Dr. Çibikdiken'den Yazilim Güncellemesi Hatasina Karsi Dört Önemli Tavsiye

CrowdStrike, küresel BT altyapisini etkileyen ve müsterileri için yaygin hizmet kesintilerine neden olan önemli bir sorun yasarken, Konya Ticaret Odasi (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü akademisyenlerinden Dr. Ögr. Üyesi Ali Osman Çibikdiken, yasanilan yazilim güncellemesi hatalarina karsi alinabilecek önlemler hakkinda önerilerde bulundu.

Dr. Çibikdiken'den Yazilim Güncellemesi Hatasina Karsi Dört Önemli Tavsiye
CrowdStrike, küresel BT altyapisini etkileyen ve müsterileri için yaygin hizmet kesintilerine neden olan önemli bir sorun yasadi. Bu sorunun, CrowdStrike tarafindan yayinlanan ve yanlislikla büyük bir kesintiye yol açan bir güncellemeyle baglantili oldugunu belirten KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doga Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisligi Bölümü akademisyenlerinden Dr. Ögr. Üyesi Ali Osman Çibikdiken, “Kesinti birden fazla hizmeti etkileyerek birçok kullanicinin operasyonlarinin durmasina yol açti. Bu, Microsoft tarafindan yayimlanan diger kritik güncellemeler ve yamalarla çakistigi, sorunun karmasikligini artirdigi için özellikle etkiliydi. Sorun, güvenlik önlemlerini artirmayi ve güvenlik açiklarini düzeltmeyi amaçlayan güncelleme sürecindeki bir kusurdan kaynaklandi. Ancak dagitim sirasinda öngörülemeyen bir çakisma ortaya çikti ve sistemin arizalanmasina neden oldu. Sorunun operasyonel kesinti süresi nedeniyle, CrowdStrike hizmetlerine güvenen birçok isletme, operasyonel yeteneklerini etkileyen önemli problemler yasadi. Ülkemiz de dahil olmak üzere, farkli ülkelerdeki pek çok hava yolu ve bankacilik sistemi ciddi bir sekilde etkilendi. Müsteriler, siber güvenlik izleme ve koruma hizmetlerinde kesintilerle karsi karsiya kaldi ve bu da onlari potansiyel olarak artan riske maruz birakti” seklinde konustu.

CrowdStrike’in, sorunu çözmek için müdahale ekiplerini hizla harekete geçirdigini ve hizmetleri yeniden saglamak için yogun bir çalismaya basladigini söyleyen Çibikdiken, firmanin sorundan etkilenen müsterilerine düzenli güncellemeler sagladigina ve gelecekteki olaylari önlemek için hafifletme stratejileri uyguladigina degindi. Dr. Ögr. Üyesi Ali Osman Çibikdiken, bu sorunlarin önüne geçmek için dört önemli tavsiyede bulundu. Çibikdiken, “Yasanilan problemlerin tekrar etmemesi için gelismis test senaryolari, güncelleme yayinlanmadan önce etkili bir biçimde planlanmalidir. Potansiyel çatismalari belirlemek için daha saglam dagitim öncesi test protokolleri uygulanmalidir. Bu tür olaylar sirasinda zamaninda güncelleme saglamak için müsterilerle iletisim kanallarinin iyilestirilmesi gerekmektedir. Beklenmeyen sorunlar sirasinda hizmet kullanilabilirliginin devamini saglamak için daha fazla yedekli sistem gelistirilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA