Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas, CHP Kadin Kollari Baskani Aylin Nazliaka Ile Görüstü

CHP Kadin Kolalari Baskani Aylin Nazliaka, “9. Yargi paketinde kadinlar için tehdit niteliginde duran kadinin soyadi dayatmasi. Biz meseleye sadece soyadi seçimi olarak bakmiyoruz. Aslinda kadinlarin kimligine sahip çikma hakkidir. Bu aslinda kadin erkek esitligi hakkidir. Sayin Bakan ile yaptigimiz görüsmede bu dayatmanin 9. Yargi paketinde çikartildigi müjdesini vermek isterim” dedi.

Nazliaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Göktais ile görüsmesinden sonra TBMM’de açiklama yapti. Nazliaka, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Göktas ile görüstüklerini belirterek, “Ben Sayin bakana bir dosya sundumç bu dosyada CHP olarak Bakanligin alani içinde olan politikalarimiz, sorunlar ve buna dair çözüm önerilerimizi sunduk. Ayni zamanda bu toplantiya gelmeden önce Türkiye Kadin Hareketi ile bir takim istisarelerde bulunduk. Onlardan bize iletilen bilgileri ve dosyayi kendisine ilettim. Sayin Bakan bu dosyaya bakacak, CHP olarak sundugumuz dosyadaki bazi sorulara yazli cevap verecek” ifadelerini kullandi.

Nazliaka, kadina siddet konusunda konustuklarini aktararak, “Kadin, çocuk haklari, yaslilarin, yoksullarin sorunlari, engellilerin sorunlarin, sehit aileleri ve gazilerin sorunlari, Romanlar, Türkiye’deki tüm kirilgan gruplara dair görüsleri içerdik, buna dair sorun ve çözüm önerilerini ilettik. Sayin Bakanla birçok konuda istisare yapabilecegimiz, görüsme yapabilecegimizi anlamis olduk. Medeni Kanun kadinlar için esit yurttaslik bildirgesi niteliginde. Adalet Bakani’nin çesitli, söylemleri olmustu. ‘Medeni Kanunu sil bastan yazacagiz’ demisti. Bu da biz kadinlari teyyakkuza geçirmisti. Sayin Bakanin bu konuda bizimle benzer sekilde düsündügünü gördük. Milli Egitim Bakani’nin açiklamasi olmustu. ‘Eger kiz okullari açilirsa katma egitime son verilirse, birçok aile kizlarini daha çok okula gönderir’. Oysaki bizler laik, çagdas, bilimsel, karma egitimden yanayiz. Bu konuda da uzlastigimizi söyleyebilirim. Ayrica 6284 sayili kanunun budanmamasi noktasinda ortaklasabilecegimizi hissediyorum” seklinde konustu.

Veri eksikligine iliskin çalisma yapildigini ögrendigini kaydeden Nazliaka, “Su anda kadin cinayetlerine iliskin verileri ‘Kadin Cinayetlerini durduracagiz’ platformundan aliyoruz. Süpheli ölümlerin üzerine gidilmesi konusunda degerlendirme yaptik. Süpheli ölüm yoktur, üzeri kapatilan bir dosya vardir, korunan katil vardir demeye devam ediyoruz. Bu konuda bir takim istisareler bulunmak mümkün diyoruz” diye konustu.

9. yargi paketinde kadinin soyadina yönelik olarak Nazliaka, “9. Yargi paketinde kadinlar için tehdit niteliginde duran kadinin soyadi dayatmasi. Biz meseleye sadece soyadi seçimi olarak bakmiyoruz. Aslinda kadinlarin kimligine sahip çikma hakkidir. Bu aslinda kadin erkek esitligi hakkidir. Sayin Bakan ile yaptigimiz görüsmede bu dayatmanin 9. Yargi paketinde çikartildigi müjdesini vermek isterim. Bu kadinlar açisindan çok önemli bir konuydu” dedi.

Nazliaka görüsmesinin ayrintilarini yarin saat 10.30’da CHP Genel Merkezi’nde yapacagi basin toplantisinda paylasacagini bildirdi.
Kaynak: İHA