KBB Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Yaz Sicaklarinda Dondurma Keyfi Tadinizi Kaçirmasin'

Dondurma tüketimi hakkinda uyarilarda bulunan Kulak Burun Bogaz Uzmani Opr. Dr. Ali Riza Gökduman, “Çok soguk dondurma tüketimi, bogazda aniden bir soguk soku olusturabilir ve bu da bogaz enfeksiyonlarina zemin hazirlayabilir. Bu nedenle, dondurma yerken yavas yavas ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemlidir” dedi.

KBB Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Yaz Sicaklarinda Dondurma Keyfi Tadinizi Kaçirmasin'
Dondurmanin yaz aylarinin vazgeçilmez tatlisi olarak bilindigini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Bogaz (KBB) Uzmani Opr. Dr. Ali Riza Gökduman, “Serinletici ve lezzetli yapisiyla her yastan insanin sevgisini kazanan dondurmanin tüketimi ve saglik üzerindeki etkileri hakkinda bazi önemli noktalari göz önünde bulundurmak gerekir” diye konustu.



“Serinletici keyif, saglik riskine dönüsmesin”

Dondurmanin yüksek su içerigi sayesinde serinletici bir etkiye sahip oldugunu belirten Opr. Dr. Ali Riza Gökduman, “Özellikle sicak havalarda vücudun kaybettigi suyu telafi etmek için tercih edilebilir. Ancak, dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken bazi noktalar vardir. Çok soguk dondurma tüketimi, bogazda aniden bir soguk soku olusturabilir ve bu da bogaz enfeksiyonlarina zemin hazirlayabilir. Bu nedenle, dondurma yerken yavas yavas ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemlidir” seklinde konustu.



“Bogaz sagligi için ilik su içilmesi önemli”

Dondurmayi tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin miktari oldugunu vurgulayan Opr. Dr. Gökduman, “Dondurmanin hemen ardindan soguk su içmek yerine, oda sicakliginda su içmek bogaz sagligi açisindan daha uygun olacaktir. Soguk dondurmanin ardindan soguk su içmek, bogazda ani sicaklik degisimlerine neden olabilir ve bu durum bogazda tahrise yol açabilir” ifadelerini kullandi.

“Dondurma tüketiminin yol açabilecegi 5 saglik sorunu”

Opr. Dr. Gökduman, dondurma tüketiminden dogrudan ve ya dolayli sekilde olusabilecek rahatsizliklarla ilgili sunlari söyledi: “Farenjit (Bogaz iltihabi): Soguk yiyeceklerin farenjiti tetikledigine dair dogrudan bir kanit yoktur, ancak bogaz iltihabi olan kisiler soguk yiyeceklerden rahatsiz olabilir. Dondurma, farenjit semptomlarini daha belirgin hale getirebilir. Tonsillit (Bademcik iltihabi): Dondurma ve diger soguk yiyecekler, bademcik iltihabi olan kisilerde semptomlari kötülestirebilir. Bu, agrinin artmasi ve yutkunma zorlugu seklinde ortaya çikabilir. Soguk alginligi ve grip: Dondurmanin kendisi dogrudan soguk alginligi veya gribe neden olmaz, çünkü bu hastaliklar virüslerden kaynaklanir. Ancak, bagisiklik sistemi zayif olan kisilerde soguk yiyeceklerin tüketimi bazi kisilerde rahatsizlik olusturabilir ve enfeksiyona yatkinligi artirabilir. Bogaz tahrisi: Soguk yiyecekler, özellikle dondurma, bazi kisilerde bogazda tahrise neden olabilir. Bu, bogaz agrisini artirabilir veya mevcut bir bogaz enfeksiyonunu daha rahatsiz edici hale getirebilir. Mukus üretimi: Süt ürünleri, bazi insanlarda mukus üretimini artirabilir. Artan mukus, bogazda rahatsizliga yol açabilir ve öksürük veya tikaniklik semptomlarini kötülestirebilir.”

“Enfeksiyon ve soguk alginligi riskine dikkat”

Dondurmanin dogru sekilde ve makul miktarlarda tüketildiginde keyifli ve serinletici bir tatli olabilecegini söyleyen Gökduiman, “Ancak, bogaz enfeksiyonlari ve soguk alginligi gibi saglik sorunlari olan kisiler, dondurma tüketimine dikkat etmelidir. Dondurmanin tadini çikarirken, sagliginizi da korumayi unutmayin. Yavas ve kontrollü tüketimle, hem serinligin hem de sagligin tadini çikarabilirsiniz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA