ve Dayanisma Dernegi öncülügünde Uludag’in eteklerindeki Keles Kocayayla’da bu yil 32’incisi düzenlenen Kadirga Senligi renkli görüntülere sahne oldu. 7 bin 300 aracin giris yaptigi alanda binlerce kisi ayni anda bin 200 rakimda horon oynadi. Senlikte ayrica Karadeniz müziklerinin sevilen sanatçilari sahne alarak, Bursa’da Karadeniz firtinasi estirdi. Senlik Bursa protokolünü de bulusturdu.

Kocayayla'da Binlerce Karadenizli Bulustu, Ayni Anda Horon Oynadilar
Bursa Trabzon Kültür ve Dayanisma Dernegi, Karadeniz sevdalilarini Bursa’nin yaz aylarinda en serin yaylasi olan Keles’teki Kocayayla’da bulusturdu. Bu yil 32’incisi yapilan Kocayayla Kadirga Senligi’ne Bursa ve çevre illerden katilan binlerce kisi, bin 200 rakimda kamp kurarak adeta Karadeniz firtinasi estirdi. Karadeniz müziklerinin sevilen sanatçilariyla gerçeklesen konserlerde, binlerce kisi el ele tutusarak horon oynadi. Metrelerce uzunluga erisen horon kuyrugu essiz görüntüler olusturdu.

25 bin Karadenizli Kocayayla’da firtina estirdi

Bu yilki senlige katilimin daha da arttigini ifade eden Bursa Trabzon Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskani Orhan Aygül, “Bugün 32.’sini düzenledigimiz Kocayayla Kadirga Senligini yapmaktayiz. Birkaç haftadan beri bu senlige hazirlaniyoruz. Allah’a sükürler olsun bekledigimizin üzerinde Karadenizli hemserilerimiz bizlere destek verdiler. Kocayayla’da su an igneyi yere atsaniz düsmez. Buranin havasi güzel, yesili güzel, bayragi güzel. Biz Trabzonlular güzel bir atmosferde egleniyoruz. Trabzonlular horon oynadikça elektriklerini enerjilerini topraga atiyorlar, rahatliyorlar. Kapidan aldigimiz bilgilere göre Kocayayla’ya 7 bin 300 araç girmis. Ortalama 25 bin kisinin katilmis oldugunu düsünüyoruz. Güzel bir senlik oldu. Türkiye’de gerçeklesen senlikler arasinda katilim olarak ilk 10’a girecegimizi düsünüyoruz. Rekoru kirdik, kendimizle yarisiyoruz” dedi.

Trabzonlularin Bursa’nin gelisimine önemli hizmetler yaptigini ifade eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani ve Ak Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, “Trabzon dernekleri bu sehir için önemli hizmetler yapan, önemli katkilar saglayan bir sivil toplum kurulusu. Bu sehir oldukça kozmopolit. Türkiye’nin her tarafindan renkleri bagrinda birlestirmis, Türkiye’ye önemli katkilar saglayan bir sehir. Inaniyorum ki Bursa’ya en fazla katki saglayan sehirlerden biri kimdir diye sorsalar ilk akla gelen Trabzon, Karadeniz olur. Çünkü bizim insanimiz merttir, çaliskandir. Ülkesine milletine sevdalidir. Bu ülkeye ve bayraga hizmet etmek için gözünü budaktan sakinmaz” dedi.

Bursa’nin zengin kültürel mozaigine, Trabzon’un renkli ve coskulu kültürünün eklendigi senlikte, bir araya gelmenin ve dayanismanin güzelliklerini hep birlikte yasadiklarini belirten Bursa Valisi Mahmut Demirtas, "Birlik ve beraberligimizin pekismesi için düzenlenen bu güzel etkinlikte emegi geçen Trabzon Kültür ve Yardimlasma Dernegi ve katilim gösteren herkese tesekkür ediyorum. Gelecek yillarda da bu güzel gelenegin devam etmesini diliyorum" dedi.

Bozbey’den Trabzonlulara övgü dolu sözler

Programda konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, “Trabzonlular yillar önce Trabzon’dan kopup geldiler Bursa’ya. Artik Bursali hemserilerimiz onlar. Ben Karadenizlilerin içerisinde yetistigim için onlari çok daha iyi biliyorum. Çok tez canli insanlardir, tutuklari isi koparan insanlardir. Öyle güzel insanlardir ki sadece kentine degil, mahallesine degil, bu ülkesine de, insanina da her yerde her zaman sahip çikarlar. Bu ülkede bir çivi çakan kim ise onu alkislariz, onu alnindan öperiz” dedi.

Trabzon, Bursa’ya en fazla katki saglayan sehirlerden biri

“Çevreyi korudugunuz için tesekkür ediyorum”

Senlige katilan vatandaslarin gösterdigi çevre hassasiyeti için tesekkür eden Keles Belediye Baskani Ali Dogru, “Yaklasik 4 haftadir her hafta farkli bir hemsehri dernegini misafir ediyoruz. Bu hafta da kemençeye, horona, Karadeniz’e doyduk. Ben özellikle Trabzonlu hemsehrilerimize çevreyi temiz tutarak kurallara uyduklari için tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Insanin içi kipir kipir oluyor”

Memleket hasreti çekenlerin senlige akin ettigini ifade eden Karadenizli Zeki Sara, “Kocayayla’da müthis bir ortam var. Inanilmaz kalabalik, inanilmaz bir cosku var burada. Insanin içi kipir kipir oluyor istemsiz bir sekilde içi kayniyor. Bu ortami, bu alani buraya saglayan Bursa Trabzon Kültür ve Dayanisma Dernegi Baskani Orhan Aygül’e de çok tesekkür ederiz. Biz ailece, komple sülalece buraya geldik. Toplamda 7-8 bin aracin girdigi söyleniyor. Bütün Bursa buraya geldi diyebiliriz” diye konustu.

“Bu kadar yolu horon oynamak için geldik”

Sadece Trabzonlularin degil tüm Karadenizlilerin senlige katilim gösterdigini belirten Yunus Sivas, “Ben Kocayayla Senliklerine ikinci defa geliyorum. Bu sene daha çok katilim var. Sadece Trabzonlular yok burada Giresunlular var, Rizeliler var ama Bursa’nin çogu burada. Insallah Ismail Türüt ile beraber horon rekorunu kiracagiz. Oynamaya geldik biz buraya. Biraz sehir gürültüsünden uzaklastik, biraz sicaktan uzaklastik. Burada da sicak var ama sehir hayatindan daha serin” dedi.

Bursa protokolünün de katildigi programa Bursa Valisi Mahmut Demirtas, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Keles Belediye Baskani Ali Dogru ve siyasi parti temsilcileri yer aldi.
Kaynak: İHA