NEÜ, Türkiye'de Barista Egitiminde Öncü Üniversite Oldu

Türkiye’nin ilk barista atölyesini açan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ), kahve severleri ve profesyonelleri bir araya getirerek, kursiyerlere kahve hazirlama sanatini en ince detaylarina kadar uluslararasi standartlarda ögretmeyi ve sektördeki insan kaynagi ihtiyacini karsilamayi hedefliyor.

NEÜ, Türkiye'de Barista Egitiminde Öncü Üniversite Oldu
NEÜ Barista atölyesinin 2021 yilinda Turizm Fakültesi bünyesinde kuruldugunu söyleyen NEÜ Turizm Isletmeciligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ceyhun Can Özcan, “NEÜ Barista atölyesinden her yil, NEÜ Turizm Isletmeciligi ile Gastronomi ve Mutfak Sanatlari bölümlerinde okuyan 60 ila 90 ögrencimiz barista egitimini alarak mezun olmaktadir. Ayni zamanda üniversitemizin sürekli egitim merkezi KONSEM üzerinden sektördeki girisimciler, yatirimcilar ve kahve meraklilari gibi birçok kisiye de egitim vermekteyiz. KONSEM bünyesinde 2021 yilindan itibaren 600’e yakin ögrenciye egitim verdik. Bu ögrencilerimiz hem Türkçe hem de Ingilizce sertifika almaya hak kazandilar” dedi.



“Egitimlerimiz yüzde yüz is tavsiyeli”

Teorik egitimin yaninda uygulamaya, yaparak ögrenmeye önem verdiklerini kaydeden Özcan, “Egitim müfredatimiz Mesleki Yeterlilik Kurumu ve diger kahve otoritelerinin sentezi seklinde, yaparak ögrenme teknigini uyguluyoruz. Kahvenin hem teorik hem de pratik uygulamalarini burada ögrencilerimiz edinmis oluyorlar. Kursiyerlerimiz ayni zamanda uluslararasi geçerli sertifikaya sahip olduklari için Fransa, Avustralya, Avusturya, Karadag gibi ülkelerde de sertifikalarini kullanabiliyorlar. NEÜ Barista’da egitim alan ögrencilerimizin tamami istihdam edilmekte. Biz ilanlarimizda özellikle ‘yüzde 100 is tavsiyelidir’ ibaresini kullaniyoruz. Çünkü sektörde oldukça fazla barista ihtiyaci bulunmakta ve egitim verdigimiz kursiyerlerimizin tamami sektörde is bulabilmekte. Barista egitimimizin kursiyerler için de özel sektördeki egitimlere göre kurs ücreti oldukça uygun” seklinde konustu.



“NEÜ, Barista Atölyesi kuran ilk üniversite”

Prof. Dr. Özcan konusmasina söyle devam etti: “Türkiye’de 208 üniversite ve 50’den fazla turizm fakültesi bulunmaktadir. NEÜ, barista atölyesi kuran ilk üniversitedir. Üniversitemiz disinda bu çerçevede egitim veren bir turizm fakültesi bulunmamaktir. NEÜ Turizm Fakültesi Barista Atölyesi olarak, yetistirmis oldugumuz elemanlarla, sektörün nitelikli barista ihtiyacini da karsilayarak çalismalarimizi sürdürüyoruz.”

“Kurslarimizda kahveyle ilgili tüm ürün ve menü tasarimlarinin egitimini veriyoruz”

Atölye hakkinda bilgiler veren NEÜ Turizm Isletmeciligi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Cüneyt Sapcilar, “Atölyemizi 2019 yilinda KOP projesi çerçvesinde kurduk. Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin es güdümlü projelerinden bir tanesi, istihdama yönelik gelistirilen projelerden ve üniversitemizin es finansman sagladigi bir proje 2019’da pandeminin yasanmasindan dolayi 2021 yilindan bu yana NEÜ Turizm Fakültesinde barista egitimlerini gerçeklestiriyoruz” seklinde konustu.

Barista egitiminin içerigini anlatan Doç. Dr. Sapcilar, sunlari söyledi: “Egitim içeriginde kahvenin teorisi ve yaparak ögrenme metodu yer aliyor. Egitim süremiz en az 10 gün. Mesleki Yeterlilik Kurumunun öngördügü 40 saatlik bir egitimimiz var. Ilk olarak kursiyerlere kahvenin teorisini, tarihçesini anlatiyoruz. Daha sonra sirasiyla espresso bazli ürünler, latte, cappuccino gibi süt bazli ürünler ve günümüzde insanlarin daha fazla ilgisini uyandiran üçüncü nesil, nitelikli kahveye yönelik ürünlerimizin yapimina iliskin egitimlerimizle programimizi tamamliyoruz. Üçüncü nesilde aeropress, chemex, siphon, cold brew gibi kahvelerin burada demlenmesini, yapilisini kursiyerlerimize gösteriyor ve uygulamasini yaptiriyoruz. Kurslarimizda sadece ögrenciler degil, sektörde yatirim yapacak, istihdam saglayacak girisimciler de yer alabiliyor. Sürekli egitim merkezimiz üzerinden de NEÜ Barista olarak danismanlik hizmeti veriyoruz. Günümüzde kahveyle ilgili ihtiyaç duyulan her türlü ürün ve menü tasariminin egitimini NEÜ Barista olarak vermekteyiz.”
Kaynak: İHA