Depremde Zarar Görmüs Kültürel Varliklari Tuvale Yansitiyor

Kahramanmaras’ta yasayan ressam Yunus Torun, baslattigi proje ile depremde zarar gören sehrin kültürel miraslarini tuvallerine yansitiyor.

Depremde Zarar Görmüs Kültürel Varliklari Tuvale Yansitiyor
Kahramanmaras’ta yasayan resim sanatçisi Yunus Torun, sosyal medya hesabindan baslattigi proje ile 6 Subat tarihinde yasanan ve ’Asrin Felaketi’ olarak nitelendirilen depremlerde zarar gören sehrin tarihi mekanlarini resmederek tuvallerine aktariyor.

Daha önce 20. yüzyil zamanlarinda Osmanli döneminde insa edilen ve depremde zarar gören Çiftaslan Konagi’ni tuvaline aktaran Torun, bu sefer de Cumhuriyet dönemi yapilarindan ve 1932 yilinda insa edilen bazi kaynaklarda Emrullah Çuhadar’in Konagi, bazi kaynaklarda ise Mustafa Kocabas Evi olarak adlandirilan tarihi konagi resmetti.

“Vefat eden kardeslerimizin anisina sergi açmayi planliyorum”

Kahramanmaras kültürünün depremlerden oldukça fazla etkilendigini söyleyen Yunus Torun, “Resimlerimi kendi atölyemde üretiyorum, profesyonel olarak bu alanda Kahramanmaras’in yasadigi deprem felaketinden sonra kültürel bellegini canli tutmaya çalisiyorum. Geçtigimiz günlerde bunu bir vicdani sorumluluk olarak düsündüm. Yikilan, restore edilmeyi bekleyen konaklarimiz var ve bunlari tuvallerime tasiyip ilerleyen süreçte Kahramanmaras’ta bir resim sergisi açmayi düsünüyorum. Çünkü yasadigimiz felaket asrin felaketiydi ve hiç kimse bu siddette bir depremi yasamadi dünyada. Tabi kültürel olarak da çok fazla etkilendik bu durumdan ve bunu da çalismalarima yansitip sehir insanina sehirde deprem felaketini yasayip vefat eden kardeslerimizin anisina sergi açmayi da planliyorum” dedi.



“Bunlar Kahramanmaras’in kültürel bellegi”

Kahramanmaras’in tarihi konaklarinin yasatilmasinin önemli bir durum oldugunu ifade eden ressam Torun, “Resim sanatini ele aldigimiz zaman yapilan resim her zaman bir sey anlatmayabilir. Ya da çizdigimiz seyin bir sey anlatmasini bekleriz. Burada ele alinan konu Kahramanmaras’in en azindan 100 yillik geçmise sahip olan konagi. Daha önce de diger konaklarda da çalismalarimiz oldu, bunlar Kahramanmaras’in kültürel bellegi, Kahramanmaras için çok önemli. Türkiye’nin muhtelif sehirlerinde konaklarin müzeye çevrildigini görüyoruz, Kahramanmaras’ta da ilerleyen süreçlerde böyle çalismalar yapilacagina inaniyorum bu konaklari yasatmak için. Çünkü tekrari gelmeyecek yapilar ve resim sanatinda da bunu vurgulamak belki de bunlar yok oldugunda elimizde kalabilecek bir belge niteligi tasiyacaktir. Bu anlamda önem tasimakta” diye konustu.

Kaynak: İHA