Ata Tohumundan Organik Bal Kabaklari Toprakla Bulusturuldu

Bayburt’ta ata tohumlariyla sebze, meyve yetistiren 74 yasindaki çiftçi Ismail Öksüz ata tohumundan, organik bal kabaklarini toprakla bulusturdu.

Ata Tohumundan Organik Bal Kabaklari Toprakla Bulusturuldu
Ata tohumuyla ve organik tarimla ilgilenen, yarim asirdir çiftçilikle ugrasan Öksüz, Bayburtlularin organik bal kabagina ulasimini saglarken, ata tohumlarina da gözü bakiyor.

Sebze ve meyve yetistiriciligini organik tarim anlayisiyla Aslandede köyünde sürdüren Öksüz, sonbahara dogru 9’uncu ayda bal kabaklarini hasat edecegini, sonrasinda da satisa sunacagini söyledi.

’Tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya’ organik bal sofralara ulastiran Öksüz asil maksatlarinin ata tohumlarinin devamini saglamak oldugunu vurguladi.

"Asil maksadimiz tohumlarin devamini saglamak, ata tohumlarini kaybetmemek"

Ata tohumlarin devami için tarlasini büyüttügünü, daha da fazla bal kabagini toprakla bulusturdugunu kaydeden Öksüz, "Su an kabak tarlamizdayiz. Türkiye’de meshur olan Adapazari kabaginin aynini belki daha lezzetlisini ata tohumlarimizdan burada üretmeye çalisiyoruz. Diger senelerde ürettigimiz kabaklardan yiyen müsterilerimiz bu kabaklarin lezzetini dogrulayacaklardir ve yeni yetistirdigimiz kabaklardan alanlar, tadina bakip söyledigimin önemini anlayacaklardir. Biz bu kabaklari yetistirip satiyoruz ama esas maksadimiz kabaklarin tohumunun devamini saglamak, ata tohumlarini kaybetmemek. Toprakla bulusturdugumuz kabaklar çok çok süper bir kabak çesididir. Bu nedenle gittikçe tarlayi büyütüyorum, daha çok ekiyorum. Su an 2 tarla kabak ektim, burasi küçük tarlamiz diger tarlaya gitmemiz biraz zor olabilir" dedi.

"Tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya ulasacak"

Eylül ayinda hasada baslayacaklarini belirten Öksüz, "Kabaklarimizi tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya ulastiriyoruz" diyerek "Kabaklarin hasadi Eylül’de olacak. Su an kol atmis, büyüme dönemindeler. Kabaklarimizi tarladan tezgaha, tezgahtan sofraya ulastiriyoruz. Insanlarin bu kabaklari yemesini, tatmasini istiyoruz ama tohumlari almalari çok önemli. Her kabak verdigimiz insani siki siki tembihliyoruz aman tohumu al, tohumu kaybetme diyoruz. En büyük derdimiz bu tohumlarin devaminin saglanmasi" seklinde konustu.

Kaynak: İHA