Binlerce Yillik Tablet Hatay'da Gün Isigina Kavustu

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Ersoy, Hatay’da Eski Alalah olarak bilinen Aççana Höyük’te sürdürülen çalismalarda oldukça önemli bir tabletin gün isigina kavustugunu açikladi. Tablet, Geç Tunç Çagi’nin ekonomik yapisini ve devlet sistemini anlamak adina yeni bir bakis açisi sunacak.

Binlerce Yillik Tablet Hatay'da Gün Isigina Kavustu
Bakan Ersoy, Hatay’in Reyhanli ilçesinde Eski Alalah olarak bilinen Aççana Höyük’te sürdürülen çalismalarda oldukça önemli bir tabletin gün isigina kavustugunu duyurdu. Ilk okumalara göre milattan önce 15’inci yüzyila tarihlenen Akadça çivi yazili tablette yüklü miktarda mobilya alisverisine iliskin kayitlar yer aldigini belirten Bakan Ersoy, sosyal medya hesaplarindan yaptigi paylasimda, “28 gram agirligindaki bu tabletin Geç Tunç Çagi’nin ekonomik yapisini ve devlet sistemini anlamak adina yeni bir bakis açisi sunacagina inaniyoruz” dedi.

Tarihi mirasin bulunmasindaki özverili çalismalari için Kültür ve Turizm Bakanligi Kazilar Daire Baskanligi ekiplerini tebrik eden Bakan Ersoy, Anadolu’nun zengin mirasini gelecek nesillere tasimak üzere büyük bir titizlikle çalistiklarini söyledi.



Tarihi mirasi çaginin ekonomik yapisi ve devlet sistemini anlatiyor

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, Hatay’in Reyhanli ilçesindeki Eski Alalah Kenti kazilari kapsaminda deprem sonrasi sürdürülen restorasyon çalismalarinda bulunan tablet Akadça çivi yazili olarak dönemine isik tutuyor. Tabletin ilk okumasina göre milattan önce 15’inci yüzyila tarihlendigi ve yüklü miktardaki bir mobilya alisverisine ait idari bir kayit oldugu anlasiliyor. Tablet, Geç Tunç Çagi’nin ekonomik yapisini ve devlet sistemini anlamak adina yeni bir bakis açisi sunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Jacob Lauinger ve doktora ögrencisi Zeynep Türker ile çalisilan tablet 4,2 ile 3,5 cm ölçüleriyle 1,6 cm. kalinligi ve 27,85 gr. agirligiyla dikkati çekiyor. Ilk satirlari yüklü miktarda ahsap masa, sandalye ve tabure alimini kaydeden buluntudaki sayilar ve kimin aldigi ya da kime verildigi gibi konular üzerinde dil bilimciler çalismalarini sürdürüyor.
Kaynak: İHA