(Özel) Atil Haldeki Verimli Arazileri Ekip Ekonomiye Kazandiracaklar

Bursa Büyüksehir Belediyesinin mazot ve ekipman destegi ile dag yöresindeki atil verimli araziler ekonomiye kazandirilacak. Keles ilçesinin tabiat güzelligiyle ön plana çikan Gököz Mahallesi Muhtari Sinan Yalçin, komsu 4 köyde kullanilmayan tarlalari ekip biçerek ekonomiye katma deger üreteceklerini söyledi. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey de Tarim AS sirketi ile mazot ve ekipman destegi saglayacaklarini açikladi. Köylülerin ilk etapta amaci kooperatiflesmeyi saglayip en düsük maliyetlerle üretim yapmak olacak.

(Özel) Atil Haldeki Verimli Arazileri Ekip Ekonomiye Kazandiracaklar
Bos ve atil kalan arazilerin yeniden ekonomiye kazandirilmasi adina Tarim AS ile harekete geçtiklerini belirten Gököz Mahalle Muhtari Sinan Yalçin, Bursa Büyüksehir Belediyesi’nden de bu konuda mazot ve ekipman destegi alacaklarini söyledi.

Gököz ve çevredeki 4 köydeki yer sahiplerinin rizasini alarak hareket edeceklerini ifade eden Yalçin, "Çevre köylerden alacagimiz desteklerle bu atil durumda olan arsalarin ekilerek ekonomiye katki saglanmasi ve yer sahiplerine belirli oranlarda bugday yada un seklinde ödeme yapilmasini planliyoruz. Bu projeyi de Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey de olumlu karsiladi. Kirsalda su an yapilabilecek en degerli sey aslinda özümüze dönmek. Bu anlamda bugday ve arpayla ilgili mahsullerimizin tekrar kazandirilmasi ve oralardan gelecek katkilarla da o tarlalarin degerini artirmayi hedefindeyiz. Bu noktada insallah ilerleyen süreçte güzel projeler yapacagimiza inaniyoruz" dedi.



"Bugday ve mazot destegi bekliyoruz"

Kendilerini harekete geçirecek itici gücün ekipman giderlerinin, ekin ve ekimi için gerçeklestirilebilecek mazot ve bugday talebinin karsilanmasi olacagini belirten Yalçin, "Bizim köyümüz ve çevresindeki arazilerin yüzde 90’i hatta yüzde 95’i atil durumda. Projede hazirlik asamasindayiz. Fizibilitesini gerçeklestirdik. Bununla ilgili tarim, hayvancilik, orman, sulama ve insaatla ilgili ortak bir kooperatif hareketimiz basladi.

Bununla beraber alacagimiz desteklerle hedefimiz buradaki topraklarimizin kiymetli oldugunu ortaya koymak. Is gücünü artik gerçeklestiremeyecek olan yasli nüfusumuza bu noktada önder olup katki saglayip onlara deger kazandirmak amacindayiz" diye konustu.



"Köylere dönüsün önünü açacagiz"

Destek ile hem köylünün hem de Türkiye’nin kazanacagini belirten Yalçin konusmasini söyle sürdürdü:

"Arsalarimizin, tarlalarimizin kiymetli oldugunu hissettirebilirsek bu deprem riskiyle birlikte de köylerimize geri dönüsün olacagini düsünüyorum. Zaten su an en degerli sey aslinda üretim. Zaman içeresinde görüyoruz ki üreten bir toplumdan tüketen bir topluma geçtik. Yarin paralarimiz olsa bile alacak gida maddesi bulamayacagiz. Bu süreçle ilgili kurumlardan destek talep ettik. Amacimiz giderleri en aza düsürmek ve topluca kooperatif seklinde birlikte hareket etmek. Burada atil kalmis topraklari isleyip degerli hale getirip ekonomiye kazandirmak en büyük gayemiz. Bize itici bir güç lazim. Büyüksehir Belediyesi ile proje hazirlayarak onlardan mazot, biçerdöver gerekirse traktör destegi alacagiz. Hem çiftçimiz hem ilçemiz hem de Bursa kazanacak."

Vatandaslarla bir araya gelen Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey ise, "Bu bölgede oturan vatandaslarimiz diyorlar ki bu bölge gelissin daha fazla yatirim olsun. Sehirde oturan çocuklarimiz torunlarimiz gelip burada yasasinlar diyorlar ve kesinlikle haklilar. Dag yöresine özel projelerimiz var. Buradaki sicak su bölgelerini degerlendirmeyi arzu ediyoruz, kirsal turizmi çok önemsiyoruz. Bununla birlikte hayvanciligi ve tarimi gelistirmek istiyoruz. Örnek olarak kiraz ilçenin en önemli ürünlerinden biri. Bu sene 20 bin ton civarinda olan rekolte beni son derece sevindirdi. Nitelikli ve herkesin tatmasi gereken bir kiraz. Arzumuz ilçemizin bu degerler dogrultusunda gelisim göstermesi. Bugün çiftçimize saman ve koyun destegi yaptik. Sadece burada degil tüm bölgelerimizde mazot ve fide destegine hazirlaniyoruz, ilaçlama konusunda da destek olacagiz. Kentte çiftçilik ve hayvancilik yapanlarin gelirlerinin yükselmesi için çabaliyoruz. Bu amaç dogrultusunda onlarin yaninda olacagiz, destek olacagiz" diye konustu.

Kaynak: İHA