Dogru Tedavi Edilmeyen Yara Uzuv Kaybettirebilir

Acibadem Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. Tugbay Tug, “4-6 hafta içinde iyilesmeyen yaralara kronik yara diyoruz” açiklamasinda bulundu.

Dogru Tedavi Edilmeyen Yara Uzuv Kaybettirebilir
Genel Cerrahi Uzmani Tug, deride olusan hasarlarin ve kronik yaralarin tedavisi hakkinda önemli bilgiler verdi. Deride olusan her türlü hasarin yara olarak adlandirildigini ve insan vücudunun yaralari kendi kendine iyilestirebilecek sekilde programlandigini vurgulayan Prof. Dr. Tug, bazi durumlarda bu iyilesme sürecinin gecikebilecegini veya sekteye ugrayabilecegini dile getirdi.

Kronik yaralari “4-6 hafta içinde iyilesmeyen yaralar” olarak tanimlayan Prof. Dr. Tug bu tür yaralarin altinda iyilesmeyi engelleyen bir neden bulundugunu, bu nedenle özel olarak tasarlanmis yara ünitelerinin multidisipliner yaklasimla hastalara hizmet verdigini vurguladi.

Her yara farkli tedavi gerektiriyor

Prof. Dr. Tug, kronik yaralarin çesitlerini “Basinç yaralari, diyabetik ayak yaralari, dolasim bozuklugu kaynakli yaralar (venöz ülser-arteriyel ülser), travma veya enfeksiyona bagli iyilesmeyen yaralar ve beslenme bozuklugu olan, kemoterapi/ radyoterapi alan veya sigara içen hastalarda cerrahi sonrasi iyilesme süresi gecikmis yaralar” olarak siraladi. Her bir yara türünün farkli tedavi yöntemlerini gerektirdigini ve hastalarin durumlarina göre özellestirilmis tedavi planlari olusturuldugunu vurguladi.

Yara ünitesine basvuran hastalarin yaralarinin detayli bir sekilde degerlendirildigini, gerekli tetkiklerin yapildigini ve yaranin ihtiyacina uygun yara bakim ürünleri ile pansuman yapildigini ifade eden Prof. Dr. Tug gerektiginde ilgili birimlerden konsültasyon alindigini ve hastanin kronik hastaliklari varsa buna yönelik ilaç ve beslenme desteginin multidisipliner olarak saglandigini ekledi. Ünite içerisinde yara bakimi konusunda egitim almis uzman personelin görev yaptigini belirtti.

“Yanlis yara tedavisi hayati tehdit edebilir ”

Yara ünitesinin temel amacinin, kronik yaralarin iyilesmesini engelleyen sebepleri bularak bu sebepleri ortadan kaldirmak ve yaranin iyilesebilmesi için uygun ortami saglamak olduguna deginen Prof. Dr. Tug, “Yara ünitesi bu amaçla olusturulmus özel bir birimdir. Ünitenin araç gereçleri, ergonomik yapisi yara bakimina uygun sekilde tasarlanmistir. Yara ünitesinde yara bakimi egitimi almis uzman kisiler çalisir. Yara bakimi uzman kisiler tarafindan verilmedigi takdirde hastanin yarasinin oldugu uzvunun kaybi ve hayatini tehdit edebilecek yanlis tedavilerin yapilabilecegi unutulmamalidir. Bu ünitede yara bakimina ek olarak hasta ve yakinlarinin yaranin önlenmesi ve bakimi ile ilgili egitimleri de yapilir” diye konustu.

Kaynak: İHA