Kalp Kapak Hastaliklarinin 8 Nedeni

Kalp ve Damar Cerrahisi uzmani Doç. Dr. Cemal Kemaloglu, kalp kapak hastaliklarinin nedenleri ve mitral kapak tamiri hakkinda bilgi verdi. Türkiye’de, gerek hasta yasam kalitesine gerekse yasamin kendisine karsi ciddi bir tehdit olusturan kalp kapak hastaliklari, tüm ölümlerin yüzde 1-2’sini olusturdugunu kaydeden Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Cemal Kemaloglu, genel popülasyonla karsilastirildiginda, tani almis kalp kapak hastaligi olan hastalarda yasam kaybi orani 2,5 kat ve felç orani 3 kat daha fazla olduguna dikkati çekti.

Kalp Kapak Hastaliklarinin 8 Nedeni
Kemaloglu, koroner kalp hastaliklarina eslik eden kalp kapak problemleri hastaligin boyutunda artisa yol açarak, kalp yetmezlikleri ve kalp atislarinda düzensizliklerde de en büyük etken olarak görüldügünün altini çizdi.

“Her yasta ortaya çikabilir”

Çocukluk çaginda geçirilen akut eklem romatizmasinin kapak hastaliklarinin en sik sebebi oldugunu belirten Doç. Dr. Cemal Kemaloglu, “Kapak hastaliklarinin en sik sebebidir. Akut eklem romatizmasinin görülme sikligi gelismis toplumlarda giderek azalmakta, buna bagli olarak da ortaya çikan kalp kapak hastaliklarinin orani düsmektedir” dedi.

Kemaloglu, akut eklem romatizmasi disinda, kalp içinde olusan enfeksiyonlar, kalp kasi hastaliklari, tansiyon yüksekligi (hipertansiyon), mitral kapakçiklarin kalp hareketleriyle sol kulakçiga geri kaçmasi, yasa bagli olarak kalp kapakçiginin yapisinin bozulmasi (fibrokalsifik dejenerasyon), kalp krizi sonrasi kalbin beslenmesinin bozulmasi sonucu gelisen kapak hastaliklari ve kapak halkasinin genislemesinin kalp kapak hastaligina neden olan baslica etkenler olduguna vurgu yapti.

“Kapak hastaliklari kalp yetmezligine neden olabilir”

Kalp kapak hastaliklari, koruyucu önlemler alinmadigi takdirde hastayi ölüme kadar götürebilen ciddi kalp hastaligi olduguna da ifade eden Kemaloglu, sözlerini söyle sürdürdü:

“Yorgunluk, çabuk yorulma, çarpinti, nefes darligi, bacaklarda sislik, pihti atmasi (emboli), felç ve ritim problemleri kalp kapak hastaliklarinin en önemli belirtileri arasindadir. Kalp kapak hastaliklari üç ana baslik altinda toplanmaktadir. Kapak darliklari. Kapak yaprakçiklarini olusturan dokular sertleserek kapak açikligini daraltir. Bu durumda kapak içerisinden geçen kan miktari azalir ve nefes darligi, ayaklarda sisme gibi durumlar ortaya çikar. Kapak darliklarinda belirtiler erken dönemde görülür. Kalp kapak kaçaklari. Kalp kapaginin kapanmasindaki bozukluk ile olusan yetmezliktir. Zaman içinde kalbin pompalayabilme kapasitesi bozulur. Bunun sonucunda da kalp kapagi hastaliginin zemininde, kalp yetmezlikleri gelisir. Kalp kapak kaçaklari özellikle yavas seyirliyse, hastada uzun süre belirgin sikayet olusturmaz. Sikayetler ortaya çiktiginda kalp çalismasindaki bozukluk artik “iyilesmez” düzeye gelmis olabilir. Kalp kapaklarinda darlikla birlikte yetmezlik. Kalp kapak hastaliklarinin üçüncü ve en sik tipi de, kapakta darlik ve yetmezliklerin bir arada görülmesidir. En fazla sikayet olusturan, bu tipteki kalp kapagi hastaliklaridir. Açilim ya da kapanmadaki sikinti, kisinin sikayetlerinin tipini de belirler.”

“Tedavide ilk seçenek ilaç ve girisimsel yöntemlerdir”

Kalp kapak hastaliklarinda dogru taninin önemine dikkat çeken Kemaloglu, sunlari söyledi:

“Hastalik belirlendikten sonra hasta takip ve tedavi sürecine alinir. Tedavi seçenekleri arasinda ilk olarak; ilaç ve girisimsel yöntemler yer alir. Ilaç tedavisi, kapaktaki mekanik rahatsizligi ortadan kaldirmaz. Ancak kapak hastaliginin kalp üzerindeki olumsuz etkilerini büyük oranda engelleyebilir. Kalp kapak hastaligi zemininde gelisen kalp yetmezliklerinin ve ritim bozukluklarinin tedavisinde çogu zaman ilaç tedavisi tek basina yeterli olur. Girisimsel yöntemlerde, cerrahi ve kateter yoluyla balon islemi uygulanir. Kapak yapisinda kireçlenmenin yüksek oranda olmadigi kapak darliklarinda etkin bir girisimsel yöntem kateterle yapilan balon islemidir. Bu islem daha çok mitral ve pulmoner kapaklar için uygulanmaktadir.”

“Kalp kapak tamiri” konfor sagliyor”

Doç. Dr. Cemal Kemaloglu, “Cerrahinin altin standardi; hastanin yasam kalitesini önemli oranda yükselten ve hastaya kendi kalp kapagi ile konfor saglayan kalp kapak tamirleridir. Eger kapak tamiri mümkün degilse, kapak çikarilarak yerine yapay (protez) bir kapak takilir. Kapak tamiri daha çok kaçak olusan, kapak yapisinda yüksek oranda kireçlenmenin olmadigi mitral ve triküspit kapaklara basari ile uygulanir” dedi.



“Kalp kapagi protez kapakla degistiriliyor”

Romatizmal kapak hastaliklarinda, kapak tamiri yapildiginda, kapagin bozulmasina sebep olan hastaligin ilerlemesi nedeniyle, kapak yapisinin tekrar olumsuz etkilenebilecegine isaret ederek, “Böyle durumlarda hastanin ikinci bir ameliyatla kalp kapagi, protez kapakla degistirilir. Hastaya göre tamamen metalik kapaklar ya da kismen organik madde içeren biyoprotez (hayvan dokusu kökenli) kapaklar tercih edilebilir. Metalik kapak protezi takilan hastalar ömür boyu kan sulandirici ilaçlar kullanmak zorundadir. Hastalarda, kullanilan ilaçlara bagli olarak, önemsizden çok önemliye gidebilecek bir takim sorunlar gelisebilir. Bu sorunlar, kisinin ilaç kullanimina gösterdigi hassasiyetten bagimsiz olarak olusabilmektedir. Özellikle yasli hasta grubunda ilaç kullanimindaki aksamalar, bu sorunlarin ortaya çikma sikligini artirmaktadir. Kapak hastaliklarinda kapagin tamir edilmesi ve buna bagli olarak da hastanin kan sulandirici ilaçlara ihtiyacinin kalmamasi, kapak tamirinin önemini daha da artirmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA