Sadikoglu Açiklamasi 'Ya Mücbir Sebep Uzatilsin Ya Da Biriken Borçlar Silinsin'

Malatya, Hatay, Adiyaman, Kahramanmaras ve Islahiye TSO Baskanlarinin katilimiyla düzenlenen ortak basin toplantisinda konusan Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, “Is yerleri teslim olup ticari hayat normale dönene kadar mücbir sebep uzatilmali, ya da 18 aydir biriken vergi ve SGK borçlarimiz bir defaya mahsus vergi affiyla silinmeli” dedi.

Sadikoglu Açiklamasi 'Ya Mücbir Sebep Uzatilsin Ya Da Biriken Borçlar Silinsin'
6 Subat depreminden en çok etkilenen il ve ilçelerin ticaret ve sanayi odalarinin baskanlari Hatay’da bir araya gelerek 31 Agustos 2024 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep halinin uzatilmasini istedi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odasi’nin ev sahipliginde düzenlenen ortak basin toplantisina Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Hikmet Çinçin, Adiyaman Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mehmet Torunoglu, Kahramanmaras Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Buluntu ve Islahiye Ticaret Odasi Baskani Selahattin Türkmen katildi.

“Kapsayici somut ve gerçekçi çözümlere ihtiyacimiz var”

Toplantida konusan Baskan Sadikoglu, depremin Malatya’ya biraktigi fiziki, ekonomik ve sosyal hasardan bahsetti. Daha hizli toparlanma için kapsayici, somut ve gerçekçi çözümlere ihtiyacimiz oldugunu vurgulayan Baskan Sadikoglu, "Malatya’da 36 bin binamiz agir hasar aldi. Bin 700 esnafimizin is yerleri ve ürünleri enkaz altinda kaldi. 27 bin 500 bagimsiz isyerimiz kullanilamaz hale geldi. Çarsi diye tabir ettigimiz bütün alanlari kaybetmis durumdayiz. 120 bin vatandasimiz konteynerlerde yasamini sürdürüyor. 812 bin nüfusumuzun yaklasik 200 bini hala Malatya’ya dönmedi. 135 bin bagimsiz konutun yerle bir oldugu sehrimizde sadece 6500 deprem konutu teslim edilmis durumda. Tamami yikilan çarsimizda insaatlar sürüyor, ancak teslim edilen is yeri henüz yok. Esnafimiz sehrin muhtelif yerlerinde kurulan 3 bin 500 konteynirda ticaretini var etme gayretinde. Yerinde Dönüsüm Projesi maalesef hayal kirikligina dönüsmüs durumda. Artan maliyetler karsisinda bir daire için verilen 1,5 milyon TL kredi ve hibe destegi maalesef yetersiz kaliyor. Bir de Rezerv Alan çikmazi var. Onlarca soru isareti doguran Rezerv Alan uygulamasi vatandasimizi magdur ediyor. Evi veya is yeri Rezerv Alan içerisinde kalan vatandasimizin eli kolu baglanmis bir sekilde, neyle karsilasacagini bilmeden umutsuzca bekliyor. Malatya’da gelinen durum bu sekilde. Diger üç ilimizin ve ilçelerimizin de farki bir durumda olmadigini biliyoruz. Depremle yerle bir olmus sehirlerimizin yeniden ayaga kalkmasi için hükümetimiz ciddi bir gayret içerisinde. Basta Sayin Cumhurbaskanimiz olmak üzere, emegi geçen herkese tesekkür ediyoruz. Ama yeterli mi? Elbette degil. Daha kapsayici, somut desteklere ve gerçekçi çözümlere ihtiyacimiz var” dedi.

“Mücbir sebep halinin uzatilmasi elzemdir”

Depremin yaralarinin tam anlamiyla sarilmadigini, bu nedenle mücbir sebep halinin uzatilmasinin elzem oldugunu belirten Baskan Sadikoglu, “Ekonomiyi ve sosyal hayati dengeleyecek en önemli destek kuskusuz Mücbir Sebep olmustur. Yaklasik 18 aydir devam eden Mücbir Sebep süresi son kez denilerek, 31 Agustos 2024’e kadar uzatilmisti. Hatay, Adiyaman, Kahramanmaras, Malatya ve Gaziantep’in Nurdagi ile Islahiye ilçelerinde uygulanan mücbir sebep eger sona ererse ertelenen vergi borçlarimiz dag gibi önümüze çikacak. Hiçbir isletmenin bu borcu ödeyebilecek gücü yok. Zira ortada teslim edilen hiçbir is yeri yokken, depremzede isletmelerin borçlari kazançlarinin çok üzerindeyken mücbir sebebin sona erecek olmasini anlamamiz mümkün degildir. Is yerlerimiz ve evlerimiz teslim olana kadar Mücbir Sebep hali devam etmelidir. 2011 yilinda Van’da meydana gelen deprem sonrasi mücbir sebep hali süresi 5 yila kadar sürmüstü. Sonrasinda da sunulan uzun vadeli taksitlerle ödeme imkâni ile ticari hayat kendini toparlamisti. Ya is yerleri teslim olup ticari hayat normale dönene kadar mücbir sebep devam etmeli, ya da biriken borçlarimiz bir defaya mahsus vergi affiyla silinmelidir. Devletimizin yakin geçmiste bazi sirketler için büyük ölçekli vergi affi uygulamalarini hatirlamaktayiz. Böylesi bir adim deprem illerimizin yaralarini ciddi manada sararak, yeniden hizlanacak ticaret ve ihracatla devlet bütçesine daha fazla katki sunmamizi saglayacaktir. Ayrica bu destek sehirlerimize nefes aldirarak, gelecek kaygilarini azaltacak ve yeniden var olmak için itici bir güç olacaktir. Siyasilerimizden de destek bekliyoruz. Mücbir sebep konusu sadece Ticaret ve Sanayi Odalarinin degil, tüm sehrin ana gündemi olmali. Devletimizin büyüklügünü ve gücünü biliyoruz. Hatay, Adiyaman, Kahramanmaras ve Malatya’daki esnaf, tüccar ve sanayiciler olarak hükümetimizden müjdeli bir haber bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA