Peçeli Baykuslar Özgürlüge Kanat Çirpti

Izmir Büyüksehir Belediyesi Dogal Yasam Parki’nda bugüne kadar bin 300 yaban hayvani iyilestirilip yeniden dogaya salindi. Bunlar arasinda dogada annesiz kalan 6 peçeli baykus da vardi. Minik yavrular bakicilar tarafindan özenle büyütüldükten sonra özgürlüge kanat çirpti.

Peçeli Baykuslar Özgürlüge Kanat Çirpti
Izmir Büyüksehir Belediyesi Veteriner Isleri Halk Sagligi Dairesi Baskanligi’na bagli Izmir Dogal Yasam Parki, 15 yasinda.

Sadece 126 türde bin 336 hayvana ev sahipligi yapmakla yetinmeyen Izmir Büyüksehir Belediyesi Dogal Yasam Parki; yarali, hasta ve tedaviye muhtaç halde getirilen yaban hayvanlarina da kucak açiyor. Veterinerler ve uzman personel tarafindan gösterilen yakin ilgi ve bilimsel yöntemlerle kisa sürede sagligina kavusturulan hayvanlar, tedavilerinin bitiminde yeniden dogaya saliniyor.

Sifa dagitiyor

Görüntülü tani, operasyon ve tedavi hizmeti verilen klinigin yani sira karantina bölümleri, 24 adet farkli boyutlarda kafes, 3 adet sürüngen terraryumu, yogun bakim kabinleri, akuatik (suda yasayan) hayvanlar için 3 geçici barindirma tanki alanlari bulunan Dogal Yasam Parki, yarali ve hasta yaban hayvanlarina bakim ve tedavi imkani sunuyor. Parkta bakilip büyütülen peçeli baykuslar da onlarca canlidan sadece bazilari. Yurttaslarin ihbari üzerine Izmir Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü tarafindan 40 gün önce Izmir Dogal Yasam Parki’na getirilen annesiz 6 yavru peçeli baykus burada özenle büyütüldü. Bakicilarin anneleri gibi ilgilendigi yavrular, dogal yasama uyum saglayacak seviyeye getirildi.

Yüzleri kalp seklinde olan baykuslar, veteriner hekimlerce dogaya salinabilir raporu hazirlandiktan sonra özgürlüge kanat çirpti.

“Özel bakima aldik”

Dogal Yasam Parki Sube Müdürü Serkan Egrilmez, bugüne kadar Izmir Dogal Yasam Parki’na 6 binden fazla hayvanin tedavi amaciyla getirildigini ve bunlarin bin 300’ünün tedavi edildikten sonra dogal hayata yeniden döndügünü belirtti.

Simdi siranin peçeli baykuslarda oldugunu söyleyen Serkan Egrilmez, “6 peçeli baykus yavrusu bize getirildi.

Klinikte özel bir bakima aldik. Bakicilari tarafindan özverili sekilde bakildilar, beslendiler. Zor bir süreçti. Anneleri olmadigi için o bakimi biz yaptik. Bakicilarimiz anne rolünü üstlenerek 40 gün boyunca baykuslara bakti. Dogaya salinmaya hazir hale geldiler” dedi.



“Dogal döngü için faydali canlilar”

Insanlara en yakin baykus türü olan peçeli baykuslarin yikilmis damlar, terk edilmis agillar, terk edilmis evlerin çatilarini tercih ettigini vurgulayan Egrilmez, “O nedenle yerlesim yerlerine yakin bir noktada dogayla bulusturduk. Bu canlilar gece aktifler. Oyuklarin içerisinde, çatilarin altinda gündüzü geçiriyorlar. Gün batiminda aktif hale gelerek avlaniyorlar. Biz karanlikta hiçbir sey görmüyoruz ama bu hayvanlar rahatlikla görebiliyor. Böcek, kertenkele, fare ile besleniyorlar. Dogal döngü için faydali canlilar. Insanlara hiçbir zarari yok. Ve birçok ülkede baykusun bir eve gelip yuva yapmasinin, oraya ugur getirdigine inaniliyor” ifadelerini kullandi.

Tasima kafesine konularak Menemen Tuzçullu Mahallesi yakinlarina getirilen baykuslar günbatiminda dogaya birakildi.
Kaynak: İHA