Osmancikli Sadrazama Hitit Tas Kabartma Sanatiyla Anit Mezar Yapilacak

Prut Antlasmasi’nin yildönümünde, Osmancikli olan Osmanli Sadrazami Baltaci Mehmet Pasa için Çorum’un Osmancik ilçesinde Hitit tas kabartma sanati ile anit mezar yapilmak üzere çalisma baslatildi.

Osmancikli Sadrazama Hitit Tas Kabartma Sanatiyla Anit Mezar Yapilacak
Dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan, Osmancik’in en önemli ve tarihi isimlerinden bir tanesi olarak bilinen Osmanli Sadrazami Baltaci Mehmet Pasa için Hitit tas kabartma sanati ile anit mezar çalismalari basladi.

Osmancik Gazeteciler Cemiyeti Baskani Bilal Çevrim, Baltaci Mehmet Pasa’nin Rus Çariçesi Katerina ile 21 Temmuz 1711’de imzaladigi baris anlasmasinin tarihin en önemli olaylari arasinda yer aldigini hatirlatarak, “2019 yilinda ‘Osmancik Uluslararasi Baris Festivali’ adi altinda bir etkinlik ve Baltaci Mehmet Pasa’nin adina ilçeye bir anit mezar yapilmasi önerisinde bulunmustuk. Bunun için gerekli olan tüm yazismalarimizi da ilgili kurum ve kuruluslarla da gerçeklestirmistik. Konuyla ilgili çalismalarimiz ve çabalarimiz Osmancik Gazeteciler Cemiyeti olarak devam etmektedir. Bu kapsamda dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan, ilçemizin en önemli ve tarihi isimlerinden bir tanesi olan Baltaci Mehmet Pasa için anit mezar çalismalarina cemiyet olarak basladik. Baltaci Mehmed Pasa’nin yasadigi dönemde yapilan La Motraye’in seyahatnamesindeki resmi, Alacahöyük’te faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanligi onayli Geleneksel El Sanatlari Sanatçisi Hasan Kaplan tarafindan anit mezarda yer alacak Hitit Uygarligi’nda kullanilan taslardan birinin üzerine oyulmaya baslandi. Gelecek yil tarihler 21 Temmuz’u gösterdiginde nasip olursa Osmanli Cihan Devleti’nde valilikler ve iki kez basbakanlik görevi yapan Baltaci

Mehmet Pasa anisina yaptirdigimiz anit mezarin açilisini gerçeklestirmeyi planlaniyoruz. Limni Adasi’ndan getirdigimiz topragi da anit mezarda kullanmak için muhafaza ediyoruz” dedi.



"Saray entrikalarinin kurbani oldu"

Arastirma yapmak üzere geçtigimiz yillarda Yunanistan’in Limni Adasi’na giden Osmancik Gazeteciler Cemiyeti Baskani Bilal Çevrim, Sadrazam Baltaci Mehmet Pasa’nin Prut Savasi’nda önemli bir zafer elde etmesine ragmen saraydaki entrikalarin kurbani oldugunu söyledi.

Tarihin en ünlü isimlerinden Rus Çariçesi Katerina ile yapmis oldugu baris anlasmasinin Baltaci’ya dünya çapinda ün kazandirdigini kaydeden Çevrim, "Osmancikli Baltaci Mehmet Pasa, iki dönem sadrazamlik yapmis ve Prut Savasi gibi önemli bir savasin baskomutanligini yapmis bir devlet adamidir. Aslen savasta önemli bir zafer elde etmis, Osmanli Devleti’nin isgal edilen topraklarini geri kazanmis, baris antlasmasi karsiliginda da savas tazminati almistir. Ancak saraydaki rakiplerinin entrikalarina kurban olmus ve azledilerek Limni Adasi’na gönderilmistir" seklinde konustu.



"Ilçemiz için önemli bir turizm potansiyelidir"

Bilal Çevrim, Baltaci Mehmet Pasa’nin ünlü Çariçe Katerina ile baris antlasmasi imzalamasinin tarihin en önemli olaylari arasina girdigini belirterek, "Bugün Baltaci Mehmet Pasa’nin ünü dünyaca bilinmektedir. Halen tarihin en çok konusulan devlet adamlarindandir. Ilçemiz için önemli bir turizm potansiyelidir. Ancak mezarinin Limni Adasi’nda olmasi, ilçede adina herhangi bir anit olmamasi nedeniyle pek fazla degerlendirilememistir. Baltaci Mehmet Pasa’nin Osmancik için önemi ön plana çikarilmalidir. Gazeteciler Cemiyeti olarak bu çalismadaki amacimiz budur. Gazeteciler Cemiyetinin baslattigi çalismalara ilgili yetkililerin Osmancik’in gelecegi açisindan kendilerini sorumlu hissetmeleri gerektigini her firsatta dile getirmeye, önerilerimizi tekrar etmeye ve yenilerini sunmaya devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

"Uluslararasi baris festivali atesini biz yakalim"

Bilal Çevrim, 21 Temmuz’da yapilan Prut Anlasmasi’nin yildönümünde ilçede uluslararasi bir festivalin yapilmasi önerisini tekrarladi. "Uluslararasi baris festivali atesini biz yakalim" diyen Çevrim, “Prut Savasi ve Antlasmasi 18. yüzyilin ve günümüzün halen en çok tartisilan konularindan birini teskil etmektedir. Bugün Ukrayna’yi isgal ederek savas baslatan Rusya o yüzyilda da sicak denizlere açilma ihtiyaci duymus, Isveç Krali Demirbas Sarl ile (XII. Karl) Rus Çari Deli Petro arasinda sürekli bir savas baslamistir. Bu savas Rusya topraklarinda Osmanli sinirlarina yakin yerlere kadar ilerleyen Isveç kralinin Rus çari karsisinda yenilip yarali bir halde Osmanli topraklarina siginmasi ve akabinde Prut Nehri’nin taskin yataginda baslayan savas Rus birliklerinin 21 Temmuz’da Osmanli’ya teslim olmalariyla beraber son bulmustur. Osmanli ordusunun basinda ise iki kez sadrazamlik yapan hemserimiz Baltaci Mehmet Pasa yer almistir. Halen tarihin en çok konusulan devlet adami olan Osmancikli Baltaci Mehmet Pasa’nin ünü bugün dünyaca bilinmektedir. Bilhassa Baltaci Mehmet Pasa’nin Rus Çari I. Petro ile 21 Temmuz 1711’de baris anlasmasi imzalamasi tarihin en önemli olaylari arasinda yer almaktadir. Dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan baris anlasmasinin yildönümlerinin ilçemizde yapilabilecek uluslararasi bir etkinlikle degerlendirilmesi gerektigine inaniyoruz" diye konustu.

Cemiyet adina Yunanistan’a yapilan ziyaret sonrasi Baltaci Mehmet Pasa’nin hayati Türker Kurugül tarafindan senaryolastirilmis, Celal Biyikli’nin yönetmenliginde müzikal haline dönüstürülüp, 120 kisilik bir kadro tarafindan sahneye konulmustu.
Kaynak: İHA