TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi 'Prim Desteginin Bitmesi Esnafin Usta Bulmasini Zorlastirir'

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Prim desteginin bitmesi esnafin usta bulmasini zorlastirir” dedi.

Emekli isçi çalistiran isverene saglanan yüzde 5’lik sosyal güvelik destek priminin desteginin sona ermesinin esnafi zor durumda birakacagina deginen TESK Genel Baskani Palandöken, “Son torba yasa ile birlikte emekli çalistiran isverenlere saglanan yüzde 5’lik sosyal güvenlik destek prim desteginin sona ermesi hem emeklileri hem de dükkaninda emekli usta çalistiran esnafimizi zor durumda birakacak. Çünkü sosyal güvenlik prim desteginin kalkmasiyla birlikte isverenlerin emekli ustalarla yola devam etme cazibesi sona erecek. Oysa günümüzde usta bulmak çok zor. Zaten esnaf çirak bulmakta zorlanirken bir de sosyal güvenlik destek priminin kaldirilmasi ustasini kaybetmesi esnafi ve mesleklerin gelecegini daha da zorlar. Verilen sosyal güvenlik prim destegi sona erdiginde yetismis ustalari da kaybederek zamanla hem esnafimiz arar görecek hem de mesleklerin kaybolmasi hizlanacak. Günümüz kosullarinda esnafa verilen desteklerin artirilmasi gerekirken mevcut desteklerin de kaldirilmasi esnafin ayakta kalma mücadelesini zorlastiriyor. Hem esnafin hem emeklinin yararina olan bu düzenleme devam etmeli” dedi.



“Artan kiralar stopaj vergisini de artirdi”

Öte yandan artan kira fiyatlarini ödemekte zorluk çeken esnafa bir de kira stopaj vergisinin artan bir yük bindirdigine dikkati çeken Palandöken, “Biliyorsunuz artik enflasyon rakamlari TEFE-TÜFE’nin de dengesini bozdu. Artan is yeri kiralari malum. Ayrica is yeri kirasi arttikça kira stopaji da artacak. Bu da bilindigi üzere çifte vergilendirme gibi bir uygulama. Zaten is yerinin mal sahibi bu vergisini ödüyor ama bu haliyle simdi hem mal sahibi hem de devam eden yüzde 20’lik kira stopajini esnaf yatiriyor. Bu da esnafin sirtinda agir bir yük. En azindan yüksek kiralar içerisinde bu yüzde 20’lik payin isletmelerden alinmasi dogru ve hakli degil. Dolayisiyla bunun da kaldirilmasi lazim. Yani ekonomik tedbirler olarak yapilan çalismalar enflasyonun düsmesine katki saglayacak. Isletmeler çalisamazsa bunlarin vergilerini, sigortalarini, is yeri kiralarini kazanmazsa bu sefer bunlar da kapacak. O zaman orta gelir grubundaki çalisan ve esnaf magdur olacak. Bunun tekrar gözden geçirilmesi lazim. Esnafa bir soluk aldiracak bir sisteme mutlaka ihtiyaç var” seklinde konustu.

,
Kaynak: İHA