Hindistan'da Nipah Virüsü Alarmi

Hindistan’da 14 yasindaki bir çocugun Nipah virüsü nedeniyle dün hayatini kaybetmesinin ardindan 60 kisinin daha Nipah virüsü tasiyicisi olabilecegi açiklandi.

Hindistan’in Kerala eyaletinde 14 yasindaki bir çocugun Nipah virüsü nedeniyle hayatini kaybetmesinin ardindan ülkede alarma geçildi. Kerala Eyaleti Saglik Bakani Veena George, Pandikkad kasabasinda hayatini kaybeden 14 yasindaki çocukla temasa geçenlerin testten geçirildigini ve karantinaya alindigini açiklayarak 60 kisinin daha Nipah virüsü tasiyicisi olabilecegini duyurdu.

Saglik yetkilileri bölge halkindan kamusal alanlarda maske takmak, hastalari ziyaret etmekten kaçinmak gibi önlemler alinmasi uyarisinda bulundu.

DSÖ “öncelikli” kabul ediliyor

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Nipah virüsünü, zoonotik (hayvanlardan bulasan) bir hastalik olarak nitelendirdi. Virüsün, meyve yarasasi gibi hayvanlarin yani sira enfekte kisiler ile temas sonucu da bulasabilecegi ifade ediliyor. DSÖ, ayrica virüsü bir salgini tetikleyebilecegi gerekçesiyle “öncelikli” olarak tanimliyor.

Pazar günü hayatini kaybetmisti

Nipah virüsü, Kerala eyaletinde ilk kez tespit edildigi 2018 yilindan bu yana onlarca kisinin ölümüne neden olmustu. 14 yasindaki çocukta Nipah virüsü Cumartesi günü tespit edilmis, dün de hayatini kaybetmisti.
Kaynak: İHA