Engelliler Entegre Yüksekokulu Üretken Bireyler Yetistiriyor

Eskisehir’de 1992 yilinda Birlesmis Milletler Projesi ile kurularak Türkiye’de isitme engelli gençlere yönelik yüksekögretim düzeyinde egitim saglayan ilk ve tek kurum olan Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu, bünyesindeki 4 program çerçevesinde hizmetlerini sürdürüyor.

Engelliler Entegre Yüksekokulu Üretken Bireyler Yetistiriyor
Dünya standardinda bir egitim kurumu olmayi vizyon edinen Engelliler Entegre Yüksekokulu, isitme engelli gençlerin nitelikli egitim ortamlarinda mesleki egitimlerini saglayarak hem mesleki hem de sosyal yasamlarinda engellilik ayrimini asarak toplumda saygin ve üretken bireyler olmalarini sagliyor. Müdür Doç. Dr. Zehranur Kaya, Müdür Yardimcilari Doç. Dr. Meltem Özten Anay ve Dr. Ögr. Üy. Ayse Tanridiler öncülügünde Engelliler Entegre Yüksekokulu’nda üretken bireyler yetistirmek için çalismalar yapiliyor.

Yüksekokul dört programda egitim veriyor

Uygulamali Güzel Sanatlar Bölümü’nde; Grafik Sanatlar Ana Sanat Dali (ASD), Seramik ASD, Bilgisayar Kullanimi Bölümü’ nde; Bilgisayar Operatörlügü Ön Lisans Programi, Mimarlik ve Sehir Planlama Bölümü’nde ise Yapi Ressamligi Ön Lisans Programlari egitiminin verildigi Engelliler Entegre Yüksekokuluna kayit yaptiran ögrenciler 1 yil Zorunlu Türkçe Hazirlik Sinifi okuyor. Dönem basinda yapilan seviye tespit ve muafiyet sinavlarindan basarili olan ögrenciler ise kazandiklari programin 1’inci sinifindan basliyor. Yüksekokul, hizmet sundugu ögrenciler çerçevesinde Türkiye’de tek olma özelligine sahipken, dünya genelinde de sayili kurumlar arasinda yer aliyor. Isitme engelli gençlerin atölyeleri ve laboratuvarlari, bölümlerin ihtiyaçlari dogrultusunda her ögrencinin bir bilgisayari olacak sekilde Anadolu Üniversitesi tarafindan güncel teknoloji ile donatilmis durumda.

Ögrenciler zorunlu staj yapiyor

Tüm programlari staj zorunlulugu olan Engelliler Entegre Yüksekokulunda staj öncesi, sirasi ve sonrasindaki süreçleri tanitmak ve izlemek amaciyla Staj Koordinatörü ve Staj dersi bulunuyor. Staj Koordinatörü tüm staj sürecini takip edip gerekli egitimleri verirken, ögrenciler dil ve ihtiyaç düzeyleri dogrultusunda destekleniyor. Yüksekokulun son siniflarinda mezuniyet sonrasi ve kariyer planlamaya ve staj çalismalarina yönelik farkindalik artirmak amaciyla verilen dersler bulunurken, ögretim elemanlari tarafindan son sinif ögrencileri sürekli destekleniyor. Engelliler Entegre Yüksekokulu ögrencileri Anadolu Üniversitesi’nin sundugu Erasmus programlarindan da yararlanabiliyor.

Mezunlarin yüzde 57’si kendi alaninda çalisiyor

Yüksekokulda toplam 9 bilgisayar laboratuvari, 12 atölye (Çizim, Çamur Atölyesi, Sirlama Atölyesi, Alçi, Dekor ve bunlar gibi atölyeler) ile 4 dil dersligi yer aliyor. Yüksekokulda dersler isitme engelli ögrencilerin dil düzeyleri ve ihtiyaçlari dogrultusunda gerçeklestirilirken, dil dersleri ile destekleniyor. Yüksekokuldan mezun olan isitme engelli bireylerin kendisine, topluma ve ülkesine faydali ve üretken bireyler olarak katkida bulunmalari hedefleniyor. Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu ögrencileri mezun olduklari bölümler dogrultusunda özel sektörde ve kamu alaninda çalisabiliyor. Ögretim elemanlarinin 2021 yilinda yaptigi bir arastirmaya göre Engelliler Entegre Yüksekokulu mezunlarinin yüzde 80’i bir iste, yüzde 57’si ise kendi alaninda çalisiyor.

Bilimsel arastirma ve sanatin merkezi

Engelliler Entegre Yüksekokulu ögretim elemanlari tarafindan gerçeklestirilen yüksek lisans/doktora tezleri ve projelerle; okul iyilestirme, dil becerilerini gelistirme, isitme engellilerin mesleki egitimi, istihdami ve kariyer farkindaliklarina yönelik çesitli arastirmalar gerçeklestiriliyor. Bu çalismalarin sonuçlari ise yurt içi ve yurt disinda düzenlenen kongre, konferans ve seminerlerde sunulurken ulusal ve uluslararasi indeksli dergilerde de yayimlaniyor. Isitme engellilerin nitelikli istihdami amaci ile üniversite sanayi Is birligi çerçevesinde 4 proje ile mezunlarin nitelikli istihdami desteklenerek isitme engellilerin mesleki yasam süreçlerine yönelik faydali model olusturuluyor. Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulunun her yil dönem sonunda düzenledigi Yil Sonu Sergisinde ise tüm ögrencilerin eserleri tüm kampüs ve sehir ile paylasiliyor.
Kaynak: İHA