Depremde Enkazdan Çikarilan 51 Yillik 1 Metrelik Ayakkabi Aksaray'da

6 Subat 2023 tarihinde yasanan Kahramanmaras merkezli depremde Hatay’da yikilan dükkandan çikarilan 1 metre boyunda 40 santim yüksekligindeki ayakkabi, ayakkabiyi yapan ve 2012 yilinda vefat eden ustanin depremzede olarak Aksaray’a yerlesen oglu tarafindan sehre getirildi.

Depremde Enkazdan Çikarilan 51 Yillik 1 Metrelik Ayakkabi Aksaray'da
6 Subat depreminde yerle bir olan Hatay’in Antakya ilçesinde evi ve dükkani yikilan Sükrü Levent Okurlar (53), depremden kurtuldugu ailesiyle birlikte 20 gün sonra depremzede olarak Aksaray’a geldi. Hatay’da kurtarabildigi hatiralariyla birlikte Aksaray’a yerlesen Okurlar, bir süre sonra toparlanarak küçük bir dükkan açip 35 yillik meslegi olan kunduraciligi devam ettirmeye basladi.

Özellikle ayakkabi üzerine logo baski isini yaparak geçimini sürdürmeye çalisan Okurlar, depremde dükkan enkazindan çikardigi ve 1973 yilinda babasinin, dedesi ve iki amcasiyla birlikte yaptigi 1 metre boyunda 40 santim yüksekligindeki ayakkabiyi da beraberinde getirdi. 1973 yilinda dünyanin en büyük ayakkabisi olma özelligini tasiyan ayakkabi kunduraci dükkaninda müsteriler tarafindan yogun ilgi görüyor.

"O zamanki sartlara göre dünyanin en büyük ayakkabisiydi"

Ayakkabiciligin dede meslegi oldugunu anlatan Sükrü Levent Okurlar, “Bizde ayakkabicilik dede meslegidir. Antakya’dan geliyoruz. Deprem nedeniyle buradayiz. Bu ayakkabi 1973 yilinda babam, iki kardesi ve dedemle beraber Antakya’da yapildi. O zamanki sartlara göre dünyanin en büyük ayakkabisiydi. 1 metre boyunda, birebir isçilik var. Hiçbir sekilde malzemeden kaçinilmadan yapildi. Yasanan depremde Antakya’daki dükkanimizin enkazindan çikardik, su anda Aksaray’a sergi amaciyla getirdik. 1973 yilinda dünyanin en büyük ayakkabisi buydu. Daha sonra babam 2000 yilinda yeni bir rekor denemesi yaparak 3 metre uzunlugunda 12 santim boyunda dünyanin en büyük ayakkabi unvaniyla Guinness rekorlar kitabina girdi. Belgemizi de aldik. Su anda ben burada dükkanimda çalismaya devam ediyorum. Ailemle buradayim. Ufak tefek baski ve logo isleri de yapiyorum. Konya’dan Antakya ve Adana’dan gelen islerimiz var. Bir sekilde hayata devam etmeye çalisiyoruz. Can kaybimiz çok deprem nedeniyle. Depremden 20 gün sonra geldik” dedi.

Kaynak: İHA